שתף קטע נבחר

צילום: AFP

הג'יהאד האיסלאמי: גראדים לאשדוד בשירות טהרן

הג'יהאד האיסלאמי, ארגון קטן יותר וקיצוני יותר מחמאס, הוא שעומד מאחורי חלק מירי הרקטות. כתבנו לענייני פלסטינים מציג פרופיל של הארגון שנתמך על ידי איראן, ושבשבועות האחרונים מנסה לשבש את חייהם של תושבי הדרום

במרכז חילופי המהלומות הנוכחי ברצועת עזה עומד שחקן ראשי - ארגון הג'יהאד האיסלאמי. רקטות הגראד שפגעו שלשום (יום ד') באשדוד ובאר שבע, נורו על-ידי חוליות של הזרוע הצבאית של הארגון וכך גם חלק מפצצות המרגמה ששוגרו לעבר הנגב המערבי בימים האחרונים. במקביל, ארבעה מחמשת המחבלים שחוסלו שלשום היו פעילים ותיקים של הארגון, שברזומה הארוך שלהם ניתן למצוא את שיגור רקטת הגראד לכיוון באר שבע לפני שבועיים, ושיגור עשרות פצצות מרגמה ורקטות עוד מימי האינתיפאדה השנייה.

 

הסלמה בדרום - הכותרות האחרונות ב-ynet:

עדכונים שוטפים גם בפייסבוק של ynet

 

בניגוד לחמאס, הג'יהאד האסלאמי (או כפי שהוא מכונה במערכת הביטחון הישראלית - גא"פ, ג'יהאד איסלאמי פלסטיני - א.ל) הוא ארגון קטן מאוד ומסוגר. האג'נדה שלו נחשבת לקיצונית מאוד ונשענת על לאומנות שמשולבת באדיקות דתית. אנשיו שוללים לחלוטין את קיומה של מדינת ישראל, וטוענים כי הדרך היחידה לשחרור פלסטין כולה היא הג'יהאד המזוין.

 

העמדה הבלתי מתפשרת של הארגון פערה עם השנים תהום בינו לבין הרשות הפלסטינית. דוגמאות ליחסים המתוחים ניתן למצוא בהתבטאויותיו של מנהיג הארגון היושב בדמשק, רמדאן שלח. שלח עומד בראשות הארגון מאז חיסולו של קודמו, פתחי שקאקי, במלטה ב-1995 בידי גורמים עלומים. במהלך כנס ברצועת עזה לפני מספר חודשים הוא הזהיר מפני "נכבה שלישית" שתפקוד את העם הפלסטיני בשל מה שהגדיר "התעקשות" להתמסר למשא ומתן עם ישראל.

 

לפי שלח, ההתנגדות ל"נכבה", מושג שמשמעותו המילולית היא "יום האסון" ושבו מכנים הפלסטינים את הקמת מדינת ישראל, מצריכה נסיגה מלאה מהמשא ומתן, סיום הפילוג הפנים-פלסטיני והתאחדות סביב הג'יהאד. "לשם מה ההתעקשות התמוהה הזו של הרשות על המשא ומתן?", שאל שלח. "אנחנו מריחים ריח של מזימה גדולה, ומזהירים מפני המשא ומתן בין הרשות לכיבוש". באותו כנס המשיך והזהיר שלח מפני "חיסול" הסוגיה הפלסטינית וההכרה בזכות הקיום של ישראל.

 

אחראי על כמה מהפיגועים הקשים ביותר

מאמצע שנות התשעים ועד 2006 החזיק הארגון בתשתית טרור ענפה בגדה המערבית, שרוכזה בעיקר בערים ג'נין, טול כרם וחברון. חלק מהפיגועים שהוציא הארגון לפועל נחשבים לקשים ביותר שפקדו את ישראל, ביניהם הפיגוע בטרמפיאדה בבית ליד בשנת 1995 והפיגוע במסעדת "מקסים" בחיפה בשנת 2003. צה"ל, ובהמשך מנגנוני הביטחון של הרשות, במבצעים ופעילויות רבות, חיסלו כמעט לחלוטין את תשתיות הארגון וכיום מתרכזת כמעט כל פעילותו ברצועת עזה, בהכוונת הנהגת הארגון בדמשק.

 

בדומה לחמאס, תנועת הג'יהאד האיסלאמי מחולקת לזרוע פוליטית, שאחד ממנהיגיה הבולטים ברצועת עזה הוא מוחמד אל הינדי, וזרוע צבאית, שנקראת "פלוגות אל-קודס" (פלוגות ירושלים). בניגוד לחמאס, הג'יהאד האיסלאמי לא השתתף בבחירות האחרונות בגדה ובעזה שהתקיימו ב-2006 - עובדה המאפשרת לאנשיו לבצע חלק נכבד מירי הרקטות ופצצות המרגמה אל עבר ישראל,  בתמיכה שקטה של חמאס.


פעילי הג'יהאד האיסאלמי באימון. ידועים בדרכי פעולה מקוריות (צילום: AP)

 

השקפותיו של ארגון הג'יהאד האיסלאמי מזכות אותו בתמיכה כספית רחבה מאיראן, שלמעשה מתפקדת כפטרון חומרי ורוחני שלו. תמיכתה הכספית בו מוערכת בכמה מיליוני דולרים בשנה. היא מאפשרת לפעילי הג'יהאד האיסלאמי להבריח לרצועת עזה נשק רב דרך המנהרות ברפיח, וכן לייצר בעצמם רקטות המכונות "אל-קודס", שמקבילות באיכותן לקסאם.

 

הארגון ידוע בכך שפעיליו מנסים לעיתים "להמציא את הגלגל" ולפתח דרכים יצירתיות לביצוע פיגועים.

 אחת המפורסמות שבהן הייתה שילוח חביות הנפץ מחופי דרך הים לכיוון חופי אשדוד אשקלון ופלמחים בתחילת שנת 2010.

 

היחסים בין הג'יהאד האיסלאמי והחמאס אמביוולנטיים. לאורך השנים האחרונות דרש הג'יהאד, בניגוד לעמדת חמאס, להמשיך לירות רקטות לישראל גם במהלך תקופת הרגיעה. מנגנוני הביטחון של חמאס עצרו לא מעט פעילים של הג'יהאד האיסלאמי בדרכם לשיגור רקטות לישראל. כמו כן, לעתים דווח על עימותים בין פעילים מקומיים של שני הארגונים.

 

מנגד, במקרים מסוימים, כאשר לחמאס היה אינטרס לירות לעבר ישראל, שחררו אנשיו את הרסן ואפשרו לאנשי הזרוע הצבאית של הג'יהאד לפעול ביתר חופשיות. כך גם בוצע ירי הגראדים לישראל בשבועיים האחרונים.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 24/03/2011 23:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעיל ג'יהאד איסלאמי. לאומנות משולבת באדיקות דתית
צילום: רויטרס
גראד שנפל באשדוד. הכל מלבד מו"מ
צילום: פולינה פרלמן
פעילי ג'יהאד משגרים רקטה. תמיכה שקטה של חמאס
צילום: איי פי
מומלצים