שתף קטע נבחר

לנדאו מקדם תחליף לגז המצרי: יבוא גז נוזלי

שר התשתיות החליט ביום חמישי להקים מתקן שיאפשר לייבא גז טבעי מונזל (NLG) עד סוף 2012. הקמת המתקן תמנע את התרחיש המאיים על משק האנרגיה הישראלי: הפסקת יבוא הגז ממצרים, שתשאיר את המשק בלי גז טבעי בשנים 2013-2014

האם נמצא פיתרון לסכנה שריחפה על משק האנרגיה הישראלי בגלל המהומות במצרים? שר התשתיות, עוזי לנדאו, הנחה ביום חמישי שעבר את פקידי משרדו לקדם את הפרויקט לייבוא מזורז של גז טבעי נוזלי (LNG) - גז שהופך לנוזל ומאוחסן בתוך מיכליות.  

 

המדינה תקים סמוך לחדרה מתקן שיאפשר קליטה של הגז המונזל והפיכתו בחזרה לגז.  את המתקן תקים חברת נתיבי גז הממשלתית (נתג"ז), שאמורה לפרסם כבר החודש בקשה בינלאומית לקבלת מידע על פרויקטים מסוג זה. במקביל, תפנה חברת החשמל לחברות המחזיקות במיכליות LNG כדי לחכור מיכליות כאלה, כמו בחברת אקסלרייט האמריקנית.

 

עלות הקמת הפרוייקט מוערכת בכ-80 מיליון דולר ועלות חכירת המיכלית מוערכת על כ-40 מיליון דולר בשנה.  

 

הקבינט הכלכלי-חברתי של הממשלה החליט בשנת 2008 להקים מתקן יבוא LNG. זאת, מאחר ואספקת הגז לישראל הייתה תלויה רק בחברת EMG המצרית ובמאגר ים תטיס הישראלי הקטן. לאחר גילוי מאגרי הגז הישראליים תמר ולווייתן, התעכבה הקמת המתקן.

 

המהומות במצרים, שכבר עצרו את אספקת הגז לישראל עם פיצוץ צינור הגז לירדן, מעוררות חשש להמשך האספקה בעתיד, בין אם בגלל אנארכיה במדינה ובין אם בגלל הקריאות באופוזיציה המצרית לבטל את הסכם הגז. במקרה כזה, הגז שבים תטיס יספיק רק לשנת 2012, ואילו הגז ממאגר תמר יתחיל לזרום רק ב-2014, במקרה הטוב. תרחיש כזה מעורר חשש שתחנות הכוח יעברו להפעלה בסולר, שהוא יקר ומזהם יותר מגז. התלות בספק גז אחד אינה טובה למשק בשום מקרה.

 

משרד התשתיות: אין קשר למשבר במצרים

יש לציין שבמשרד התשתיות אומרים כי מדובר בתוכנית שנתוותה כבר מזמן, בלא קשר למשבר במצרים. במשרד מסבירים: "התוכנית להקמת המתקן קיימת כבר לפני מספר שנים. ההחלטה להקים אותו התקבלה אתמול בלי קשר למהומות בדיון שנקבע מראש זמן רב לפני שפרצו. משרד התשתיות ערך לפני מספר חודשים סימולציה של הפסקת הספקת הגז ממצרים, וזאת הייתה אחת המסקנות שלה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פיצוץ הצינור במצרים
צילום: AFP
תחנת הכוח רידינג: תופעל בגז טבעי נוזלי?
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים