שתף קטע נבחר

לפני שמזעיקים מומחה: כך תטפלו בפרקט

הרצפה נשחקה, ספגה כתמים עקשים ושריטות? אל תאמרו נואש. בניגוד למיתוס, לתחזק ולשפר את מראה זו לא משימה בלתי אפשרית. כל אחד יכול - גם אתם

ביותר ויותר בתים בישראל ניתן למצוא רצפת פרקט. עם השנים החומר נשחק וצריך לתחזקו. בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא מדובר במשימה בלתי אפשרית. עם קצת רצון טוב וצרור עצות, גם אתם תוכלו לשפר את מראהו.

 

 

ניתן לטפל במספר בעיות בפרקטים בבית לבד, בין אם מדובר בפרקט למינציה ובין אם בפרקט עץ. ישנן כמה בעיות אופייניות לפרקט:

 

כתמים

החומרים הדרושים: ספוג הפלא, מים.

מה עושים? נספיג את ספוג הפלא במעט מים ונתחיל לנקות את הכתם בעדינות בתנועות סיבוביות. אין צורך להפעיל לחץ על הכתם מכיוון שהחומרים הכימיים בספוג הם שמבצעים את העבודה. את הניקוי נבצע בתנועות סיבוביות כדי שהחומרים המנקים יחדרו לתוך הטקסטורה של הפרקט. לאחר כ-10 דקות של עבודת ניקוי עדינה ייעלמו רוב הכתמים. חשוב! מומלץ לבדוק תחילה את הספוג על אזור מוסתר בפרקט על מנת לוודא שאינו פוגע בחומר.

 

חריצים, פצעים או שריטות עמוקות

החומרים הדרושים: חומר מילוי עץ על פי צבע הפרקט, נייר דבק לבן רחב, כף שפכטל.

חריצים בין לוחות הפרקט נגרמים בשל תנועה טבעית של החומר או מהתקנה לא מספיק מקצועית של הרצפה. ניתן לסגור את החריצים בשימוש בחומרים שונים המותאמים לכך. החומרים גמישים וסופגים את תנועת הלוחות מבלי להיסדק.

 

ישנם חומרים המגיעים בצבע הפרקט ואילו חומרים אחרים דורשים צביעה לאחר מכן. ראשית, ננקה את החריץ בשימוש בשואב אבק או בנשיפה. 

 

כעת נבדוק התאמה של צבע המילוי לפרקט. ניתן למלא מעט מהחומר ולתת לו להתייבש על מנת לראות התאמה. ניתן גם להגיע לחנות חומרי הבניין עם תמונה של הפרקט על מנת לקבל את החומר בגוון הנכון.

 

על מנת שלא ללכלך את הרצפה מסביב לחריץ, נדביק נייר דבק לבן סביב החריץ לפני תחילת העבודה.

 

נוציא קצת מחומר המילוי על כף שפכטל או על אצבע נקייה ונחדיר לתוך החריץ תוך הפעלת לחץ קל. מדי פעם נאסוף את שארית החומר במעבר לאורך החריץ עם האצבע או כף השפכטל.

 

לאחר שסיימנו, נסיר את נייר הדבק במשיכה בשיפוע בכיוון הפוך מהחריץ וניתן לחומר להתייבש לפי הוראות היצרן. במידת הצורך, נחזור על התהליך לאחר הייבוש כדי למלא חומר ששקע.

 

עדיף לא לצעוד על הפרקט במשך פרק הזמן על פי הוראות היצרן אחרי הפעולה, כדי למנוע תנועה של הלוחות והוצאה של החומר.

 

שריטות, כתמים ופגעים שאינם ניתנים לתיקון

החומרים הדרושים: מדבקת רצפה, סמרטוט לח, עפרון וסרגל. חומרים נוספים במידה שישנו חריץ או שריטה הדורשים מילוי – חומר מילוי לפרקט, נייר דבק לבן רחב וכף שפכטל.

