אובמה לאבו מאזן: יהיו השלכות לסירובך לפשרה
גורם פלסטיני סיפר כי הנשיא האמריקני הזהיר את עמיתו הפלסטיני כי אם יסרב לרכך את הצעת ההחלטה לגינוי ישראל במועצת הביטחון, ארה"ב תנקוט בצעדים נגד הרשות והיחסים ייפגעו. חבר הוועד המרכזי של פתח: אם נוותר, תדמיתנו תיפגע
סירובם של הפלסטינים לרכך את הצעת ההחלטה לגינוי הבנייה בהתנחלויות עלול לפגוע ביחסים בין רמאללה לוושינגטון: גורם פלסטיני אמר הערב (יום ו') כי נשיא ארצות הברית ברק אובמה הזהיר את עמיתו הפלסטיני אבו מאזן כי להתעקשותו בנושא יהיו "השלכות".
מועצת הביטחון של האו"ם צפויה להצביע הערב על הצעת ההחלטה לגינוי ישראל, לאחר שהמאמצים לרכך אותה כשלו. מוקדם יותר הודיעו הפלסטינים כי במהלך שיחה עם מזכירת המדינה הילרי קלינטון, הבהיר בצהריים הנשיא הפלסטיני כי אין לו כל כוונה להתפשר בנושא.
"תהיה השפעה על היחסים". אובמה ואבו מאזן (ארכיון: AFP)
אבו מאזן שוחח אתמול במשך כ-50 דקות עם אובמה, ובוושינגטון סירבו למסור פרטים על השיחה. הגורם הפלסטיני, שדיבר בעילום שם, אמר כי הנשיא האמריקני איים לנקוט צעדים נגד הרשות הפלסטינית אם תמשיך להתעקש על כך שמועצת הביטחון תגנה את הבנייה הישראלית בגדה המערבית.
לפי המקור, אובמה אמר כי "תהיה השפעה על היחסים הפלסטיניים-אמריקניים אם תמשיכו במאמציכם ללכת למועצת הביטחון ולהתעלם מבקשותינו, במיוחד בהתחשב בכך שיש לנו הצעות אלטרנטיביות לכך".
ההצבעה על הצעת ההחלטה תתקיים הערב בשעה 22:00, ונכון לעכשיו נראה שהאמריקנים יטילו וטו על הצעת ההחלטה. את ההחלטה הסופית יקבל הנשיא אובמה, שנמצא כעת בביקור בחוף המערבי.
האמריקנים ביקשו מהרשות הפלסטינית להתפשר על הצהרה לא מחייבת של מועצת הביטחון נגד הרחבת ההתנחלויות, ועל אזכור גבולות 1967 בהצהרה הבאה של הקוורטט למזרח התיכון (ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם).
מועצת הביטחון תצביע ב-22:00 על ההצעה (צילום ארכיון: רויטרס)
הוועד הפועל של אש"ף התכנס הערב לדיון לקראת ההצבעה, חבר הוועדה המרכזית של הפתח, נביל שעת', אמר כי ההנהגה הפלסטינית נחושה לקדם את טיוטת ההחלטה. הוא הסביר כי הבנייה בהתנחלויות פוגעת בתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים וטען כי הגישה האמריקנית הרכה כלפי ישראל אינה נכונה, ובשל זאת נכשל עד היום תהליך השלום.
ברשות חוששים מ"קטסטרופה פוליטית"
"אם ארה"ב אינה יכולה לומר לישראל שהיא תצביע בעד הטיוטה או לפחות תמנע בהצבעה, האם היא תוכל לדרוש מישראל להפסיק את הכיבוש?", אמר שעת' בציניות. הוא גם התייחס לאפשרות שהיחסים בין הרשות הפלסטינית לארה"ב ייפגעו ואמר כי "בכל עמדה יש נזק מסויים".
חבר הוועד המרכזי של פתח, ג'מאל מוחיסן, אמר כי יש לפלסטינים את התמיכה של 130 מדינות
החברות באו"ם ותמיכה של 14 מדינות החברות במועצת הביטחון על הטיוטה המגנה את ההתנחלויות. "לפלסטינים אין אופציה אחרת, מלבד הליכה למועצת הביטחון, מפני שאם לא נעשה זאת, אנחנו נפגע בתדמית של ההנהגה הפלסטינית כלפי פנים".
גורם פלסטיני אמר מוקדם יותר בעילום שם כי "כניעה ללחץ האמריקני ונסיגה מההצעה תהיה גולדסטון 2", ברמיזה לביקורת החריפה שהוטחה באבו מאזן, בטענה שנכנע ללחץ האמריקני כשהסכים לא לבקש מהאו"ם לאמץ את דו"ח גולדסטון, שהאשים את ישראל וחמאס בביצוע פשעי מלחמה במהלך מבצע עופרת יצוקה ברצועת עזה.
גורם פלסטיני אחר הוסיף: "זו תהיה קטסטרופה פוליטית אם ניסוג מהצעת ההחלטה. העם ייצא לרחובות ויפיל את הנשיא". גורם נוסף הסכים להודות כי "היה לנו יותר קל אם לא היו התקוממיות בעולם הערבי".
Read this article in English