שתף קטע נבחר

צילום: אבי מועלם

יום שני לשביתה: הרופאים מאיימים "זה לא הסוף"

בהסתדרות הרפואית מרוצים מההתגייסות ומתמיכת הציבור. אחרי היום זה אמור להיגמר, אבל בלי התקדמות מול האוצר והתערבות ממשית של ראש הממשלה, הם אומרים, זו רק ההתחלה. בוועדות החריגים נושכים שפתיים: "צריך להראות שזו שביתה עם שיניים"

היום (ד') נכנסת שביתת הרופאים הראשונה זה יותר מעשור ליומה השני והאחרון - בינתיים - אבל זה כנראה ממש לא יהיה סוף המאבק. בהסתדרות הרפואית הביעו שביעות רצון מהיענות הרופאים והחולים לעיצומים, והזהירו כי אם לא תירשם התקדמות במשא ומתן עם משרד האוצר - תתחדש השביתה לפרקים בשבוע הבא. "הייתה התגייסות מלאה של הרופאים והתקיימה שביתה אמיתית, אך לצערי במשא ומתן דבר לא התקדם", סיפר סגן יושב ראש ההסתדרות, ד"ר יצחק (צאקי) זיו נר.

 

מחאת הרופאים - הכתבות האחרונות ב-ynet:

 

"ניתן לאוצר צ'אנס", הבטיח ד"ר זיו נר. "אם לא תהיה התקדמות, כל האופציות פתוחות בפנינו. אין לי ספק שיהיה שיתוף פעולה מצד הרופאים אם נרצה להמשיך בשביתה. הרושם מאנשים שפגשנו וגם מהתקשורת, הוא שהציבור תומך בנו תמיכה מלאה ומבין את המאבק. זה צעד שהרופאים לא אוהבים אותו, אך מכיוון שהמטרות כל כך ברורות ומוצדקות, אין לנו ברירה".

 

הפגישה האחרונה בין נציגי ההסתדרות הרפואית ומשרד האוצר אתמול אחר הצהריים, הסתיימה ללא תוצאות. גם הצעת האוצר לפנות לבוררות כחלופה לשביתה נדחתה על-ידי הרופאים, שטוענים כי ההליך יהיה מוגבל ולא יתייחס לבעיות היסודיות. ד"ר זיו נר הסביר כי אפשרות זו כבר הועלתה על-ידי הרופאים לפני שמונה חודשים, בתחילת המשא ומתן. "אז הם סירבו מכל וכל, ועכשיו הם מציעים לנו בוררות כדי להרוויח עוד זמן. אנחנו לא מוכנים להיכנס לבוררות עם תנאים".

 

הפגישה הבאה בין הצדדים נקבעה למחר, אולם מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו, צפוי לנסות להפגיש את הצדדים לדיון נוסף עוד היום. בינתיים, ימשיכו בתי החולים הציבוריים ברחבי הארץ לפעול במתכונת שבת, אולם קופות החולים כללית ולאומית, ששבתו אתמול, ישובו היום לפעילות סדירה.

 

נתניהו התעדכן ודן בסוגיית הרפואה הפרטית

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התעדכן אתמול בהתקדמות המגעים לסיום השביתה, ונפגש במהלך היום עם שר האוצר, יובל שטייניץ, וסגן שר הבריאות, יעקב ליצמן. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי בשיחות עלתה סוגיית הרפואה הפרטית, אך טרם התקבלו החלטות בנושא.

 

סוגיית שירותי הרפואה הפרטיים (שר"פ) היא סוגייה טעונה במיוחד במערכת הבריאות. כבר עם כניסתו לתפקיד הודיע ליצמן כי הוא תומך ביוזמה, כדרך להשאיר את הרופאים הבכירים במערכת גם אחרי השעה 16:00 ולמנוע מהם ללכת לעבוד באופן פרטי מחוץ לבתי החולים. עם זאת, במשרד האוצר מתנגדים נחרצות לאפשרות שתשולב רפואה פרטית בבתי החולים. לטענתם, "זו דרך להחלשת מערכת הבריאות ולא להצילה, משום שהיא תיצור אפליה בין מבוטחים בעלי ביטוח מושלם ובין מבוטחים שאין להם ביטוח שכזה".

