שתף קטע נבחר

"האחריות לטהר את האוויר התרבותי בארץ - עלי"

כמעט שנה אחרי שנכנס לתפקידו, יו"ר רשות השידור מתחיל במאמציו לשנות את פניה של רוממה. מהרפורמה ועד הקדם, מ"מבט" ועד ערוץ החדשות העתידי, אמיר גילת מבטיח בראיון חגיגי ל-ynet: "לערוץ 1 יהיה לוח שידורים שמכבד את הצופים"

תשעה חודשים חלפו מאז נכנס אמיר גילת לתפקיד יושב ראש רשות השידור. במהלך התקופה הוא כבר הספיק להבין שמדובר במשימה לא פשוטה. עם זאת, כולו חדור אמונה שהוא יהיה זה שיוביל את הרשות למהפכה, שבסופה נעדיף לצפות בערוץ הראשון על פני הערוצים המסחריים.


גילת בבית הנשיא, יולי 2010. "רק יוצא לדרך" (צילום: יוסף אבי ויאיר אנגל)

 

"רק עכשיו אני מתחיל את הקדנציה שלי", הוא מספר בראיון ראשון מאז נכנס בפועל לתפקיד, ומוסיף: "עברתי תשעה חודשים של סטאז', למדתי את מגוון הנושאים העומדים על הפרק, ואחרי תקופת לימוד ארוכה אפשר לצאת לדרך".

 

לפני הכל, למה בכלל אתה צריך את כאב הראש הזה?

 

"בראש ובראשונה, בגלל שאני עיתונאי ובגלל ש-25 שנים עסקתי בתחום התוכן. אם היו מציעים לי להיות יו"ר רשות הדואר לא הייתי מקבל על עצמי את התפקיד. זה מעניין אותי כי זה גוף תוכן. אני חושב שיש לי מה לתרום למקום הזה".

 

"בסוף יהיה לוח משדרים"

גילת (48), כיהן לפני חמש שנים כיועצו של שר האוצר דאז, בנימין נתניהו. הנגיעה הפוליטית הזו אולי יכולה להסביר את הרהיטות והדיפלומטיות בה הוא מתנהל לכל אורך הראיון. הוא מתנסח באופן זהיר, ואף שלפעמים ניתנת התחושה שבהחלט יש לו מה להגיד, הוא דואג ללכת בין הטיפות, כדי לא ליפול למלכודות.


רשות השידור, רוממה, ירושלים. "חוסר תכנים ראויים" (צילום: פייר תורגמן)

 

"עליי מוטלת האחריות שהאוויר התרבותי שלנו לא יהיה מזוהם. בלי להיכנס לתוכניות כאלה ואחרות. יהיו לנו תכנים ישראלים ראויים, שזה משהו שחסר היום על המסך".

 

רק לאחרונה סקרנו את לוח שידורי הקיץ . תכנים איך לומר - אין ממש בערוץ הראשון, נכון להיום. על מה אנחנו משלמים אגרה?

 

"במבנה הנוכחי של הרשות, קשה ליצור דברים. 85 אחוזים מהתקציב קשיח והולך למשכורות, כוח אדם ותדרים ולכן אי אפשר לגעת בו. זה משאיר מעט מאוד כסף להפקות מקור. אתה משלם על כך שלמדינת ישראל יהיה שידור ציבורי, שהוא חשוב במיוחד כשרואים מה קורה סביבנו. בשביל זה נועדה הרפורמה, ולה אנו מייחלים".

 

ואם כבר שידור ציבורי, איך יכול להיות שראש ממשלה מתראיין בכל הערוצים על "סופרטנקר בירוקרטי " ואצלכם לא? איך יכול להיות ששרים מכוונים את מסיבות העיתונאים שלהם ל-20:00 ולא ל-21:00, שעת שידור "מבט"?

 

"קודם כל לשאלתך, ראש הממשלה מתראיין גם בערוץ 1 וגם ברשת ב'. זה שהוא לא מתראיין דווקא אצלנו במקרה כזה או אחר - סביר להניח שהיועצים שלו קיבלו החלטה משיקולים כאלה ואחרים. כשנשדר חדשות ב-20:00, אז ברור שנראה את כולם מתראיינים גם אצלנו".

 

מתי זה יקרה?

 

"אחרי שנדאג להבטיח שלושה תנאים מוקדמים: ראשית הגדרת המהודרה מחדש, כי אין טעם שהיא תיראה כמו ערוץ 2 או 10, במיוחד לאור העובדה שהצופה כבר מגיע מעודכן לגמרי מהמדיות השונות. שנית, איוש התפקידים - עדיין חסרים לנו כתבים שונים. ולבסוף, לוח משדרים עקבי ושיטתי מתוך כבוד לצופה".

