שתף קטע נבחר

כיפת ברזל יקרה? "אפוד מגן מול כדור רובה"

ראש הממשלה ביקר בסוללה באשקלון, שיבח את המפעילים ואמר שצה"ל הונחה להשיב את השקט. אחד ממפתחי המכ"ם של המערכת הסביר את חשיבותה: "היא יכלה להקטין בהרבה את 330 מיליון הדולר ששולמו לנפגעי מלחמת לבנון השנייה"

בימים האחרונים מערכות "כיפת ברזל", שהוצבו באשקלון ובבאר-שבע, הוכיחו את עצמן שוב ושוב. הן יירטו רקטות ששוגרו מרצועת עזה וכמעט גרמו נזק ואבידות בנפש. אך במקביל להצלחה, נשמעה ביקורת על העלות הגבוהה של המערכת ושל הטילים המיירטים. לפנות ערב (יום א') ביקרו ליד הסוללה באשקלון ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל, ושיבחו את ההישגים.

 

הסלמה בדרום - הכותרות האחרונות ב-ynet:

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש להתקרב לסוללה ולבחון אותה מקרוב. "מדובר בהישג גדול, תוצאה של האנשים המפעילים", אמר. "ישראל פרצה דרך. הייתי בישיבה עם ראש ממשלת צ'כיה כשהמזכיר הצבאי נכנס ובישר לי בהתרגשות על השיגור. אבל לא נוכל להגן על כל בית, על כל מתקן ועל כל אתר במדינה.


מפקד חיל האוויר עם ראש הממשלה ושר הביטחון (צילום: אבי קורח)

 

"בסופו של דבר, ההגנה הטובה ביותר היא שילוב של יכולת הגנתית והרתעתית", הוא הוסיף. "הקבינט הנחה את צה"ל לעשות כל שניתן כדי להפסיק את הירי ולהחזיר את השקט. אני מקווה שזו תהיה גם כוונתו של החמאס. אם זו תהיה גם כוונתו של החמאס, מן הסתם השקט יחזור. אם הוא יעצים את התקפותיו, חמאס ירגיש את נחת זרוענו והתגובה תהיה הרבה יותר קשה".

 

גורם מדיני בכיר אמר כי ישראל לא השיבה בחיוב ליוזמות האירופיות להפסקת אש. עם זאת, הוא הדגיש כי מי ששולט בהסלמה הוא חמאס, ואם הארגון ירצה בכך - תהיה הפסקת אש. ראש הממשלה הנחה את השרים לא להתבטא פומבית לגבי עזה.

 

לא מבזבזים טיל

ד"ר נינו לוי, בכיר בתעשייה האווירית שכיהן בעבר כמנכ"ל החברה שיצרה את המכ"מ של "כיפת ברזל", אמר כי המערכת הוכיחה את עצמה. הוא גם דחה את הביקורת על חישובי העלויות. לטענתו, הטיל שפותח על-ידי רפא"ל דווקא זול. "צריך

להבין שטיל עולה כסף. המערכת תוכננה מראש, כשהאתגר הקשה ביותר היה להביא לכך שטיל לא יעלה יותר מ-40 אלף דולר. 'כיפת ברזל' עמדה במחיר היעד, עניין נדיר בפיתוחים כאלה".

 

לדבריו, החיסכון של "כיפת ברזל" נמדד לא פחות במניעת שיגורי שווא של טילים מיירטים. "המערכת תוכננה מראש לדרישה חמורה מאוד כלפי המכ"ם - סינון של הירי, אך ורק לאיומים שמהווים סכנה ממשית. הדבר מתאפשר בזכות הטיל הזול. המכ"ם בודק תוך זמן קצר מאוד היכן האיום עתיד ליפול. אם זה באזור פתוח, מה שקורה באחוזים גבוהים - לא מבזבזים טיל".

 

את ההשוואה בין עלות הקסאם לעלות ה"טמיר" - טיל היירוט של המערכת, מכנה לוי "מגוחכת". הוא הסביר כי יש להשוות את עלות הטיל המיירט לעלות הנזק של גראד, הנופל באזור מיושב. הוא גם ערך השוואה לאמצעי הגנה פשוטים יותר. "אתה מצייד חייל באפוד מגן, שעולה הרבה מאוד כסף, מול כדור שעולה אגורות. אז לא תצייד את החיילים באפודים? זה פשוט עיוות חשיבה".

 

ד"ר לוי הוסיף כי גם חמאס משקיע כסף רב בגראדים. "גם אם נלך בדרך החשיבה העקומה, של אלו המשווים את עלות טילי החמאס לעלות שיגור במערכת - גראד לא עולה גרושים. הגראד עולה הרבה מאוד כסף ויש הרבה מאמץ להביא אותו לרצועה, מאיראן, בדרכים שונות. בשיקלול הכולל הזה, גראד לא עולה הרבה פחות מהטילים שמשוגרים לעברו".

 

אך מעל לכל, אמר ד"ר לוי כי ההשוואה האמיתית הינה מדידת עלות השיגור, מול עלות הנזק שבפגיעה. "זו המשוואה הנכונה לעשות. 'כיפת ברזל' הייתה יכולה להקטין בהרבה מאוד את 330 מיליון הדולר ששולמו לנפגעי מלחמת לבנון השנייה מכל הסוגים - על פגיעה פיזית, כלכלית ועוד. זה מספר מאוד משמעותי".

 

"מוכנים לשלם המחיר"

גם האלוף (במיל') פרופ' יצחק בן ישראל, יושב ראש סוכנות החלל הישראלית ויושב ראש המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח, דוחה את חישובי העלויות. הוא הגדיר את החישובים כמוטעים. לדבריו, המדינה "היתה מוכנה לשלם גם מיליון שקלים על מנת למנוע את הפגיעה בנער שנפצע אנוש".

 

בן ישראל דחה גם את המצדדים במערכות הלייזר השונות, כאלטרנטיבה זולה

ויעילה יותר, גם לטווחים הקצרים. "הלייזר כבודו במקומו מונח. תמכתי בו, פיתחתי אותו, אך הוא לא בידינו. משרד הביטחון עובד עליו. זה ייקח בין 5-10 שנים וגם אז ללייזר יש יתרונות וחסרונות. הוא טוב נגד טילים קצרים מאוד וייתן מענה לפצמ"רים. יש לו גם חסרונות, למשל מזג אוויר, הוא אכן יותר זול, אך הוא רק ישלים את ההגנה, צריך גם אותו והוא יגיע. כיפת ברזל עצמה הינה הישג יוצא דופן, ואני מציע לכל המוציאים דברים מהקשרם, ומחשבי הסתם, לשאול את תושבי הדרום למצבם היום, עם כיפת ברזל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ליד הסוללה
אבי אוחיון, לע"מ
המערכת בפעולה
צילום: AFP
מומלצים