האביב שוצף: טיול סוחף בנחל סער
הנחל, שבו אחד המפלים המפורסמים בגולן, זורם ברוחב לב באביב, כשהמים צונחים ומתנפצים לרסיסים על סלעים ויוצרים מסך ערפילי. לא צריך להרחיק לקנדה כדי לראות ניאגרה בקטן
נחל סער זה לא רק המפל המפורסם אלא גם ערוץ זורם ולא פשוט להליכה ועוד כמה מפלים יפים. הנחל זורם לאורך אחד עשר ק"מ, אך ארבעת הקילומטרים הקרובים לכפר מסעדה מספיקים בהחלט על מנת להבין את עוצמתו ואת עוצמת מפליו.
גם בטבע הדבר הראשון להיפרם הוא התפר, ונחל סער חצב את אפיקו על קו התפר שבין סלעי הגיר העתיקים של החרמון לבין סלעי הבזלת הצעירים יותר של הגולן. במהלך רוב השנה הנחל עצוב ויבש אך בחורף ובתחילת האביב הוא זורם ברוחב לב.
אחרי שהטפטוף הפך למבול
איך מגיעים: מכביש מס' 99 (קריית שמונה-מסעדה) פונים צפונה על פי השילוט לכפר הדרוזי עין קיניה. נוסעים עוד כקילומטר וחונים סמוך לגשר הידידות (1). רכב שני יחכה בנקודת הסיום (4) ליד מפל סער. לצורך כך צריך לנסוע על כביש 99 לעבר צומת מפל סער (מפגש כביש 99 עם כביש 989) כ-50 מטרים מערבה מצומת מפל סער, נמצא המפל. מעברו השני של כביש 99 ניתן להשאיר את המכונית בחניון הצמוד למסעדה.
עשיר במים עקב הגשמים האחרונים. מפל סער (צילומים: אסף רונן)
התחלת המסלול
יורדים מגשר הידידות (1) שעל נחל סער אל השביל ההולך מצפון לנחל. אחרי כמה מאות מטרים יורדים לאפיק, חוצים את הנחל ומצטרפים לשביל המסומן ירוק. מיד בתחילת המסלול, על הגדה הדרומית של הנחל, נפגוש טחנות קמח עתיקות שפעלו בעבר בכוח מי הנחל עד 1969, נהרסו בשיטפון ולא זכו לשיקום.
השביל הירוק מוביל אל חורש עצי אלון וליבנה עם מטפסים פורעי סדר. זה שפורח בחורף כפעמון עם ריח משכר שמו זלזלת הקנוקנות, ובסוף האביב משמחת את הלב הפריחה הצהובה והשופעת של האחירותם. מגיעים אל גדת הנחל דרך מכלאות עיזים נטושות. הנחל עצמו חתור בתוך סלעי בזלת שחורים בני 70 אלף שנה, ובחורף סוער עם זרימה קוצפת של מים הוא נראה כפס לבן על רקע שחור.
בדרכו הוא יוצר מפלים ומפלונים ובריכות, שבימי אביב חמימים יהיה אולי מי שיעז לטבול בהן. ערוץ הנחל הולך וצר, וכדי ללכת לאורכו יש לטפס בשביל המוליך אל הגבעה. מלמעלה נפרשים מול ההולכים כפר קיניה ומצודת נמרוד.
מעיזים לטבול במים הקרירים? נחל סער
לאחר יותר משעה של הליכה בשביל הירוק מגיעים לתצפית על המפל של נחל סער (2) שגובהו כ-11 מ'. בתחתית המפל בריכה עם קירות בזלת זקופים ומעליה גדלים בנחת שיחי דפנה, שבשל היחס והתנאים הגיעו לגודל של עצים. מקיפים את המפל מדרומו וממשיכים בשביל העובר לשולי הכביש. הקרבה לכביש מאפשרת בכל רגע נתון לנטוש את המסלול ולעלות אל הרכב.
צעידה של 800 מ' נוספים על השביל המסומן תוביל אל המפל הבא. בימי גשם ואחרי שטפונות יש ללכת מעדנות, כדי לא להחליק ולזכות בישבן בוצי. לקראת הסוף, מסלול ההליכה הולך וצר ומתגלים מפלונים מתוקים. המפל הבא הינו מפל המגלש (3) שלא ממש נראה טוב מהשביל, וכדאי לסטות מעט לכיוונו, ואז נראה כי המים יורדים בו כ-11 מ' באלכסון במעין ארובה שהמים חצבו בסלע הבזלת: זה מה שיכולים מים לעולל אחרי שנים של עבודה.
300 מ' נוספים לאורך הנחל יביאו אותנו אל הכביש ליד צומת מפל סער. חוצים את כביש מס' 989 המוביל למצודת נמרוד ונווה אטי"ב ומגיעים אל הגדול מכולם, מפל סער בכבודו ובעצמו (4).
המקומיים קוראים לו ע'דיר אל-חמאם - כלומר בריכת המרחץ, בשל רסיסי המים הניתזים בעוצמה ויוצרים ערפל. למעשה מדובר בשלושה מפלים: הראשון והשלישי בגובה 7 מ' ואילו השני, שלכבודו יורדים מהמכונית כדי להביט בו בחורף סוער, גובהו כ-18 מ'. מי שיירד לבריכה בין המפלים (מומלץ) יזכה לחזות במפל מזווית נוספת.
הנחל יוצר בדרכו מפלים ובריכות. אחד ממפלי נחל סער (צילום: חנן ישכר)
מסלול מפל רסיסים-סער
היפים והאמיצים שבינינו מוזמנים להקדים למסלול הרגיל את הקטע האתגרי. נרד בגשר הידידות (1) ונפנה ימינה (מזרחה) אל הגדה הדרומית של הנחל. נעלה במעלה הנחל לאורך שביל מסומן ירוק העושה דרכו למפל רסיסים (5), הגבוה במפלי נחל סער (כ-24 מ').
מומלץ בחום להגיע ביום גשם או ממש אחריו. ההליכה אמנם לא נוחה, חלקלקה ובוצית, אבל כשנגיע למפל ניווכח כי זהו "בן-דודו של מפל הניאגרה" בקנדה: המים צונחים בשצף קצף, וחלקם מתנפץ לרסיסים על סלעים וזיזים ויוצר מסך ערפילי. בתום התצפית נחזור בזהירות על עקבותינו, נגיע לגשר הידידות ונמשיך עם המסלול שתואר בהתחלת הטיול ועם השביל הירוק.
כדאי לדעת
נחל סער זורם רק אחרי גשמים מרובים, וגם אז רצוי לברר מראש אם יש מים במפל ובנחל. טלפון לבירורים: תחנת מידע מחניים - 6936945 04.
- מבוסס על טיול שכתבה שרית רוטשילד והופיע בספר "טיולי מים" בהוצאת מפה
- לעוד טיולים מומלצים
היכנסו לאתר מפה