 

"אין טעם לשדר כרגע ב-HD"

לגילת, אב לשניים המתגורר בזכרון יעקב יש מנטרה קבועה שחוזרת לכל אורך הראיון: ארי"ח - ראשי תבות של איכותי, רלוונטי, ישראלי וחדשני. זה החזון שלו, למרות שכרגע הערוץ הראשון רחוק מזה שנות אור. פוליטיקאי, כבר אמרנו?

 

התחלתם לשדר ב-HD, וקטעתם את השידור המתקדם הזה. מה יהיה?

 

"השידור ב-HD החל עוד בטרם נכנסתי לתפקיד, עם שידורי המונדיאל, ואכן יצק את אחד מארבעת הערכים בהם אני מאמין וזו החדשנות. אי אפשר היה להמשיך עם זה, בשל קשיים תקציביים.


אולפן מבט. "בשלב זה - חסר טעם לשדר ב-HD" (צילום: ערוץ 1)

 

"בשנה הקרובה נצטייד באמצעים טכנולוגיים כמו אולפן HD שיוקם עם חדר שידור תואם, עד שכל שידורי הרשות ישודרו בטכנולוגיה הזו. לשדר את 'מבט' ב-HD היה חסר טעם כל עוד כתבות החוץ לא משודרות בטכנולוגה הזו".

 

 

אבל עוד לפני הרפורמה הטכנולוגית, ישנה הרפורמה הארגונית, מילה שעשתה כאב ראש לכל כך הרבה אנשים. רבים כבר ניסו, גילת בטוח שבקרוב ממש זה קורה. "העובדים הפכו למתוסכלים, מיואשים וחסרי תקווה. כשאתה לא יוצר כי אין תקציב, התסכול גובר. נוצרה דינמיקה של תרבות ארגונית קלוקלת. אני לקחתי על עצמי זה להפוך את המקום למקום עם חדוות יצירה וזה יקרה בעזרת הרפורמה".

 

בוא נדבר ת'כלס, בלוחות זמנים.

 

"לרפורמה יש שלושה שלבים בדרך ליישומה. הראשון הוא חתימת עובדים על הסכמי שכר ופרישה. זה מהלך שהושלם לאחרונה וזה הישג. שלב ב' שאנחנו בעיצומו, זה חוק רשות השידור, התנאי של האוצר לקיום הרופרמה. אני מקווה שעד יולי זה יקרה וביום שאחרי, נצא לשלב השלישי - הסכם המימון עם האוצר שהוא מתג ההפעלה של הרפורמה.

 

בקיץ 2011, צוות של הערוץ שייצא לכתבה, יכלול אדם אחד ולא ארבעה?

 

"לא בקיץ הקרוב. מרגע התנעת הרפורמה אנחנו נותנים שלושה חודשי פרישה מרצון, ורק אז נתחיל להפריש אנשים. אבל הסכמי העבודה החדשים יכולו ביום הרפורמה".

 

"ערוץ שלם לדוברי ערבית? יש פתרונות אחרים"

תוכנית נוספת של גילת, עליה הוא עמל, היא הפיכת ערוץ 33 הנמצא בבעלות רשות השידור לערוץ חדשות שיפעל סביב השעון. אם הכל יילך כרצונו, "יהיה לנו פה BBC" כהגדרתו.


BBC. בקרוב אצלנו? (צילום: Getty Images)

 

"ערוץ 33 הוא ערוץ מבוזבז. אמנם אנחנו משדרים בגאווה לאולוכסיית ערביי ישראל, אבל אני לא מוצא היגיון למתוח ערוץ שלם לשלוש שעות הפקות מקור לאוכלוסייה הערבית. יש פתרונות אחרים. אני רוצה לנצל את הזמן שיש שם לטובת משלמי האגרה.

 

"ביקשתי לבדוק את האפשרות להפוך את הערוץ לחדשותי ואקטואלי. אפשר לדוגמה למזג לשם את רשת ב', להציב מצלמות ברדיו ולהיות עדכניים. כך למשל, אם יש שריפה בכרמל, יש פלטפורמה מתאימה ואנחנו לא נעלה אחרי כולם, אלא הכל ישודר לייב".

 

כעיתונאי לשעבר אתה מתוסכל מעיכובים בדיווחים ברשות?

