שתף קטע נבחר

צבע אדום יבוטל? "טמטום, סירנה תגרום פחד"

פיקוד העורף שוקל לבטל את האזעקה המוכרת, לצורך אחידות. תושבים בעוטף עזה מתנגדים: "אזעקה עולה ויורדת תוביל לטראומה. אין מה להשוות לאשה שצועקת צבע אדום"

שחר אדום בוטל מזמן, וכעת גם צבע אדום צפוי להיות חלק מההיסטוריה. פיקוד העורף שוקל לבטל את מערכת הכריזה "צבע אדום", המיוחדת לכמה מיישובי אזור עוטף עזה, במטרה ליצור אחידות בכל ההתרעות במדינה. במקומה, אמורים התושבים לשמוע אזעקה עולה ויורדת בעת נפילת רקטות קסאם או טילים. בינתיים, נראה כי מרבית התושבים אינם מוכנים לשינוי. "סירנה תהיה הרבה יותר טראומתית", אמר איש ביטחון במועצה אזורית בדרום, ואחרים הסכימו איתו: "אנחנו מזועזעים מהרעיון".

 

בכל הארץ, וגם בחלק מהיישובים בעוטף עזה, יש התרעה אחת בלבד - עולה ויורדת. רק ביישובי הקו הקדמי, דוגמת שדרות ומועצות אשכול, שדות נגב ושער הנגב, יש שתי אזעקות שונות - "צבע אדום" לרקטות מעזה, ואזעקה בצפירה עולה ויורדת כדי להתריע מטילים ומרקטות העלולים להגיע ממזרח ומצפון. השוני באזעקות מבלבל לעתים סטודנטים, אורחים ותושבים חדשים, שאינם מכירים את התרעת "צבע אדום", החלשה יותר.

 

ההחלטה, שאמורה להתקבל באוגוסט השנה, תלויה גם בשיקולים פסיכולוגיים והתנהגותיים רבים, ולכן במועצה האזורית אשכול הודיעו לתושבים כי יקיימו כנס גדול בנושא עם נציגי מרכזי החוסן, מחלקות הרווחה וראשי המועצות של עוטף עזה. השבוע התקיימה פגישה בנושא, ולאחריה שלח ראש מועצת אשכול, חיים ילין, איגרת לתושבים. הוא ביקש מהם לקבל את התייחסויותיהם לנושא, כדי שיוכל להציג בפני פיקוד העורף את תחושות התושבים.


איזו אזעקה תשמע הילדה: צבע אדום או עולה ויורדת? (צילום: אמיר כהן)

 

"מהתייחסות התושבים לאיגרת שהוצאתי, אני למד שזהו צעד שישפיע לרעה על התושבים", אמר ראש המועצה ילין. "אנשים לא רוצים להיפרד מצבע אדום, והם אפילו מעדיפים שלא תהיה אזעקה. לא נתקלתי בתופעה כזו. קיבלתי כל כך הרבה טלפונים, הודעות טקסט ואי-מיילים בשעות הספורות לאחר פרסום האגרת, וזה צריך להדליק נורה אדומה לפיקוד העורף לגבי השינוי שהם רוצים לעשות. כנראה האזור לא בשל לכך".

 

"האפקט של סירנה אחר לגמרי"

ואכן, תושבי עוטף עזה לא ממהרים להיפרד מהאזעקה הידועה והמוכרת. "אני מזועזעת מעצם המחשבה על ביטול צבע אדום", זעקה אחת מתושבות מועצת אשכול, "זה טמטום. אני לא מבינה איך אפשר להשוות אישה שצועקת צבע אדום לסירנה. היו אצלי חברים מאשקלון, וכשהיה צבע אדום הם אמרו שהאפקט הוא אחר לגמרי. אזעקה הרבה יותר מפחידה. כשאחותי הייתה סטודנטית בבאר שבע בעופרת יצוקה, היא סיפרה שהאזעקה הנוראית הטרידה אותה ממש. והיא גרה בקיבוץ דורות, ורגילה לצבע האדום".

