שתף קטע נבחר

דיון בכנסת: עשרות ספרדיות לא מתקבלות לבי"ס

ועדת החינוך דנה באפליה בקבלת ספרדיות לבית ספר חרדיים. בבני ברק כעשר תלמידות נמצאות בבית כבר כארבעה חודשים וחצי, ובבירה - כמעט 30. נציג עיריית ירושלים אמר כי בעניין השקפות עולם: "יש להתאים תפוחים לתפוחים ואגסים לאגסים"

ההרשמה למוסדות החינוך לשנת הלימודים תשע"ב כבר בפתח, אבל יש תלמידות שעוד לא שובצו לבית ספר בשנה הנוכחית: ועדת החינוך של הכנסת קיימה הבוקר (יום ג') דיון בנושא שיבוצן של בנות סמינרים (כיתות ט'-י"ב) למוסדות החינוך החרדי ברחבי הארץ. בישיבה נחשפה מחדש האפליה העדתית במגזר

 

 

מנהל אגף החינוך בעיריית בני ברק, יונתן ספרא אמר כי נכון לאמצע שנת הלימודים, 11 בנות לא משובצות בבתי ספר - מתוכן תשע ספרדיות. ספרא אמר ציין כי יש מצוקה חריפה של מבנים ושטחים. לטענתו, בעיה של אי-קבלה קיימת בכל המגזרים ולא רק אצל החרדים, אבל "אחרים משלימים בקלות יחסית עם שיבוץ למקום שלא היה בעדיפות הראשונה אצלו ולכן לא נתקעים בבית".

 

ראש מנהל חינוך ירושלים, דני בר גיורא, אמר כי מתוך מחזור של כ-2,500 תלמידות כיתה ט', 28 בנות בעיר משנתון זה אינן משובצות ללימודים בשנה הנוכחית. מנהל האגף לחינוך חרדי, איתמר בן-עזר, אמר כי אף שמדובר בעבירה על החוק, הוא מעדיף לטפל בתופעה בדרכי נועם, משום שרק כך השיג האגף שבראשותו תוצאות טובות בשנים קודמות.

 

בר-עזר אמר כי הוא יכול להבין את המצב, משום שלכל משפחה "אופי, צבע וטבע" משלה, ויש צורך "להתאים תפוחים לתפוחים ואגסים לאגסים". הוא הדגיש כי אין כוונתו להבדלים עדתיים אלא להשקפות עולם שונות.

 

יו"ר עמותת נוער כהלכה, עו"ד יואב ללום, טען כי על-פי נתונים רשמיים שבידיו המספרים גדולים בהרבה, אך בעיריית ירושלים משחקים בהם ולכן מציגים "רק" 28. "כל מנהל מוסד עושה מה שהוא רוצה", אמר, וקרא להקים ועדת משנה שתטפל בנושא זה. "זה מערב פרוע שחייב להסתיים. הגיע הזמן לעשות לזה סוף".

 

"יש פחד להיחשף" 

בפני חברי הוועדה הופיעו שלושה הורים שבנותיהן נדחו על-ידי מוסדות חרדים-אשכנזים בבני ברק ובמודיעין עילית. הם טענו כי בתי ספר אלה מקצים מכסה של עד 30% לתלמידות מעדות המזרח, ודוחים את היתר בנימוק של "חוסר מקום", זאת בשעה שהם מקבלים ללימודים בנות מערים אחרות – לעתים באזורים אחרים לגמרי.

 

אחד ההורים ציין כי בתו נדחתה על-ידי שני מוסדות, עוד לפני שנפתחה ההרשמה אליו. "זו אפליה שמסתתרת מאחורי הרבה דברים, אבל הסיפור מכור מראש", אמר, "ניסיתי לגבש הורים שיילחמו בזה יחד איתי, אבל יש להם פחד

מאוד גדול להיחשף. בבני ברק זה לא דבר רגיל".

 

ח"כ הרב חיים אמסלם, שדרש מהוועדה כבר לפני כמה חודשים לדון בנושא, קרא למשרד החינוך לעצור תקציבים למוסדות הנחשדים באפליה ולהפוך את הסמינרים לאזוריים. "זה יצמצם את ממדי הבעיה ויפחית מכוחם העצום של המנהלים. זו קבוצה חזקה ועשירה ביותר שאפילו הרבנים ומשמשיהם חוששים מהם", אמר, "צריך ללכת נגדם ביד קשה".

 

אמסלם האשים את ההנהגה הרבנית והפוליטית של ש"ס שדואגת ש"בנותיה ונכדיה ילכו דווקא לאשכנזים". לדבריו, הדבר יוצר אליטה ומשרת את שני הצדדים - בין היתר בכך שהמפלגה דואגת לאחר מכן לתקציבים עבור אותם מוסדות.

 

"גם תלמידה אחת בבית זה יותר מדי"

ח"כ נסים זאב (ש"ס) שלל את ההצעה לרישום אזורי, אף שרעיון זה נשמע גם בתוך מפלגתו. הוא קרא לפתור את הבעיה באמצעות ועדת רבנים מוסכמת שבסמכותה יהיה לכפות על מנהלי הסמינרים לקבל תלמידות, שלדעת חבריה מתאימות ללימודים בהם.

 

יו"ר הוועדה, אלכס מילר, אמר כי אי אפשר לקבל מצב שבו לבנות בגיל חינוך חובה אין היכן ללמוד, וגם אחת כזו היא יותר מדי. הוא הביע מורת רוח מכך שהנושא עולה לדיון פנים-חרדי זמן רב כל כך לאחר פתיחת שנת הלימודים.

 

הוא הוסיף כי אין צורך להקים ועדת משנה. "אפשר לפתור את זה תוך שבוע-שבועיים. מבקר המדינה בודק את זה", ציין.

 

"נבדוק את התקנונים"

מנכ"ל משרד החינוך, ד"ר שמשון שושני: "בכל מקרה של אפליה גלויה, שהיא הפרת חוק והיא בגדר עבירה פלילית, אני מציע לגשת למשטרה... הבעיה היא שיש מקרים של אפליה סמויה שקשה מאוד לגלות אותה

ויהיה עוד קשה להוכיח אותה. אני מקיים בירורים ואנחנו פועלים במשך השנה לחשוף את התופעות האלו.

 

"האחריות והסמכות לשבץ תלמידים בגיל חינוך חובה חלה על הרשות המקומית ולא על מוסדות החינוך. נוציא הנחיות חדשות ומדוקדקות בנושא. הורים אינם יכולים לקבוע על חשבון מדינת ישראל היכן ילמד ילדם, וזה לא משנה אם בחינוך הכללי או החרדי. מנהלי מוסדות חינוך הממומנים מימון מלא על ידי מדינת ישראל אינם יכולים לקבוע את מי הם מקבלים ואת מי לא. מדינת ישראל היא שתקבע. נבדוק את כל התקנונים של מוסדות החינוך החרדים מחדש".

 

בסוף הדיון קבעה הוועדה כי היא דוחה מכל וכל אפליה - גלויה וסמויה - בחינוך בכלל ובחרדי בפרט. יו"ר הוועדה מילר הודיע שהוא מקבל את הודעת מנכ"ל משרד החינוך ודורש מראשי הרשויות ומנהלי המוסדות למצוא פתרונות לילדים תוך חודש.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדרך לבית ספר
צילום: דודי ועקנין
מומלצים