שתף קטע נבחר

צילום: AP

הדילמה האמריקנית: מצור אווירי על לוב - או לא

בממשל האמריקני אין אפילו אחד שחושב שארה"ב צריכה להתערב קרקעית בנעשה בלוב, הדיון העיקרי נסוב סביב האפשרות להטלת מצור על המרחב האווירי של קדאפי. שר ההגנה וראש המטות המשולבים סבורים שמדובר במהלך מסובך, קלינטון וקרי הורידו פרופיל. ומה יהיה עם מחירי הנפט?

להטיל מצור אווירי על לוב או לא? זו השאלה שהעסיקה את תוכניות האקטואליה ברשתות הטלוויזיה האמריקיות של יום ראשון. הנשיא אובמה אמנם הצהיר עם פרוץ ההתקוממות העממית כי קדאפי "חייב ללכת" ואף איים כי "כל האופציות על השולחן", אולם מאז התברר כי שליט לוב אינו מתכוון ללכת לשום מקום ואף נערך למלחמת אזרחים ממושכת.

 

שליחי ynet מדווחים מעין הסערה בלוב:

 

עבור הממשל בוושינגטון האופציה להתערבות צבאית קרקעית בלוב אינה עומדת כלל על הפרק. אמריקה מקיזה דם ושורפת ממון רב על המלחמות בעיראק ואפגניסטן. גם הליגה הערבית מתנגדת להתערבות של צבא זר בנעשה בלוב. שר ההגנה, רוברט גייטס, היה אולי הנחרץ ביותר בסוגייה זו ובנאום לפני כמה ימים באקדמיה הצבאית "ווסט פוינט" הבהיר כי שר הגנה אמריקני שיורה על כניסת כוחות למדינה נוספת באסיה או במזרח התיכון "צריך לבדוק את המוח שלו", לא פחות ולא יותר.


תומכי האופוזיציה מפגינים בבנגזי. הסעודים יסייעו? (צילום: AP)

 

הדיון העיקרי בוושינגטון, אם כך, נוגע לשאלה אם להטיל על לוב מצור אווירי נוסח זה שהוטל בעיראק, ולמנוע מחיל האוויר של קדאפי להפציץ את מתנגדי השלטון ואזרחים התומכים באופוזיציה. סנאטורים דמוקרטים ורפובליקנים בכירים הביעו תמיכה במצור שכזה, אבל הממשל אינו מתלהב. גייטס וראש המטות המשולבים, האדמירל מייק מאלן, סבורים שמדובר במהלך מסובך מאוד. "בואו נקרא לילד בשמו. מצור אווירי מתחיל בהתקפה על לוב כדי להוציא את מערכות ההגנה האווירית שלה מכלל פעולה. כך עושים מצור אווירי", הבהיר גייטס בראיון.

 

ראש מטה הבית הלבן, וויליאם דיילי, תקף בתוכנית "פגוש את עיתונות" של רשת NBC כי אלה המצדדים בהטלת מצור אווירי על לוב. "אין להם מושג על מה שהם מדברים. הם מדברים על זה כאילו מדובר במשחק מחשב או משהו כזה. שר ההגנה גייטס מבין את הקשיים של יציאה למלחמה וכך גם מאלן. כשאנשים מעודדים פעולה צבאית, לרובם אין מושג על מה הם מדברים", אמר.


מחלקים תחמושת בבנגזי. מלחמה ממושכת בפתח? (צילום: צור שיזף) 

 

הסנאטור ג'ון מקיין כצפוי מחזיק בקו לוחמני יותר. בראיון לתוכנית "השבוע" של רשת ABC אמר: "עם כל הכבוד לשר ההגנה ולעבודה הנהדרת שעשה, אנחנו לא יכולים להסתכן ולאפשר לקדאפי לטבוח באנשים מהאוויר. אנחנו בצד של המורדים. קראנו להסתלקות של קדאפי. זוהי מדיניות נשיא ארה"ב". עם זאת, מקיין הבהיר כי התערבות קרקעית לא תהיה נאותה, לפחות לא בשלב זה. "אנחנו יכולים לעזור הרבה באמצעות סיוע הומניטרי, מודיעין ולסייע לממשל הזמני בבנגזי בדברים אחרים".

 

מי שעוד תמכו במצור אווירי על לוב אך הורידו פרופיל הם מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, ויו"ר ועדת החוץ של בית הנבחרים, הסנאטור ג'ון קרי. האחרון אף אמר כי המצור על לוב צריך להיות לפרק מוגבל בשונה למצבים שהיו בעבר כמו בעיראק או בבוסניה.

  

בהיעדר החלטה, מלחמת אזרחים ממושכת בלוב נראית בלתי נמנעת. יחד איתה צפויה להימשך גם חוסר היציבות במחירי הנפט.

 בבית הלבן חוששים כי האמרה נוספת במחיר "הזהב השחור" תשפיע לרעה על התאוששות הכלכלה האמריקנית ולכן שוקלים להשתמש בעתודות הנפט של ארה"ב המיועדות לזמן חירום ואמורות להספיק לפרק זמן של כחודש.

 

ובתוך כך, דיווח הבוקר (יום ב') העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" כי ארה"ב פנתה בחשאי לסעודיה בבקשה שתחמש את המורדים בבנגזי. הסעודים, הטרודים אף הם בניסיון להשקיט ניסיונות של שיעים לצאת ל"יום זעם" בסוף הקרוב, טרם הגיבו לבקשה. על-פי הדיווח, בעקבות ההפיכה במצרים נותרה סעודיה בת הברית האסטרטגית היחידה של ארה"ב שמסוגלת לסייע לארה"ב לפעול צבאית בעקיפין בלוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. פעולה אקטיבית לא על הפרק
צילום: AP
נחרץ ביותר. גייטס
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
הורידה פרופיל. קלינטון
צילום: AP
מומלצים