שתף קטע נבחר

טרנד חדש: המוצרים החדשים שדוחים חיידקים

זה החל בבתי החולים ועכשיו גם נכנס הביתה - צבעי קיר, ג'קוזי, כפכפים, ואפילו מקררים ומכונות כביסה שעשויים מחומרים שפשוט לא מאפשרים לחיידקים או לעובש להתנחל עליהם. האם טוב בכלל לחיות בסביבה סטרילית לחלוטין? המומחה מסתייג

בפעם הבאה שתבלו בחדר ההמתנה במרפאה, שימו לב - ייתכן שהכיסאות צבועים בחומר המפחית את רמת החיידקים בסביבה. התרגלנו כבר לראות את הצירוף "אנטי בקטריאלי" על מגוון מוצרים כמו ג'ל לניקוי הידיים, חומרי ניקוי לשירותים או מגבות, ועכשיו נראה שהם משתלטים על הבית ונכנסים לכל תחום של חיינו עם מקררים, מדיחים, מכונות כביסה, מוצרי רחצה, גרביים ואפילו מטפסים על הקירות בצבעים מיוחדים.

 

  

לנקות את הסביבה מרעלים

"הכל התחיל מבתי החולים, שם יש התמודדות קשה מאוד עם זיהומים", אומר רביד משען, מנהל התפעול של בית העיצוב ספדה. "אחת הבעיות היא שאנשים מגיעים עם בעיה אחת ונדבקים במחלות אחרות. הפיתוחים הראשונים נועדו לתחום הרפואי ומשם התחילו לזלוג לתחום הפרטי. גם מטבח תעשייתי עובר פעמיים ביום שטיפה באמוניה שעלולה להיכנס למזון, והרעיון הוא לנקות את הסביבה שלנו מרעלים כאלה.

 

"רצינו להשתמש בחומרים עדינים יותר בעיצוב שנועד לחדר הרחצה, אבל הבעיה היתה שחומרי ניקוי כמו כלור ואקונומיקה הם אגרסיביים מדי, גם לאדם וגם למוצר. לכן חיפשנו חומרים שהם מראש אנטי-בקטריאליים, כלומר לא מאפשרים גידול של חיידקים עליהם. היום יש סגסוגות של פולימרים שאפשר להשתמש בהן בספא ציבורי או באביזרים בחדר האמבטיה בבית - אזורים שהיו פעם בעייתיים מאוד. היום, בניגוד לעבר, יש ג'קוזי שמאפשר שימוש רב-פעמי בלי לחטוף פטריות, וגם ליפה אנטי-בקטריאלית שיכולה לעבור בין בני המשפחה באמבטיה בלי שום חשש".

 

בעיית החיידקים קיימת בלא מעט אזורים בבית ומחוץ לו - בחדר הכושר, בחדר הילדים, בבתי ספר וגם בתחבורה הציבורית. גם ידיות בשירותים ציבוריים או מעקה המדרגות הנעות בקניון הם תחום מוקצה בדרך כלל. לשם כך הביאו החברות טמבור ונירלט את בשורת הצבעים האנטי-בקטריאליים לארץ, המפחיתים את רמת החיידקים והפטריות בכמעט 100%.

 

טמבור חברה ל-BioCot האנגלית, מומחית בטכנולוגיית יוני כסף אנטי-בקטריאלית, ומציעה צבעי סופרקריל המתאימים במיוחד לבתי חולים, גני ילדים, בתי ספר ומוסדות סיעודיים. הצבעים הוכחו כמפחיתים חיידקי אי-קולי, סלמונלה ועוד, כך שהם מתאימים גם למסעדות ומפעלי מזון. בפיילוט שבחן את השפעת הצבעים נמצא כי לאחר שנה מספר החיידקים במחלקה רפואית שבה היו מוצרים שהכילו את מוצרי הכסף היה נמוך ב-95.8% בהשוואה למחלקה שבה לא היו המוצרים.

