שתף קטע נבחר

ועדת הכלכלה נגד עמלות התשלום של בזק

חברי הוועדה אישרו לקדם לקריאה ראשונה תיקון בחוק שאוסר על עוסקים לגבות תשלום נוסף על התשלום החודשי. הסיבה: החלטת בזק לחייב בעמלה לקוחות המשלמים את החשבונות בבנק הדואר. "החברות לא רואות ממטר את ציבור לקוחותיהם"

ועדת הכלכלה החליטה היום (ב') פה אחד לקדם לקריאה ראשונה תיקון בחוק הגנת הצרכן, אשר אוסר על עוסקים המספקים מוצרים ושירותים בתשלומים לגבות תשלום נוסף על התעריף שנקבע לתשלום החודשי, אם מדובר במוצרים ושירותים שבפיקוח.

 

 

האישור ניתן למרות התנגדות, בעיקר של בזק ובנק הדואר, שהיו הגורם להצעת החוק. בעבר החליטה בזק לחייב בעמלת גבייה את לקוחותיה המשלמים את החשבונות באמצעות בנק הדואר, שבדרך כלל לא גובה עמלות על תשלומים.

 

התיקון הוגש לאישור הכנסת כהצעת חוק פרטית של הח"כים, יו"ר הוועדה כרמל שאמה הכהן (ליכוד), ואורי מקלב ומנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה). הם ציינו בהצעת החוק שלאחרונה הטילו ספקים של שירותים בסיסיים החיוניים לציבור תשלומים נוספים על מקבלי השירות בעסקאות מתמשכות, בנוסף לתשלום החודשי הקבוע שבפיקוח.

 

ח"כ מקלב אמר כי "החברות הציבוריות לא רואות ממטר את הציבור של לקוחותיהם והנפגעים הראשונים מעמלות הגבייה הן האוכלוסיות החלשות המשלמות את חשבונות בזק במזומן באמצעות בנק הדואר בגלל פריסתו הארצית הרחבה".

 

"ידי בזק לא נקיות"

מקלב הזהיר שפגיעת העמלה עלולה לצמצם את אוכלוסיית הלקוחות של בנק הדואר בפריפריה. נציגת בזק, שרון פליישר, אמרה כי עד לאחרונה החברה לא הטילה עמלת גבייה על הלקוחות מאחר שהיא ספגה את העמלה שבנק הדואר חייב אותה במקום את הלקוחות בעבור גביית החשבונות.

 

העמלה הייתה 2.5 שקלים לכל חשבון, וההחלטה להטיל את ההמלטה על שכם הלקוחות נפלה כאשר בנק הדואר הכפיל את העמלה לחמישה שקלים. היא טענה כי בזק היא חברה עסקית והכפלת העמלה מטילה עליה מעמסה.

 

משרד התקשורת נתן גיבוי לבזק בטענה שהעמלה מבטאת את עלות השירות. חבר הכנסת יצחק וקנין (ש"ס) הטיח כלפי בזק כי היא באה לוועדה בידיים לא נקיות. ח"כ מקלב השלים את הערתו בציון העובדה שבזק גובה היום עמלה שהיא יותר מכפליים העמלה אותה ספגה עד כה, בסך 5.57 שקלים, במקום לגבות מהלקוחות רק את ההפרש בין העמלה הקודמת אותה ספגה החברה לבין העמלה החדשה של בנק הדואר. הוא הדגיש כי תשלום העמלה במלואו שיוטל על הלקוחות פוגע בחלשים מאחר שמדובר במחירו של ליטר חלב.

 

המלכוד של בזק

יוזמי החוק ציינו בדברי ההסבר כי ללא המגבלה האוסרת עליהם לגבות תשלום נוסף, ספקי השירותים הבסיסיים החיוניים לציבור עלולים לקבוע את דרכי התשלום בעבור שירותיהם בהתחשב רק בעלותיהם.

 

זאת בשעה שחלקם פועלים כגופים מונופוליסטיים. הם ציינו כי בחלק מהמקרים לצרכן אין אפילו אפשרות לבחור את ספק השירות. לפיכך, נקבע בהצעת החוק כי התשלום יכול להתבצע לא רק במזומן באמצעות בנק הדואר, אלא גם בחיוב כרטיס אשראי או הוראת קבע והעברה בנקאית. עם זאת רוב הדיון התמקד בפגיעה בלקוחות מהשכבות החלשות.

 

במהלך הדיון ציינו חברי הכנסת את העובדה שבזק מאפשרת לחברות שופרסל לגבות את תמורת החשבונות של בזק ללא עמלה, כחלק מרכישת סל מצרכים. חברי הכנסת טענו כי התנאי הזה מהווה מלכוד והוא מחייב את הלקוחות לרכוש את המצרכים ברשת מסוימת גם אם איננה זמינה לתשלום החשבונות כמו סניפי בנק הדואר, בעיקר הניידים שבפריסה הארצית המגיעים לכל יישוב.

 

על ההתנגדויות שעלו במהלך הדיון החליטה הוועדה לדון בנפרד בהכנת החוק בקריאה שניה ושלישית לאחר אישורו בקריאה ראשונה במליאת הכנסת שיינתן בימים הקרובים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
בזק טכנאים עזריאלי אילוסכלכלה
מומלצים