נחל ציפורי: טיול פריחה, טעמים וחיזוק כוח הגברא
בהליכה קצרה בנחל ציפורי שליד נצרת, תמצאו מים זורמים, טחנת קמח עתיקה וצמחי מאכל כמו גרגר הנחלים, שעפ"י המסורת לו היו הנשים מכירות את תכונתיו, היו מגדלות אותו מתחת למיטה. עכשיו מתחילה העונה
מוצאו של נחל ציפורי באזור נצרת, ובסופו הוא מתנקז אל נחל הקישון. בחלקו המרכזי, בו עובר הטיול, פוגש הנחל הרים ושדות מעובדים ויוצר כר נוח לצמיחתם ולשגשוגם של עשבי מאכל רבים. המסלול מתמקד בשניים מהם, חשובים וטעימים - גרגר הנחלים וכרפס הביצות, ומלבד ליקוטם גם מבטיח טיול יפה על גדות הנחל הזורם, בין השדות המעובדים שעל צלע ההר.
איך מגיעים?
מצומת ישי נוסעים בכביש 77 לכיוון צומת המוביל. במחלף זרזיר פונים ימינה ומיד שמאלה בכיכר, עוברים מתחת לכביש, שוב שמאלה בכיכר הבאה ובזו שאחריה ימינה, עם כביש 7626. נוסעים לכיוון הכפר כעביה-דרום. במזלג הראשון ממשיכים למטה עם המסעף הימני. בכיכר ממשיכים ישר. הכביש עובר בפאתי הכפר, חוצה את נחל ציפורי על גבי גשר ועולה למעלה, עובר לצד בית העלמין ומגיע לחניון שליד מגרש הכדורגל. כאן חונים (1).
מפת הטיול בציפורי (באדיבות אתר מפה)
גרגר הנחלים
מהחניה (1) יורדים חזרה ברגל, לצד הכביש בו הגענו, כ-300 מטרים לכיוון הנחל שחצינו בנסיעה. כשמגיעים לנחל פונים ימינה (מערבה), לא לפני שמחפשים צמח נענע משובלת להפסקת התה שעוד תבוא, ומתחילים ללכת לצידו בשביל מסומן כחול.
לצד הנחל צומח בצפיפות גרגר הנחלים ובין פברואר לספטמבר אפשר לראות את פריחתו הלבנה. זהו עשב רב-שנתי שנפוץ ברוב מקווי המים בארץ, וכשמלקטים אותו יש לוודא שמקור המים אינו מזוהם. הליקוט אפשרי כל השנה אך טוב במיוחד
בחורף ובאביב. עלי הגרגיר מחולקים לאונות שונות בגודלן - ככל שמתרחקים מבסיס העלה הן גדולות יותר. מקור שמו המדעי של הגרגר הוא "לעקם את האף", כינוי הנובע מריחו החריף של הצמח.
החלקים האכילים בו הם העלים, הגבעולים והזרעים. בערבית הוא מוכר כ"ג'רג'יר" ועל פי מסורות מקומיות, אכילת סלט חי של גרגר מחזקת את כוח הגברא. בערבית יש כמה פתגמים המציינים תכונה זו כמו זה הקובע כי לו היתה האישה מכירה את תכונתיו של הגרגר, היתה מגדלת אותו מתחת למיטה. עלי הגרגר עשירים במינרלים, בברזל ובוויטמינים, בעיקר בויטמין C. הוא משפר את איכות הדם, מסייע למערכת העיכול ולדרכי השתן, וכן יעיל לטיפול בהצטננות, אך אינו מומלץ לנשים בהריון. מלבד סלט טרי מעליו ניתן לבשל מהם גם מרק טוב בבית.
עין יבקע
הליכה של כ-600 מטרים מובילה לעין יבקע (2). המעיין ידוע יותר בכינוי מעיין הסוסים, משום שבעבר שימש לשטיפת צאן וסוסים. עד ראשית המאה העשרים זרמו מי המעיין באמת מים אל טחנות הקמח שלאורך הנחל. כיום הם מנוקזים לבריכה שנבנתה בתקופה הרומית. מי הבריכה צלולים ונקיים והטבילה בהם מומלצת, אך אין לשתות מהם. בסביבת המעיין צומחים גרגר הנחלים, נענע משובלת וכרפס הביצות.
כרפס הביצות
הכרפס דומה לגרגר וקל להתבלבל בין שני הצמחים, אך עלי הכרפס בהירים יותר ומשוננים. גם כרפס הביצות הוא עשב רב-שנתי, וטעם עליו דומה לזה של פטרוזיליה או גזר (למרות שהוא בכלל קרוב של הסלרי התרבותי). הוא פורח מאפריל עד אוקטובר והמאכל העיקרי שמתכינים מעליו הוא סלט טרי. העלים העסיסיים ביותר הם אלה המלבלבים לפני הפריחה, אך אפשר להשתמש גם בעלים היוצאים לאחר הפריחה. ברפואה העממית הכרפס משמש להורדת לחץ דם, להקלה של בעיות במערכת העיכול ולהמרצה של הגוף.
יפה פה עכשיו. המסלול בנחל ציפורי
מהמעיין ממשיכים ללכת על גדות הנחל בשביל הכחול. מצפון לדרך נראים בתיו הקיצוניים של קיבוץ הרדוף, ומצפון-מערב, על צלע ההר, בולט היישוב נופית. הולכים בשביל הכחול עד למיפגש עם סימון שביל ישראל. חוצים את הנחל אל גדתו הצפונית, ופונים ימינה (מזרחה). הולכים לפי סימון שביל ישראל כ-200 מטרים עד טחנת הנזירים (3).
טחנת הנזירים
טחנת הנזירים היא אחת מטחנות הקמח שפעלו לאורך הנחל במחצית המאה ה-19. הטחנה נרכשה מדרוזים מקומיים על ידי מנזר הכרמליטים, ומכאן שמה. מבנה הטחנה גבוה ובולט למרחוק, וכיום פועלים בו צימר ומסעדה. מן הטחנה חוזרים עם סימון שביל ישראל עד עין יבקע (2). השביל גובל בחורש, ובצידיו גדלים צמחי מאכל רבים: אספרג החורש, אזוב מצוי, חרחבינה מכחילה, מרוות ירושלים ועוד. מעין יבקע ממשיכים ללכת בשביל הכחול עד לתחילת המסלול, ומגיעים אל החניה שליד מגרש הכדורגל (1).
מידע כללי:
נקודת מוצא: מגרש הכדורגל בכעביה
נקודת סיום: נקודת המוצא
דרגת קושי: בינוני
עונה: חורף, אביב
סוג המסלול: מעגלי
תחומי עניין: מים בטבע, ארכיאולוגיה/היסטוריה, טבע ונוף, שביל ישראל
מפות: טיולים וסימון שבילים מס' 4, הכרמל
מתאים לילדים: כן
כלבים מתלווים: מותר
כניסה: חופשית
- הטיול מתוך הספר "צמחי בר למאכל" בהוצאת מפה
- לטיולים נוספים היכנסו לאתר מפה