 

חברת אוניברקול מקבוצת נירלט פיתחה גם היא, כאמור, צבע אבקה אנטי-בקטריאלי, המתאים במיוחד לאזורים ציבוריים כמו חדרי כושר ותחבורה ציבורית, לריהוט וציוד עבור גני ילדים ולחדרים סטריליים. על פי תוצאות בדיקות המעבדה של אוניברקול, 24 שעות לאחר שנצבעו מוצרים באבקה המיוחדת חלה הפחתה בשיעור של 99.95% במגוון מזיקים כמו חיידקי קולי וסלמנדרה, פטריות ווירוסים, בהם וירוס שפעת החזירים ושפעת העופות. האפקטיביות, כך נטען בחברה, נשמרת לאורך עשרות שנים.


"חומרי הניקוי אגרסיביים מדי". אביזרי ספא של ספדה (צילום: רביד אור)

 

כשהיונים פוגשים בחיידקים

"גם כשהמוצרים נמצאים במקרר ובמקפיא", אומר דני בן שבת, מנהל תחום הדרכה בתדיראן גרופ, "הם אינם קפואים לחלוטין ותהליך הריקבון נמשך, אם כי כמובן בקצב איטי. כיוון שאי אפשר להנמיך עוד את הטמפרטורה במקרר, החליטו לטפל בעניין באמצעות מערכות מיוחדות, חלקן אנטי-בקטריאליות. הפטנט העיקרי הוא העפת יונים חיוביים בחלל המקרר, שפוגשים נבגי עובש, בקטריות וחיידקים - חונקים אותם וגורמים להם למוות מוקדם. 

 

"פטנט שני הוא שילוב חלקיקי ננו-סילבר בגומייה שבמקרר ובחלק מרכיבי הפלסטיקה הפנימיים. אלה חלקיקים זעירים של כסף המונעים התפתחות של עובש על הגומיות והימצאות של בקטריות. הפיתוח הזה נמצא היום גם בחלק ממכונות הכביסה, כיוון שהגומייה שבאה במגע רציף עם מים נוטה להסריח ולהפוך ירוקה או שחורה מעובש. 

 

"פיתוחים נוספים הם מסנן פוטו-קטליטי שסופח לתוכו את שאריות הבקטריות הנישאות באוויר, וניצול העיקרון הביולוגי של הפוטוסינתזה, המשולב רק במגירות של הירקות והפירות. אור אולטרה-סגול מייצר תחושת טבע בתוך המקרר, ואז תהליך הבשלות הטבעי של הירקות והפירות לא נפגם בתנאי הקירור".

 

לא רק תפוחים ומלפפונים, גם ספורטאים וחיילים זוכים בפינוק אנטי-בקטריאלי בעזרת גרביים של Fruit of the Loom, העשויים מחומרים המונעים ריח זיעה לא נעים מכפות הרגליים, ומתאימים לכל מי שעוסק בפעילות גופנית מאומצת. ברשת ד"ר גב נמכרים מגן מזרן וכריות אנטי-בקטריאליות המיוצרות מלטקס, גומי טבעי המונע גם הימצאות של קרדית אבק הבית, בניגוד לספוג ולסוגי בדים אחרים. "לא ידוע לנו על עלייה מיוחדת בבעיות הנשימה בארץ", אמר מוטי יחזקאל, מנהל תחום קמעונאות ברשת ד"ר גב, "אבל חשבנו שטוב שגם בישראל תהיה כרית מיוחדת לסובלים מאלרגיות וממחלות ריאה, והיא מקלה עליהם מאוד".

  

טוב לאדם, טוב לטבע

פיתוח החומרים האנטי-בקטריאליים נוגע בתחום הלוהט של היום, "כימיה ירוקה", שמטרתה לפתח חומרים חדשים שאינם מסוכנים לסביבה או תורמים לזיהומה, ובתוך כך גם יתרמו לבריאותנו. ייצור החומרים צריך להיות גם כלכלי כמובן ולא רק אקולוגי. "המוצרים האנטי-בקטריאליים בתחום המקררים נחשבים ירוקים", אומר בן שבת, "כי הם טובים לאורך חיי המזון ולשימור המוצר של הלקוח. זה חלק מטרנד אקולוגי עולמי".

