שתף קטע נבחר

חומרי הדברה חריגים ב-12% ממוצרי המזון

משרד הבריאות: ב-2010 נמצאו חומרי הדברה חריגים ב-71 דגימות של תוצרת חקלאית בנקודות השיווק. בבדיקות משרד החקלאות בשדות נמצאו חריגות בכ-7% מהמוצרים בין 2005 ל-2009. במשרד טוענים: רק 14 פקחים אוכפים את התקנות

בשנת 2010 מצא משרד הבריאות שאריות חריגות של חומרי הדברה במצרכי מזון ב-71 דגימות מתוך 586 שנבדקו (12.12%) בנקודות השיווק. החריגות היו מהתקן המקסימלי לשאריות חומרי הדברה המותרות. מתוך החריגות 27 הוגדרו כ"משמעותיות".

 

 

המשרד פתח בשנה זו 21 תיקים נגד המשווקים בגין חריגות. ב-16 תיקים הוטלו קנסות מנהליים (עד 2,500 שקל) על המשווקים, וב-5 מקרים הושמדה התוצרת החקלאית. מכאן, שמשרד הבריאות נקט בהליכים כנגד 77% מהמשווקים אשר בתוצרתם נמצאה חריגה משמעותית של שאריות חומרי הדברה, וכנגד 23% טרם ננקטו צעדים.

 

נתונים אלה שאסף מרכז המחקר והמידע של הכנסת נמסרו הבוקר (ב') לוועדה המשותפת לסביבה ובריאות שהחלה לטפל בסוגיית המזון הנגוע בחומרי הדברה. לוועדה נמסר כי הפיקוח על הימצאותם של חומרי הדברה במזון נעשה בשני שלבים. בשלב ראשון, דוגם משרד החקלאות את התוצרת החקלאית בשדה, ובשלב שני דוגם משרד הבריאות את התוצרת החקלאית הטרייה בנקודות שיווק המזון.

 

משרד הבריאות שדוגם את התוצרת החקלאית בנקודות השיווק. ביצע בין השנים 2010-2006 בדיקות ב-2,330 דגימות, מתוכן 2013 היו תקינות ואילו ב-317 דגימות, המהוות 13.6% נמצאו חריגות. על פי נהלי המשרד, במידה והתוצאה החריגה מהווה סכנה בריאותית מיידית, מוכרז המזון כלא ראוי למאכל אדם ומועבר להשמדה (במידה והתוצרת עדיין בשיווק).

 

המשרד מציין כי ממועד הדגימה של התוצרת בנקודות השיווק ועד לקבלתן של תוצאות המעבדה עשויים לעבור מספר ימים, וזאת על אף העובדה שמשרד הבריאות דורש מהמעבדות את התוצאות בטווח של יומיים בלבד. מכאן, שיתכן שתוצרת חקלאית שבה רמת שאריות חריגה של חומרי הדברה תימכר לצרכן במהלך התקופה שבין הדגימה לבין קבלת התוצאות.

 

רק 5 מדריכים מחנכים לשימוש תקין

באשר לפיקוח של משרד החקלאות נמסר כי בשנים 2009-2005 נערכו בדיקות של 4,321 דגימות בתוצרת החקלאית. מתוכן ב-1,973 דגימות (45.7%) לא נמצאו שארית של חומרי הדברה לעומת 2,047 דגימות (47.4%) שבהן נמצאו שאריות חומרי הדברה בטווח המרבי המותר, ואילו ב-301 דגימות, המהוות 6.7% מכלל המקרים נמצאו חריגות מהמותר על פי התקנות.

 

בשנת 2009 פתח משרד החקלאות 20 תיקים, המהווים כ-42.5% מסך החריגות באותה שנה, ועל כל חקלאי הוטל קנס מנהלי, כאמור, עד 2,500 שקל. המשרד מציין כי ניתן לפתוח בהליכים רק כאשר נמצא קשר מובהק בין החריגה שנמצאה בתוצרת לבין שימוש בלתי תקין בחומר ההדברה על ידי החקלאי (שימוש בחומר אסור, שימוש בכמות אסורה או אי-שמירה על ימי המתנה ממועד הריסוס האחרון ועד לקטיף).

 

חנה אשכנזי ממשרד החקלאות מסרה לוועדה כי הפיקוח שלהם לוקה בחסר בהעדר כוח אדם בכמות הרצויה לאכיפה אפקטיבית. המשרד מעסיק בכל הארץ רק 14 מפקחים במשרה חלקית. לדעתה אפשר היה להתגבר על המחסור בהגדלת תקן המדריכים לשימוש תקין בחומרי הדברה אבל גם כאן המשרד סובל מקיצוץ בכוח אדם ונותרו בו רק 5 מדריכים אחרי "הקיצוץ הדרמטי האחרון".

 

יו"ר הוועדה ח"כ דב חנין (חד"ש) אמר כי הנתון האחרון הוא המקומם ביותר. הוועדה החלה לדון בדרכים לשיווק וצריכה של מזון בריא נקי מחומרים המזיקים לסביבה ולאדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
(ארכיון)
צילום: יולה זובריצקי
מומלצים