שתף קטע נבחר

צילום: AP

אל-בראדעי עוכב, הפגנות מול הארמון במצרים

המחאה נגד מובארק מגיעה לשיאה אחרי תפילות יום השישי: יריבו הפוליטי של הנשיא השתתף בהפגנת ענק בקהיר - ועוכב לאחר מכן. המפגינים יידו אבנים לעבר השוטרים ורמסו פוסטרים של מובארק. אל-ג'זירה: הם מתגודדים מחוץ לארמון הנשיאות

30 שנה אחרי שעלה לשלטון, מביט היום (יום ו') נשיא מצרים, חוסני מובארק, על המחאה הגדולה ביותר מאז ומעולם נגד משטרו. בסיום תפילות יום השישי, יצאו אלפים להפגנות ענק במרכז קהיר ובערים אחרות, ביומה הרביעי של המחאה נגד מובארק. אל-ג'זירה דיווחה כי המפגינים התגודדו מחוץ לארמון הנשיאות, וכי יריבו הפוליטי הגדול ביותר של הנשיא, מוחמד אל-בראדעי, עוכב. בארמון הישן, מולו הפגינו האזרחים, לא מתגורר מובארק.

 

 

אל-בראדעי, ראש הרשות לאנרגיה אטומית לשעבר וחתן פרס נובל, חזר השבוע למצרים והשתתף במחאה ההמונית. הוא נרטב כולו מסילוני המים שירו כוחות הביטחון, ונלכד למשך כשעה עם קבוצה מתומכיו באחד המסגדים. באל-ג'זירה דיווחו תחילה כי הוא נעצר, אבל אחר כך תיקנו ומסרו כי לא הורשה לעזוב את המקום. הרשת הקטארית דיווחה גם כי אחד מכתביה בקהיר הוכה על ידי שוטר בלבוש אזרחי.
 

בקהיר קראו אלפים להדחת מובארק, ליד המסגד בו התפלל היום אל-בראדעי. הם יידו אבנים ועפר לעבר השוטרים, ורמסו פוסטרים של מובארק. השוטרים, בתגובה, ירו לעברם כדורי גומי וסילוני מים, וחלק מתומכיו של אל-בראדעי הוכו באלות. גם באזור כיכר רעמסס התקיימו עימותים, אחרי שאלפי מתפללים יצאו ממסגד אל-נור הסמוך, ובשכונת מוהנדסין לפחות 20 אלף צועדים קראו להפיל את מובארק. הפגנה נוספת נערכת בכיכר תחריר.  

 

גז מדמיע באלכסנדריה, הפגנות בסואץ ואל עריש

באלכסנדריה נורו כדורי גומי וגז מדמיע נגד יותר מ-4,000 מפגינים, שיצאו ממסגד סמוך לתחנת הרכבת המרכזית ראמל. בסואץ, שם נפצעו השבוע עשרות בהפגנות הענק נגד המשטר המצרי, מתקיימת הפגנה גדולה נוספת, והתנגשויות בין המפגינים לכוחות הביטחון מתרחשים גם באסיוט, באל עריש ובעיר מינייה, שמדרום לקהיר.


סילוני מים בקהיר, במחאה נגד משטר מובארק (צילום: AP)

 

על המפגינים מקשה העובדה כי גם היום חלים שיבושים קשים ברשת האינטרנט והטלפוניה, וכן בעיות בשליחת מסרונים בטלפונים ניידים. על פי ההערכות, הממשלה אחראית לבעיות בתקשורת, שנועדו לפגוע בארגוני האופוזיציה, הנעזרים בסלולריים וברשתות החברתיות באינטרנט כדי לגייס מפגינים. "האחים המוסלמים" פרסמו הודעה באינטרנט המאשימה את ממשלת מצרים "בניסיון למנוע מהקולות של אזרחי מצרים להגיע לעולם". הלילה נעצרו לפחות 20 פעילים בתנועה, למרות שהיא טרם נטלה חלק במחאה.

 

לקראת התפילות וההפגנות, התפרשו כוחות מיוחדים של יחידות ללוחמה בטרור באתרים מרכזיים בקהיר, מחשש להפרות סדר. הם הוצבו גם בסמוך לגשרים שלאורך הנילוס, בניסיון למנוע ממפגינים המגיעים מהשכונות החיצוניות להתקרב למרכז העיר. 

 

ראש הממשלה נזיף יתפטר בעקבות המהומות?

יו"ר הוועדה לענייני חוץ וביטחון לאומי בבית העליון של הפרלמנט המצרי, המשמש גם כבכיר במפלגת השלטון במצרים, מוסטפא אל-פקי, תקף בחריפות את הממשלה המצרית ודרש מחבריה להגיש את התפטרותם. בראיון שהעניק לטלוויזיה המצרית הוא אמר כי ציפה מראש הממשלה, ד"ר אחמד נזיף, להגיש את התפטרותו לנשיא מובארק ולומר לו: "בראש סדר העדיפויות שלנו ניצב האמון ונראה שאנו איבדנו אותו".


אל-בראדעי מוקף בכוחות הביטחון, היום (צילום: AP)

 

בתוך כך מתגברות ההערכות כי נזיף ישלם בכיסאו על המהומות במצרים. הוא צפוי להופיע ביום ראשון הקרוב מול הפרלמנט, בדיון סוער שיתקיים על המהומות. על פי הדיווחים, ממשלתו כבר מתכננת להגדיל את הסובסידיות על מצרכי המזון הבסיסיים, אך כלל לא בטוח שצעדים אלו יספיקו. אתמול חזר למצרים השר לענייני סחר חוץ בממשלה, רשיד מוחמד רשיד, שעשוי להחליף את נזיף ולהתמנות לראש הממשלה הבא.

 

אם אכן יתפטר נזיף, הוא ישלם בכך על הרפורמות והשינויים המבניים שהוביל במצרים מאז 2004. במצרים טוענים כי השינויים המקרו-כלכליים הללו גרמו להגדלת שיעור האבטלה ולעליות המחירים. המחאה במצרים פרצה על רקע כלכלי, זמן קצר אחרי ההפיכה בתוניסיה. אחוזי האבטלה הגבוהים והאמרת מחירי המזון הביאו ליציאתם של האזרחים לרחובות, והם גם הבסיס להדחת זין אל-עאבדין בן עלי, להפגנות באלג'יריה שדוכאו לפי שעה, ולמחאה בתימן. במחאה נגד המשטר במצרים נהרגו עד כה חמישה אזרחים ושני שוטרים, ויותר מ-100 נפצעו. מעל אלף בני אדם נעצרו.

 

יונתן ובר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-בראדעי הרטוב, היום בקהיר
צילום: AFP
המחאה נגד מובארק, היום
צילום: AFP
מומלצים