 

הדאגה האקולוגית, חשוב לציין, נוגעת לא רק לאורך חיי המוצר ולצריכה מרובה, אלא גם לשימוש במים אפורים. "המגבות האנטי-בקטריאליות משלבות סיבי פחם", מספר משען, "ואלה מונעים את התפתחות החיידקים וסופחים לחות, מה שגם מייבש את המגבת במהירות. אנחנו רוצים להגיע למצב שבו לא צריך לכבס את המגבת בכל פעם מחדש. יש לכך השלכות אקולוגיות, כיוון שמדובר במכפלות של מיליוני בתי אב. המטרה היא להביא את הבית למצב שבו לא יוכנסו חומרים כימיים למים האפורים. אם יש בהם רק חומרים עדינים, אפשר לעשות בהם שימוש חוזר לצרכים אחרים".


הירקות מרגישים בשדה. מקרר אנטי-בקטריאלי של בלומברג (צילום: שון גון)

 

טוב לחיות בסביבה סטרילית?

ומה חושבים המומחים על הסביבה הסטרילית החדשה? "אין עדות משמעותית לכך שניקוי הסביבה מחיידקים מועיל בריאותית", אומר פרופ' שי אשכנזי, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל מחלקת ילדים א' במרכז שניידר לרפואת ילדים. "הטבע מלא חיידקים. יתרה מזאת, גוף האדם מלא חיידקים - בגוף שלנו יש פי עשרה יותר חיידקים מאשר תאים הומניים. במערכת העיכול יש עשר בתשיעית חיידקים לכל גרם צואה, יש חיידקים בעור, בנחיריים. החיידקים שעל גופנו הם בסך הכל חיוביים, ומונעים במידה מסוימת כניסה של חיידקים אלימים יותר שגורמים למחלות. טיפול אנטיביוטי, למשל, פוגע בחיידקים הנורמלים בגוף האדם וחושף את המטופל לחיידקים אלימים".

 

"קרוב לוודאי שרוב החיידקים שעל פני המקרר והמגבת, למשל, אינם גורמים למחלות, ולגוף יש הגנה מפניהם בכל מקרה. גם חיידק הנמצא על כיסא בחדר ההמתנה בדרך כלל אינו אלים ואינו עובר דרך העור", אומר פרופ' אשכנזי. "השימוש במוצרים או בצבעים אנטי-בקטריאליים יכול לסייע אם יקטין למשל את רמת נגיפי השפעת הנמצאים על הכיסא, לאחר שאדם חולה נגע באפו ואז בידיות הכיסא. ההדבקה נעשית בדרך כלל בנשימה ובמגע, וכאן יש חשיבות להפחתת הזיהום גם בצעצועים במעונות יום לילדים".

 

שימוש בחלקיקי כסף לטענת פרופ' אשכנזי לא הוכח כמזיק, אך הוא ממליץ להימנע משיטות המערבות חומרים אנטיביוטיים, כדי לא לעודד הופעת חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה.

 

בעבר הועלתה "תיאוריית ההיגיינה של האסתמה", שלפיה ילדים הנמצאים בסביבה סטרילית וחשופים פחות לחיידקים נטו לסבול יותר מאסתמה. "התיאוריה לא הוכחה לחלוטין", מציין פרופ' אשכנזי, "אך האפשרות קיימת".

   

המוצרים לא יקרים יותר

למרות הפיתוחים הטכנולוגיים של השנים האחרונות, נראה שהמוצרים האנטי-בקטריאליים החדשים לא יגררו איתם עליית מחירים משמעותית. "המוצרים לא יקרים יותר", אומר בן שבת, "הם במחירי שוק מאוד סבירים, ולמרות הפיתוחים של השנים האחרונות המחירים אפילו ירדו. ברגע שהלקוחות מבינים את הערך המוסף של המוצר הם משתכנעים".

 

"זאת תפיסה של ייצור", מסכם משען, "יכול להיות שבתקופה הראשונה, כשעדיין מדובר נישה, הם יהיו יקרים יותר ממוצרים רגילים, אך כל זה עוד ישתנה". 
 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפחתה של כמעט 100% בוירוס שפעת החזירים. כיסאות צבועים באבקה אנטי-בקטריאלית של נירלט
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים