תסיסה בליכוד בשל מחירי הדלק: שכחנו את הדרך
שר האוצר, יובל שטייניץ, לא מתכוון להתקפל, ומתנגד להורדת מחירי הדלק, אבל חבריו בליכוד חושבים אחרת. כ-200 פעילי מרכז, שרים, ראשי רשויות וח"כים התכנסו וקראו לו להתעשת
המחאה נגד עליית מחירי הדלק, שצוברת תאוצה בציבור וזוכה לגיבוי מצד האופוזיציה, ובעיקר מקדימה, גוררת גם תסיסה בליכוד. אמש (יום ד') התכנסו בגבעת שמואל כ-200 פעילי מרכז, ראשי רשויות, שרים וחברי כנסת לכנס חברתי ראשון, והעבירו מסר ברור לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, יובל שטייניץ. "התחושה בציבור היא ששכחנו את הדרך", אמרה ח"כ מירי רגב, שהזהירה מפני הפסד בבחירות הבאות לכנסת.
- מתדלקים את המחאה בעמוד הפייסבוק של ynet
שטייניץ, לעומת זאת, סבור כי היכולת של המדינה להפחית את מחירי הדלק ב-20 אגורות בלבד לא תשפיע בצורה דרמטית על דעת הקהל בנוגע לעלויות הגבוהות של הדלקים, אולם תקטין את הכנסות המדינה בכמיליארד שקלים וחצי. הוא סבור גם שאסור לממשלה לשנות את דעתה לגבי העלאת מחירי הדלק שכן לדעתו, אם יחזרו בהם, יצטיירו כמי שמתקפלים בפני הלחץ.
גורמים בכירים במשרד האוצר אומרים כי "אם נאבד את הכסף הזה, נצטרך לפגוע בתוכניות אסטרטגיות כמו מס הכנסה שלילי, שנועד לסייע לשכבות החלשות. בגלל 20 אגורות לליטר דלק, עשרות אלפי בני אדם יפגעו, ולא יוכלו להנות ממס הכנסה שלילי, ומדובר באנשים החלשים בחברה הישראלית". בסביבתו של ראש הממשלה אמרו הלילה כי "הנושא מורכב, נמצא בבדיקה, ועדיין לא התקבלה החלטה. יש שיקולים שונים שצריך לקחת בחשבון".
שר בכיר בליכוד אמר כי "צריך לקבל החלטות קשות", והתכוון בעיקר לפערי התיווך בתחנות הדלק: "יש כאן כמה טייקונים שהתלבשו על המדינה, ושואבים ממנה כמה שבא להם. צריך להפסיק עם פערי התיווך בתחנות הדלק. המחירים הגיעו לאן שהגיעו גם בגלל פערי התיווך".
"צריך להיבחר שוב"
בכנס החברתי בגבעת שמואל השתתפו כשליש מחברי סיעת הליכוד, והעבירו מסר ברור לנתניהו ולהנהגת הליכוד: הציבור יעניש אותו, אם לא ינהל מדיניות חברתית-כלכלית. החצים הופנו בעיקר כלפי שטייניץ. השרים ישראל כץ ומשה כחלון נאמו ראשונים ונמנעו מלמתוח ביקורת ישירה על מחירי הדלק והמים. כחלון, שהתקבל בחום, הודיע שיסכים לכנס את מרכז המפלגה לדון בעליית מחירי הדלק והמים, ובמסים שמטילה המדינה על האזרחים. "זו תעודת עבור לליכוד אם המרכז יתכנס וידון. זו לא בושה, גם אם לא מסכימים על כל דבר".
השר ישראל כץ התעלם מנושא הכנס והתגאה במה שמשרדו עושה: "החיבור של הפריפריה למרכז בכבישים ורכבות זו התוכנית החברתית האמיתית. זו התוכנית החברתית החשובה ביותר מאז תוכנית שיקום השכונות של מנחם בגין. אנחנו פרצנו לראשונה את גבולות חדרה-גדרה".
חברי הכנסת שהגיעו, בהם זאב אלקין, חיים כץ, מירי רגב, יריב לוין, כרמל שאמה, לאה נס ודני דנון היו פחות דיפלומטיים. כץ ורגב תקפו את שטייניץ ישירות, וקראו לו "להתעשת".
"אסור לליכוד לשכוח שהוא גם מחנה חברתי, מעבר להיותו מחנה מדיני-ביטחוני", אמרה ח"כ מירי רגב, "והתפקיד שלנו הוא לחזור ולהיטיב עם הציבור שבחר בנו, ולא להעמיס עליו מסים עקיפים של דלק ומים". היא בירכה את ראש הממשלה על ביטול המע"מ על הפירות ועל הירקות, צעד שדחפה על אפו ועל חמתו של נתניהו. היא הביעה תקווה שכך יהיה גם בנושא תאגידי המים ומחירי הדלק. "שר האוצר צריך להבין איפה אנחנו חיים. בסוף אנחנו לא רק צריכים להישאר עכשיו בשלטון, צריך גם להיבחר שוב בפעם הבאה".
חיים כץ המשיך באותו הקו: "שר האוצר שטייניץ תתעשת. תוריד את מחירי המים והדלק, כדי שנשאר בשלטון".
שלמה אלגמור, מאנשי השטח המוכרים בליכוד ומי שפעל לכינוס המפגש, אמר: "האזרח הוא לא פרה חולבת של הממשלה. לא ייתכן שמחירי הדלק עולים מדי חודש וגוררים עוד ועוד עליות. יש גבול. אין לי ספק שישלמו לנו כגמולנו אם לא נעשה תוכנית חברתית. אסור לנו להידרדר להיות מדינת סעד של עולם שלישי. אנחנו צריכים לחזור להיות מדינת רווחה".