 

בהסתדרות הרפואית העלו את נושא השר"פ כאחת מדרישותיהם, גם כן במטרה להקל על הרופאים ולשפר את תנאי שכרם. עם זאת, הם חולקים על דעתו של ליצמן בשאלה אם האפשרות לבחירת רופא תינתן במסגרת הביטוחים המשלימים או במסגרת אחרת.

 

"להיות נחושים, אבל לא להיסחף"

במסגרת השביתה לא פועלות בבתי החולים מרפאות החוץ, ונדחו ניתוחים שאינם דחופים, כמו גם צילומים, בדיקות אבחנתיות שונות ובדיקות הדמיה. במחלקות שוהים רק רופאים כוננים, ובין הניתוחים הלא-דחופים שלא יתקיימו בזמן השביתה גם ניתוחים קיסריים מתוכננים. חדרי המיון, לעומת זאת, תוגברו ברופאים נוספים.

 

היחידות לטיפול נמרץ, הפגיות ומחלקות היולדות פועלות כרגיל. משרד הבריאות הנחה את הרופאים השובתים לבצע טיפולי דיאליזה דחופים, טיפולים לנשים שעוברות הפריה חוץ-גופית ושעברו כבר את כל ההכנה הנדרשת, טיפולי כימותרפיה והקרנות לחולים שזקוקים לכך.


"אם לא תהיה התקדמות, כל האופציות פתוחות בפנינו" (צילום: אליעד לוי)

 

בפתח יום נוסף של שביתה, ממשיכות ועדות החריגים בבתי החולים ברחבי הארץ לפעול במרץ, כשרוב הבקשות להקלות

בשביתה שהוגשו ביומה הראשון נדחו. עם זאת, הרופאים בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים דווקא נותרו עסוקים יחסית: ועדת החריגים התירה לצוות הרפואי לבצע אתמול 60 הליכים רפואיים דחופים, מתוך 75 הבקשות שהובאו בפניה. 

 

"קשה לעשות את ההחלטות האלה ולשאת באחריות הזו", הודה פרופ' עזריאל פרל, מנהל חטיבת ההרדמה במרכז הרפואי שיבא ויו"ר ועדת החריגים הארצית, הבוחנת ערעורים מצד חולים שבקשתם הראשונית נדחתה. "אין דבר יותר מתסכל לרופא מלא להיות מסוגל לתת טיפול לחולים. אבל אנחנו חייבים להיות נחושים ויחד עם זה לא להיסחף. החלטנו על שביתה וצריך להראות שזו שביתה עם שיניים", הוסיף פרל.

 

ד"ר יניב שרר, חבר בוועדת החריגים של המרכז הרפואי איכילוב בתל אביב, סיפר כי השיקול המנחה בעיניהם הוא למנוע סכנה. "אנחנו מאשרים פעולות דחופות, שאנחנו חושבים שאם לא יתבצעו

 בהקדם, ייגרם נזק לחולים. חשוב לציין כי ניתוחים מצילי חיים מבוצעים גם ללא אישור של ועדת חריגים". בין היתר, התירו באיכילוב לבצע ניתוח לילד הסובל מגידול במוח, לבצע ניתוח לאיחוי שבר בעמוד השדרה, לאחר שעלה חשש כי דחייתו תחריף את הפגיעה, וכן אושר לבצע ביופסיה לחולה סרטן במצב קשה.  

 

במקביל, במרכז שניידר לרפואת ילדים אישרו באופן גורף את כל הטיפולים הכימותרפיים, 40 טיפולים בסך הכל. "בבית חולים בכלל ובבית חולים לילדים בפרט, יש פעולות שאם לא נבצע עלול להיגרם נזק בלתי הפיך. לכן אנחנו מביאים בחשבון שאלו ילדים ובמקרים גבוליים לא נשחק עם הבריאות שלהם", הסביר פרופ' בן-ציון גרטי, מנהל מחלקת ילדים ב' ויו"ר ועדת החריגים במרכז.

 

  • מוקד מידע לציבור של ההסתדרות הרפואית: *5104

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שובתים בבית החולים ברזילי. "קשה לא לטפל"
צילום: אליעד לוי
ד"ר זיו נר. "ניתן לאוצר צ'אנס"
נתניהו. נפגש עם שטייניץ וליצמן
צילום: AP
מומלצים