שתף קטע נבחר

הצעת חוק: אחריות הקבלן לנכס תורחב ל-30 שנה

קבלן שבנה דירה יהיה אחראי לתיקון פגמים יסודיים בה במשך עשרות שנים - כך עולה מהצעת חוק שמוקדמת בימים אלה בוועדת הכלכלה באיחור של חמש שנים. הקבלנים מתנגדים וטוענים: "החוק לא רלוונטי"

מהפיכה צרכנית בענף הנדל"ן: קבלן שבנה דירה יהיה אחראי לפגמים יסודיים, בעיקר בשלד הבניין, שבגללם אין הדירה מתאימה למגורים – גם אם הפגמים יתגלו עד 30 שנה לאחר מסירתה. האחריות תחול לא רק כלפי הבעלים הראשונים של הדירה, אלא גם על הבאים אחריהם, אם היא עברה מיד ליד במשך אותה תקופה.

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

 

הרחבת אחריות נכללת בתיקון חוק המכר (דירות) אשר הוגשה לכנסת ביוזמת הממשלה והיום (ד') החלה ועדת הכלכלה להכין אותו לאישור סופי.

 

אחריות הקבלן בפועל לפגמים יסודיים מוגבלת בחוק הקיים לשבע שנים ("תקופת הבדק" כלשון החוק). הקבלנים מתנגדים לחוק החדש ובגלל הלחץ שהפעילו, החלה הוועדה לדון בחוק רק היום, באיחור של חמש שנים מיום הגשתה לכנסת.

 

לאורך כל התקופה הזאת הפעילה התאחדות הקבלנים לחצים ישירים ועקיפים על ראשי הוועדות שכיהנו מאז ועל ראשי משרד השיכון.

 

התעלם מלחצי הקבלנים

מנכ"ל המשרד, מרדכי מרדכי, ביקש מהוועדה פעמיים לדחות את התחלת הטיפול בחוק עד שהמשרד יגיע להסכמות עם הקבלנים לגביו, אולם גם הטיפול בבקשות הללו החלו שלוש שנים לאחר הגשת החוק לכנסת.

 

רק לפני כשלושה חודשים, הסכים המנכ"ל מרדכי שהוועדה תתחיל לדון בחוק. היו"ר החדש, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) התעלם מלחצי הקבלנים ושליחיהם והחליט לקדם את החוק לאישור סופי.

 

הוא מגדיר אותו כ"חוק צרכני ממדרגה ראשונה, שמתייחס לנכס היקר ביותר של רוב הציבור בישראל ומסדיר את זכויותיו אחרי הזנחה של שנים".

 

עו"ד אמיר פז, ממשרד השיכון, טען בוועדה כי בעשור האחרון נעשו מאמצים להגיע להסדר עם הקבלנים על החוק אבל הסכמות לא הושגו, גם לפני הגשת החוק לכנסת והדיונים על החוק התקיימו בלעדיהם.

 

הקבלנים: החוק לא רלוונטי

סגן נשיא ההתאחדות, יצחק אמסלם, טען לעומתו שנערכה בנושא פגישה אחת עם משרד השיכון, "אבל בלי תוצאות ולא היה לה המשך".

 

לדברי אמסלם, בעת הגשת החוק לכנסת הקבלנים היו תחת לחצים לבנייה מואצת לעולים בעזרת התמריצים לקיצור הליכי הבנייה. לדבריו, גם אם החוק התאים לאוכלוסייה החדשה של העולים, היום הוא לא רלוונטי כי יש טכנולוגיות בנייה חדשות שמונעות את הפגמים היסודיים וגם קהל הקונים השתנה ונעזר בעורכי דין לשמירה על זכויותיהם.

 

"הרחבת האחריות ל-30 שנה מקוממת", אמר אמסלם. "מי יידע 25 שנה לאחר תקופת הבדק מי אחראי לפגמים, אחרי הגלגולים שעברו על הדירה? פגמים יסודיים מתגלים אחרי תקופה קצרה. היום הקבלנים מוסיפים 15 אלף שקל למחיר הדירה כדי לתמחר את עלויות הבדק. החוק החדש יאלץ אותנו להוסיף למחיר לפחות 50 אלף שקל".

 

"שלא יגלגלו את האחריות"

ליאורה זיידמן, ראש מינהל התכנון וההנדסה במשרד השיכון, וסגנה יוסי רז, אמרו לוועדה כי מניסיונם פגמים יסודיים בשלד הבניין שמונעים את המשך המגורים בדירה, יכולים להתגלות גם אחרי 25-30 שנה, לאחר מכירת הדירה לבעלים הראשונה.

 

הוועדה שהכינה את החוק במשרד קבעה את התקופה ל-30 שנה לאחר שבדקה את כל הסיכונים. לדבריה, "את אחריות הקבלן והמהנדס ניתן להוכיח בבדיקת התכניות. אם למשל הבניין שקע בגלל שיצקו את היסודות שלא בעומק אותו קבע המהנדס, על זה הקבלן צריך לשלם ואנחנו מצפים מהקבלנים ומהמהנדסים שלא יגלגלו את האחריות הזאת על הדיירים".

 

הצעת החוק אכן קובעת את הסייג כי אחריות הקבלנים מוגבלת רק למקרים שבהם הוכח כי הפגמים שפסלו את הבניין למגורים לא נגרמו בשל מעשה או מחדל של בעלי הדירות. עם זאת, כשמדובר בדירה שהחליפה בעלים קשה יהיה לאתר במקרים אלה מי מהבעלים ביצע עבודה כלשהי שפגמה בשלד.

 

רזי ציין כי הצעת החוק אפילו מיטיבה עם הקבלנים בקיצור תקופת האחריות ל-30 שנה. לדבריו, מהחוק הקיים עולה כי אחריות הקבלן בעצם לא מוגבלת בזמן, אם הפגמים יתגלו לאחר תקופת הבדק מבחינת האחריות.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ שאמה הכהן, החל לאשר בהצבעה את הסעיפים הראשונים של החוק אשר לגביהם לא היו הסתייגויות. ההצבעה נדחתה רק על סעיף 30 השנה נוכח הטענות שנשמעו, ומחייבות לדעתו דיון נוסף. המשך הדיון וההצבעות על החוק יימשך בימים הקרובים ואישורו הסופי קרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא רק כלפי הבעלים הראשונים
צילום: מאיה קופרמן
מומלצים