 

ישנן פגיעות בפרקט שאינן ניתנות לתיקון. לפני שנחליף את החלק הפגוע אפשר לנסות פתרון חדשני – מדבקות רצפה לפרקט. המדבקות עשויות מבד ויניל איכותי ומחופות בלמיניציה מיוחדת המגינה עליהן מפני שחיקה, החלקה ופגיעה בשטיפה.

 

הויניל ממנו עשויה המדבקה הוא פולימר המאפשר למשביק ליישר את המדבקה על הרצפה גם אם התקמטה מעט בזמן ההדבקה.

 

ישנו מגוון רחב של דוגמאות, ביניהן דוגמאות המבוססות על יצירותיו של האמן הדיגיטלי אורי קאופמן, המומרות למדבקות רצפה.

 

אם האזור הפגוע שקוע או שישנו חריץ או שריטה עמוקה – נמלא את האזור השקוע בחומר מילוי לפרקט כפי שתואר בסעיף הקודם ונמתין לייבוש מלא של החומר.

 

כעת ניתן להדביק את מדבקות הרצפה. כאשר ניתן להדביק אותן כמו שהן או לגזור.

 

תהליך ההדבקה:

  1.  בחרו את נקודת ההדבקה והזווית הנכונה וסמנו בקו עפרון דק את נקודת ההתחלה.
  2. נקו היטב את המשטח מאבק ומלכלוך והרטיבו קלות (!) עם סמרטוט לח.
  3. כעת יש להפוך את המדבקה, להסיר כ-2 סנטימטר מחלקה העליון ולהצמיד לרצפה. פעולת ההצמדה נעשית עם כפות הידיים או רולר קטן מתוך פנים המדבקה כלפי חוץ בכיוון ההדבקה.
  4. יש למשוך באיטיות את כיסוי המדבקה מלמטה ולהצמיד את המדבקה בפעולה עדינה כאשר כיוון העבודה יהיה כלפי חוץ ולמטה בכיוון ההדבקה על מנת למנוע קימוטים ובועיות אוויר. הפעולה חייבת להיות איטית וסבלנית וניתן לבצעה בזוג – אחד מושך והשני מצמיד. במידה שהתקמט - אפשר למשוך את החלק המקומט ולהדביק שנית.
  5. לאחר מכן, ניתן לדרוך על הפרקט אולם לא ישירות על המדבקה למשך 24 השעות הנדרשות לייבוש. לאחר הייבוש ניתן לדרוך על המדבקה ולנקות אותה עם חומרי ניקוי רגילים (לא עם אקונומיקה!)

 

טיפול שוטף בפרקט

ניקוי שוטף של פרקט צריך להיעשות בעזרת מטלית לחה ו/או שואב אבק עם ראש רך. פרקט עץ טבעי כדאי גם למרוח בווקס או בשמן פשתה אחת למספר חודשים.

 

כדאי להתייעץ עם מתקין פרקטים באיזורכם לגבי החומרים המתאימים. אין לחשוף את רצפת הפרקט ללחות גבוהה וחשוב לנקות ולייבש כל נוזל שנשפך עליה במהירות האפשרית.

 

ישנם מספר גורמים העלולים לגרום לפגיעה בפרקט: חשיפה לאור שמש ישיר, מגע עם נוזלים ושריטה מרהיטים או חפצים כבדים.

 

אין לחשוף את רצפת הפרקט לשמש ישירה וניתן להגן עליה בעזרת התקנת וילונות. נוזלים שנשפכו על הרצפה יש לנקות ולייבש במהירות האפשרית. טיפ חשוב נוסף שיחסוך לכם כאבי ראש לא מעטים: לצפות את רגלי הרהיטים המוצבים על גבי הפרקט ב"נעלי" פלסטיק - כדי למנוע שריטות.

 

השתתפו בהכנת הידיעה מיכל יקל ורות פלמון, השיפוצניקיות – נגיעות של צבע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל תפעילו לחץ על הכתם
צילום: רותם מלנקי
מומלצים