 

אחד מאנשי הביטחון במועצה האזורית שדות נגב הביע תקווה כי ראשי המועצות יתנגדו לרעיון, ויסכלו את כוונת פיקוד העורף. "האזעקה העולה ויורדת היא נוראית", טען. "גם צבע אדום גורם כמובן לטראומה מסוימת, אבל אזעקה היא הרבה יותר טראומתית. אני מבין את רצון פיקוד העורף, כי האזעקה היא חזקה יותר ואנשים שבאים מבחוץ מכירים רק אזעקות, אבל זה נורא. אני מקווה שכולם יתנגדו לזה".

 

אך לא כולם מתעקשים להיאחז בעבר. "הילדים הם אלה שהתרגלו לצבע האדום", אמר ראש מועצת שדות נגב מאיר יפרח. "יש לי חשש שהמעבר לאזעקה, שהיא די מבהילה ומפחידה, יהיה קשה עבורם. אבל בפיקוד העורף הסבירו לי שהם יעברו ויסבירו את המעבר לכל התושבים, ויתרגלו את זה איתם. אם זה ישפר במעט את ההתרעה, אז לא תהיה לנו בעיה עם זה. אזעקת צבע אדום, ביישובי הקצה, נשמעת די חלש".


"הסטודנטים בספיר כבר לא מכירים את צבע אדום"

מפקד מחוז דרום בפיקוד העורף, אלוף-משנה איתן יצחק, אמר כי אנשיו "מקיימים סבב ראשי רשויות ודיון מקיף עם אנשי רווחה וביטחון בעוטף עזה, כדי להוביל את השינוי שבבסיסו נבדק במספר כיוונים. מערך ההתרעה שניתן היה ייחודי בשל מציאות מסויימת בשנים שקדמו למבצע עופרת יצוקה. אנחנו מסתכלים על כמות ההתרעות לפני המבצע ואחריו, וניתן לומר שבמצבי השיא, היו 10 ולפעמים יותר פעמים בשנה שבהם תושב שדרות היה צריך להיכנס למרחב מוגן".

 

איתן אמר כי במציאות ששוררת בשטח כיום, "ניתן למנות על כף יד אחת את מספר הפעמים שהמערכת פעלה בשדרות, שהייתה העיר המטווחת ביותר. זה חלון הזדמנויות לצרף את אזור עוטף עזה למערכת ההתרעה הלאומית". מפקד אזור דרום בפיקוד העורף ציין גם כי תושבים באזורים מסויימים דיווחי כי בבתיהם לא נשמעת הכריזה.

 

"אנו נערכים גם לירי מהצפון והדרום ומכינים מערכת אחת שיודעת להתריע בצורה אחת", הסביר איתן. "אי אפשר שיהיו שני סוגי התרעה בהיבט הזה. בעוטף עזה הצמיחה הדמוגרפית משמעותית ומכללת ספיר פורחת. סטודנטים ממרכז הארץ שחיים בדירות שם לא מכירים את צבע אדום. זה יוצר בלבול".

 

עם זאת, הוא הדגיש כי מדובר במהלך הדרגתי שיושלם רק בתום פרק זמן רב. "השינוי לא יהיה ביום אחד. נקים מערכת הסברה מקיפה, נבצע תרגולים וניצור תהליך של אמון. רק אחר כך נפעיל את המערכת, בשיתוף פעולה מלא עם האזרחים".

 

לפני כחמש שנים שונה שמה של מערכת הכריזה, המבשרת על יציאת רקטות קסאם מרצועת עזה לישראל - שנקראה עד אז "שחר אדום". ההחלטה התקבלה לאחר פניות של תושבים, שאמרו כי צמד המילים "שחר אדום" גורם לפאניקה בעיקר לילדים ששמם הפרטי הוא שחר. "אם הייתי באה עם חולצה או מכנסיים אדומים לא היו מפסיקים לקרוא לי שחר אדום", סיפרה שחר עזריאל, בת 9, שהיתה אחת מאלו שהביאו לשינוי השם ל"צבע אדום". כעת, גם שם זה צפוי להשתנות - אם פיקוד העורף יבחר בכל זאת לאחד את מערכות ההתרעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאה עם תושבי שדרות. האדום יבוטל?
צילום: דנה קופל
קסאם בדרום. ההתרעה עשויה להשתנות
צילום: צפריר אביוב
מומלצים