שתף קטע נבחר

לשכור דירה בלי להסתבך עם בעל הבית

לשלם שכר דירה גבוה זה דבר אחד, אבל להסתכסך עם בעל הבית עלול לעלות לכם ביוקר. כך תגנו על עצמכם מסעיפים בעייתיים בחוזה

שכר הדירה המתייקר מדגיש את הצורך של שוכרי הדירות לעמוד על זכויותיהם על מנת להימנע מתשלומים מיותרים ומהסתבכויות. לשלם שכר דירה גבוה זה דבר אחד, אבל להסתבך עם בעל הדירה עלול לעלות לכם ביוקר. הנה מספר עצות שיסייעו לכם להימנע ממצבים לא נעימים.

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

 

בשלב המשא ומתן: הדגישו את חסרונות הדירה. אפשר למדוד את גודל הדירה ולהעיר לבעל הדירה על קטנה למשל.

אל תסתמכו על חוזים סטנדרטים מהאינטרנט או מהמתווך. עו"ד מטעמכם יכול למנוע מצב שבו המשכיר "ישתול" בחוזה סעיפים שהפרתם שווה הרבה מאוד כסף.

 

עליית מחיר: הכניסו לחוזה סעיף המונע עליה אוטומטית של שכר הדירה עם חידוש החוזה. רצוי שירשם במפורש שחידוש החוזה מתאפשר באותו מחיר.

 

אם בעל הבית אינו מוכן לכך, רצוי שחידוש החוזה יהיה בתנאי שהתוספת תהיה קבועה וידועה מראש. מבחינת השוכר, לא כדאי להצמיד החוזה למדד כלשהוא, משום שישנם מדדים והצמדות שעלולים לייקר את המחיר באחוזים ניכרים.

 

סכמו מראש

תקופת אופציה: ישנם נוסחים רבים של סעיפי אופציה, ועל מנת שהשוכר יצא נשכר מסעיף זה, יש לשים לב במיוחד לנוסח הסעיף ולהסכמות הצדדים.

 

מונח האופציה בחוזי שכירות למעשה מאפשר לשוכר להאריך את חוזה השכירות לתקופה נוספת, אשר נקבעת מראש בין הצדדים, לעיתים אף בניגוד לרצון המשכיר לסיים את החוזה.

 

על מנת שהאופציה בחוזה תמומש בצורה הטובה ביותר, על הצדדים לסכם מספר פרמטרים, לרבות מחיר, משך תקופת הארכה, הודעה מראש בדבר הארכת החוזה וכיוצ"ב.

 

הודעה מראש: הדרך המומלצת למימוש האופציה היא הודעה בכתב בדואר רשום עד 60 יום לפני תום תקופת השכירות.

 

עזיבה מוקדמת או שוכר חליפי: חשוב לעגן בחוזה אפשרות עזיבת הדירה במהלך תקופת השכירות, על ידי מציאת שוכר חלופי או לאחר הודעה מראש של כחודשיים. חשוב לשים לב שבמידה שסעיף זה מנוסח באופן הדדי כלפי המשכיר, ולעגן תקופת זמן מספקת למציאת דיור חלופי.

 

תעדו את הבלאי שגרם הדייר הקודם

בלאי בדירה: בלאי בדירה ו/או במיטלטלין שבה ואשר נותרים לשימוש השוכר, נפוצים גם במקרים של דירה ישנה ודירה חדשה.

