שתף קטע נבחר

צילום: AFP

נשיא סודן בעקבות מובארק: "מבטיח לעמי חופש"

אחרי תוניסיה, ירדן, ומצרים ובעקבות הפגנות מחאה בצפון סודן על רקע המצב הכלכלי הקשה, עומר אל-באשיר הפנים את ההשלכות של מדיניות דיכוי ביד ברזל. "מבטיח לכם עתיד של חירויות וממשלה שפועלת בפתיחות", פנה הנשיא הסודני לעמו

העולם הערבי ממשיך לעבור טלטלה בעקבות האירועים האחרונים בתוניסיה ובמצרים. מלך ירדן פיטר בשבוע שעבר את הממשלה במדינה, ראש ממשלת עיראק חתך אתמול את משכורתו בחצי ואף הודיע היום (יום א') כי לא ירוץ לכהונה שלישית בבחירות הבאות. עכשיו נראה שגם נשיא סודן לקח לתשומת ליבו את השלכותיהן של מדיניות דיכוי ביד ברזל על יציבות מדינה, חזקה ככל שתהיה.

 

מצרים על סף הפיכה - הדיווחים והתמונות בעמוד מיוחד :

עדכונים שוטפים על מצרים גם בפייסבוק של ynet 

 

בנאום שנשא אתמול (יום שבת) בפני קהל תומכים גדול באזור הבירה חרטום, הבטיח עומר אל-באשיר לבני עמו עתיד של חירויות וממשלה שפועלת בפתיחות. "אנחנו פותחים את הדלת בפני החירות. אין לנו מה לפחד מפניה. החירות מובטחת על ידי החוקה", אמר באשיר בנאומו. "נגיב על פי החוק לכל מי שירצה לגרום לכאוס. אנחנו פותחים בפני החירות את דלתותינו, ליבנו וידינו - ללא פחד".  


מגיב לאירועים במצרים, חושש ממצב דומה בארצו. באשיר (צילום: רויטרס)

 

דבריו של הנשיא הסודני לא באו בעיתוי מקרי. בשבוע האחרון נרשמו הפגנות רבות בצפון המדינה במחאה על יוקר המחייה בה. כמו כן, המפגינים קראו לממשלה בחרטום לבצע רפורמה פוליטית במדינה ולשים סוף לפגיעה הקשה בה בזכויות אדם.

 

בהשפעת תוניסיה ומצרים, אזרחים רבים בסודן העלו בימים האחרונים לרשתות החברתיות, בהן פייסבוק, תיעוד לברוטליות שהפגינו כוחות הביטחון כלפי האנשים שיצאו להפגין נגד שלטונו של באשיר. כמעט בכל מקרה מחאה שתועד, סיפרו עדי ראיה כי המשטרה פיזרה את ההפגנות בכוח אלות ובגז מדמיע.

 

במקביל, ממשלתו של באשיר נמצאת בתקופה האחרונה תחת לחץ כלכלי ופוליטי גדול במיוחד בזמן שהיא ממתינה לפרישתו הצפויה של אזור הדרום ממדינת האם שלו. זאת לאחר ש-99 אחוזים מתושבי הדרום, רובם נוצריים, הצביעו בחודש שעבר במשאל עם בעד הכרזת עצמאות. הממשלה הסודנית אמרה כי היא מכירה בתוצאות משאל העם.

 

"אנו מסכימים ומקבלים את תוצאות המשאל שפורסמו. אנו מאחלים לאחינו בהצלחה בהליכים הנוגעים להקמת המדינה החדשה", אמר סגן הנשיא, עלי אוסמן מוחמד טהא, במסיבת עיתונאים שקיים בחרטום.

 

דבריו של טהא שמו קץ לשמועות וההערכות השונות שנשמעו בשבועות האחרונים באשר לאופן שבו תגיב סודן לתוצאות. בין היתר, הועלתה האפשרות שסודן תדחה את התוצאות או שתדחה את ההכרה בתוצאות המשאל בנסיון למנף את כוחה במשא ומתן שעוד נכון לה עם הדרום. 

 

אחת המחלוקות שטרם נפתרו נוגעת לחלוקת רווחי הנפט מהמרבצים הגדולים שבאזור הגבול בין סודן לדרום סודן. מחלוקת אחרת נוגעת לשליטה במחוז אביי והיקף זכויות המרעה שלהם ייזכו שבטים צפוניים - אם יועבר השטח לידי הממשל החדש.

 

משאל העם נערך בהתאם להסכם השלום שנחתם ב-2005 בין כוחות הדרום לבין ממשלת סודן. ההסכם שם קץ ל-20 שנות מלחמת אזרחים באזור, שגבתה את חייהם של לפחות שני מיליוני אזרחים. במהלך משאל העם נדרשו תושבי הדרום להכריע אם יתנתק מחוזם ממדינת האם או שימשיך להיות נתון לריבונות הממשלה בחרטום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חושש מהפיכה בארצו. באשיר
צילום: רויטרס
רוצים שינוי. מפגינים בקהיר
צילום: AFP
מומלצים