שתף קטע נבחר

צילום: AP

אל-בראדעי בדרך למצרים: אין ברירה אלא להפגין

הדיפלומט הוותיק מנסה לרתום את המחאה העממית ולהוביל את האופוזיציה. לקראת חזרתו הצפויה לקהיר דחה מוחמד אל-בראדעי את הטענות שמובארק הוא היחיד שיכול למנוע את עליית האיסלאם הקיצוני: נבקש להקים ממשלה מתונה ומודרנית

ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשעבר צפוי לשוב היום (ה') למצרים בצל ההפגנות האלימות של מתנגדי המשטר. מוחמד אל-בראדעי, ממנהיגי האופוזיציה המצרית המתגורר באוסטריה, אמר בראיון לקראת הגעתו לקהיר כי אזרחי ארצו דורשים לסלק את הנשיא, חוסני מובארק, מהשלטון.

 

מצרים בוערת. כל העדכונים והפרשנויות ב-ynet: 

 

עשרות אלפי בני אדם השתתפו עד כה באירועי המחאה הגדולים ביותר שידעה מצרים בשנים האחרונות. מאז יום שלישי יוצאים פעילי אופוזיציה לרחובות בכמה ערים, ובראשן קהיר, סואץ ואלכסנדריה, כדי לדרוש מהנשיא מובארק להתפטר מתפקידו לנוכח העוני, השחיתות והאבטלה. בעימותים האלימים שפרצו במוקדים השונים נהרגו לפחות שלושה מפגינים ושוטר אחד.  

 

המפגינים התעלמו אתמול מהוראת משרד הפנים שאסר לקיים אירועי מחאה במדינה, והמהומות נמשכו אל תוך הלילה. שוטרים פיזרו לפנות בוקר מפגינים בקהיר ובסואץ שסירבו לשוב לבתיהם. מארגני המחאה כבר הצהירו ברשתות חברתיות, כמו פייסבוק וטוויטר, כי ההפגנות הגדולות ביותר ייערכו מחר לרגל תפילות יום שישי.

 

חזרתו של אל-בראדעי (67) למצרים צפויה להעניק לתנועות האופוזיציה המצריות את המנהיג היחיד המסוגל להתחרות במובארק במעמדו בציבור ובקהילה הבינלאומית. חתן פרס נובל לשלום אמנם לא הכריז רשמית על מועמדותו לנשיאות, אבל מתחת לפני השטח כבר מנהל קמפיין הכולל ביקורים במסגדים, כנסיות והזדמנויות צילום עם ידוענים. לפני כשנה הוא אף הקים "אגודה" לאומית שתפעל למען רפורמות דמוקרטיות


המפגינים לא נשמעו לצו השלטון (צילום: AP)

 

"אני חוזר לקהיר וחוזר לרחובות בגלל שאין ברירה אחרת", אמר אל-בראדעי שדבריו צוטטו באתר "דיילי ביסט". "כשיוצאים לשם עם מספר גדול של אנשים אפשר לקוות שזה לא יוביל לתוצאה רעה. אולם עד כה לא נראה שהמשטר הפנים את המסר".

 

הדיפלומט הוותיק טען שאזרחי מצרים לא מעוניינים לראות את מובארק בשלטון, גם לא בראש ממשלת מעבר. הוא גם דחה טענות שנשמעות במערב, לפיהן רק מנהיגים אוטוריטרים כמו מובארק יכולים למנוע את עליית האיסלאם הקיצוני

בארצותיהם. "כשדנים במצרים צריך להבין שיש קשת רחבה של אנשים שהם משכילים, ליברלים וקשובים לשוק החופשי. אם יתנו להם הזדמנות, הם יתארגנו כדי לבחור ממשלה מודרנית ומתונה".

 

תנועות אופוזיציה פרסמו קריאה נרגשת בפייסבוק המפצירה בהמון לשוב לרחובות ביום שישי, ותוך שעות ספורות זכו לעשרות אלפי תומכים. המחאה המתארגנת דרך הרשתות החברתיות מזוהה בעיקר עם הצעירים, בעוד תנועות אופוזיציה ותיקות יותר, כמו "האחים המוסלמים", כמעט לא מעורבות בהובלת ההפגנות. "ההשתתפות אינה מכוונת ממניעים דתיים. זו תנועה כלל מצרית", כתב בפייסבוק אחד ממארגני המחאה.

 

Read this article in English 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוזר הביתה. בראדעי
צילום: AFP
תמיכה במערב. מובארק
צילום: AP
מפגין שנפצע
צילום: AP
אש בקהיר
צילום: רויטרס
מומלצים