ארה"ב נכשלה, מועה"ב תצביע על גינוי ישראל
חרף הניסיונות האמריקניים להביא את הפלסטינים לאמץ נוסח מרוכך של דרישתם לגנות את ההתנחלויות, הודיע המשקיף הפלסטיני באו"ם כי הגרסה המקורית תעלה מחר להצבעה
הפלסטינים מתכוונים להביא מחר (יום ו') להצבעה במועצת הביטחון של האו"ם הצעת החלטה המגנה את ישראל על הבנייה בהתנחלויות. ארצות הברית, שמתנגדת למעורבות של מועצת הביטחון בסכסוך הישראלי-פלסטיני, נכשלה במאמציה למתן את הצעת ההחלטה, ולחסוך מעצמה את הצורך להטיל וטו.
ארצות הברית הייתה מוכנה לתמוך בהצהרה הקובעת כי מועצת הביטחון "אינה מקבלת את החוקיות של המשך פעילות ההתנחלות של ישראל", והציעה לפלסטינים לשלב את גרסתם בהודעה הבאה של הקוורטט. כמו כן, הבטיחו האמריקנים לתמוך בביקור של מועצת הביטחון בישראל ובשטחי הרשות. עם זאת,
המשקיף הפלסטיני באו"ם, ריאד מנסור, הודיע בתום פגישה של נציגי 22 מדינות ערב, כי הוחלט לדחות את הפשרה של ארה"ב ולהביא את הנוסח המקורי להצבעה במועצת הביטחון.
השגרירה האמריקנית באו"ם, סוזן רייס, נפגשה ביום שלישי עם נציגי המדינות הערביות במאמץ להגיע לנוסח מרוכך. לפי רשת הטלוויזיה האמריקנית בשפה הערבית "אל-חורה", ההצעה האמריקנית כללה נוסח לפיו "מועצת הביטחון מביעה התנגדות חריפה לפעולות חד-צדדיות של כל צד, שאינן יכולות לקבוע מראש את התוצאה של המשא ומתן", וכן מגנה "כל צורה של אלימות, לרבות ירי רקטות מעזה ומדגישה את הצורך בשקט וביטחון לשני העמים".
אולם הנוסח שיובא להצבעה במועצת הביטחון גורס כי "כל פעילות ההתנחלויות של ישראל, הכוח הכובש בשטחים הפלסטינים הכבושים, כולל מזרח ירושלים, וכל האמצעים האחרים שנועדו לשנות את המבנה הדמוגרפי, אינם חוקיים ומהווים מכשול להשגת שלום על בסיס של פתרון של שתי המדינות".
ההחלטה הפלסטינית "מאשררת את החזון של האזור שבו שתי מדינות
דמוקרטיות, ישראל ופלסטין, יחיו בשלום זו לצד זו בשלום בגבולות בטוחים מוכרים", ואף קובעת כי ישראל מפרה את התחייבותה לקוורטט על פי מפת הדרכים להקפאת הבנייה בהתנחלויות, לרבות לצורכי גידול טבעי, ופינוי כל המאחזים שהוקמו מאז מרס 2001.
הפלסטינים הגישו למועצת הביטחון עוד בסוף החודש שעבר טיוטת הצעה להכרזה על ההתנחלויות הישראליות כבלתי חוקיות, אבל היא לא נדונה ולא נערכה עליה כל הצבעה, נוכח התנגדות ארצות הברית. אמנם הפעם המעצמה לא דנה בפומבי האם בכוונתה להטיל וטו על ההצבעה, אולם ארה"ב כבר הבהירה בעבר כי היא מתנגדת לכל מהלך חד צדדי שמפריע להחזרת הצדדים למשא ומתן ישיר. ארצות הברית מתנגדת אמנם לבנייה הישראלית בשטחים, אבל גם מתנגדת למאמץ הפלסטיני לערב גורמים בינלאומיים נוספים בסכסוך.