 

לעיתים, במקרה של דירה ישנה מדובר בבלאי רציני אשר נגרם פעמים רבות על ידי שוכרים קודמים, ולפעמים מנסים בעלי הנכס לגלגל את האחריות בגין נזקים שהושארו על ידי שוכרים קודמים על השוכרים החדשים. ישנן מספר פעולות שניתן לעשות על מנת לצמצם ככל האפשר את הסיכוי לכך:

 

  • לפני הכניסה לדירה - תעדו את מצבה באמצעות מצלמה. לבדוק היטב את מצב הדירה על כל מערכותיה. בתום הבדיקה חשוב לערוך פרוטוקול מסירה במעמד קבלת החזקה על הדירה, בו ירשם דבר קיומו של כל סדק, וכל ליקוי אשר יכולים בגינו לבוא בדרשה כספית.
  • יש להגיע למנגנון מוסכם באשר לתיקון ליקויים שנגרמו כתוצאה מבלאי ואשר נדרש תיקון מיידי ודחוף עבורם - פיצוץ בצנרת, תקלה בחשמל או במערכת נעילת הדלתות וכו'.
  • חשוב כי יירשם בחוזה במפורש כי בעל הבית אחראי לתיקון הליקויים באמצעות הזמנת מומחה מטעמו שיגיע מיד עם הקריאה תוך משלוח החשבונית ישירות אליו. המנגנון יכלול משך זמן שבו אם בעל הבית לא יתקן הנזק, השוכר יוכל לתבוע את ההוצאה מבעל הבית.
  • לגבי בלאי אשר נגרם בדירות חדשות ו/או במיטלטלין, חשוב לעגן בחוזה את שימור הדירה בכפוף לבלאי סביר וטבעי.

 

לפני שעוזבים

בתום תקופת השכירות: קיימים נוסחים שונים לגבי המצב בו תוחזר הדירה כגון "במצבה כביום מסירתה למעט בלאי סביר", "מסוידת", לעתים "צבועה" ולעתים "יישא בעלות צביעתה".

 

המשמעות עלולה להיות שהמשכיר יחייב את השוכר בעלות קבלן לצורך צביעה הדירה, שיכולה להגיע גם לאלפי שקלים. לכן, יש להקפיד שתינתן לשוכר עצמו האפשרות לסייד את הדירה, או במקרה שבו נמסרה הדירה כשאינה מסוידת, להשיבה כשם שנתקבלה אצל השוכר.

 

בטחונות והפעלתן: מטרת השוכר היא לתת לבעל הבית כמה שפחות בטחונות כגון שטר חוב, צ'ק בטחון וערבים. אלה בטחונות שעל מנת להפעילן צריך בעל הבית לפנות להוצאה לפועל, לשכור שירותי עו"ד ולנהל פרוצדורה ארוכה.

 

בצ'ק בנקאי או ערבות בנקאית, בעל הבית הולך לבנק ולוקח את הכסף – פשוטו כמשמעו. לכן, עדיף לכם בתור השוכרים לתת צ'ק בטחון פרטי או שטר חוב ולא ערבות בנקאית או צ'ק בנקאי שניתן לפרוע בקלות.

 

העבירו את החשבונות על שמכם

חשוב להסתייע בעו"ד שינסח את פרק הבטוחות כך שהפעלת הבטוחות תתרחש כעבור פרק זמן מספק לאחר משלוח ההתראה, ובכפוף לתנאים נוספים כגון האופן בו יוחזרו שטר הביטחון והערבויות עם תום החוזה.

 

מסים: לפני שאתם נכנסים לדירה, בררו אם לבעל הבית או לדיירים קודמים יש חובות שלא שולמו (ועד בית, עירייה, חשמל וכו').

 

כדאי לגשת לעירייה עם חוזה השכירות ולרשום את חשבונות הארנונה על שמכם, החל מהתאריך הנקוב בחוזה. הדבר ימנע דרישות חוב של דיירים אחרים ויאפשר לשוכר לקבל הנחות המגיעות לו כסטודנט למשל.

 

במקרה זה, חשוב מאד להקפיד עם תום השכירות להעביר חזרה את חשבונות הארנונה והמים לבעל הבית או לשוכר הבא על ידי 'סגירת חוזה' בעירייה - אחרת תמשיכו לקבל דרישות חוב שלא שייך לכם.

 

חיים מסילתי הוא עו"ד ושמאי מקרקעין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
שמרו על אופציות
צילום: עומר הכהן
עו"ד חיים מסילתי
צילום: אולפני פוקס פתח תקוה
מומלצים