 

"מאוד. זה מעצבן אותי ולא הסתרתי את זה. כשאני רואה תקלה כזו אני מנסה למנוע ממנה לקרות שוב. אני עיתונאי בנשמה. נאום מובארק עולה דקות ארוכות אחרי כולם - זה שיגע אותי. 

 

אפרופו תקלות, בוא נדבר על קדם האירוויזיון .

 

"ההחלטה לעשות אותו אצלנו היתה נכונה גם במבט לאחור. נוצר באזז, עוד לפני השידור, וזה מה שרציתי. שהרשות תחזור להיות רלוונטית. מי שישב באולם נהנה ממופע שהרבה זמן לא היה ברשות.

 

"היו תקלות כאלה ואחרות, ועם זה לא השלמתי. דרשתי בדיקה של הכשלים בקדם, ולא נעבור על זה לסדר היום. זו ההבטחה שלי למשלמי האגרה".

 

אתה יודע שבערוץ מסחרי ראשים היו עפים מזמן.

 

"זה ההבדל, אנחנו גוף ציבורי. המצב היה אחרת אם היינו חברה פרטית.

אופן הטיפול הוא שונה - לטוב ולרע".

 

הפכתם לבדיחה בעקבות המשדר הזה.

 

"אם עשו עלינו אייטם ב'ארץ נהדרת' - כנראה שאנחנו רלוונטים. כשיצאנו מהאולם עוד לא ידענו איך זה נראה מהבית. אחרי כמה דקות התחלתי לקבל טלפונים. בהמשך היו תגובות קשות יותר, במיוחד בתקשורת. אבל קצת הוציאו את זה מפרופורציה. ערוץ 1 הפך לשק חבטות בשנים האחרונות. אפשר לבקר, אפשר גם לצחוק, אבל תפקידנו העיקרי הוא לתקן".

 

"מוקדם להספיד את הטלוויזיה"

במסגרת תפקידו גילת אחראי גם על שמונה תחנות הרדיו של קול ישראל. מדובר בבעיה הכי קטנה שלו בתפקיד, אבל הוא לא לוקח אותן כמובן מאליו "יש ירידה בהאזנה לתוכניות האומר, מול עליה בתחנות המוזיקה" הוא אומר ומוסיף: "אי אפשר ללכת אל עבר הקרחון. אנחנו ממשיכים בדיונים כיצד הרדיו במאה ה-21 צריך להישמע ואיך מתמודדים עם האתגרים החדשים".

 

כלומר, אולי לבטל את רשת א'?

 

"דווקא היא מסמלת את השידור הציבורי בהתגלמותו, אבל היא חייבת לעבור מיתוג מחדש. לצקת תכנים רלוונטים וישראלים, אולי להפוך לרשת תרבות. רשת ב' עושה עבודה מצוינת, אבל זה לא אומר שלא צריך לשפר את לוח השידורים. אולי להוציא תכנים שאבד עליהם הכלח".

 

ממה אתה כן מרוצה ברדיו?

 

"ביצענו שינוי גדול עם ביטול מהדורות החדשות בתחנות המוזיקה, אבל זה לא קרה כמו שרציתי, לא נוצר מספיק באזז ואנחנו צריכים לבדוק שוב את הנושא הזה, למרות שהתגובות על ביטול מהדורות החדשות הן טובות מאוד".

 

שמים לך רגליים בדרך?

 

"אני דוגל בעבודת צוות. לא רואה איך אפשר לעבוד שלא בצוות. יש שיתוף פעולה מלא בין כל המנהלים. המנכ"ל הנוכחי מוטי שקלאר יסיים בקרוב את תפקידו. אחת הפעולות הראשונות שנעשה עם הוועד החדש זה לייצר שדרת ניהול חדשה".

 

את מי תרצה לראות כמנכ"ל? היו כמה שמות שפורסמו.

 

"את זה אני אגיד בפורומים המתאימים. אני גם קורא על כל מיני שמות, גם כאלה שמעולם לא פגשתי. אני מציע שנמתין שהממשלה תמנה את המנכ"ל ואני מאמין שהיא תמנה את האדם המתאים ביותר".

 

תנסה לענות בכנות, מה אתה חושב על הטלוויזיה היום?

 

"אני חושב שלא צריך להספיד אותה. יש לה תפקיד של מדורות שבט, ואני מקווה שאנחנו בערוץ הראשון נדליק את האור ונאפיל על מדורות השבט האלה".

 

מה שמשודר היום בטלוויזיה ראוי לשידור?

 

"דיברנו כבר על זיהום האוויר. אנחנו נהיה אי של שפיות בים הערוצים המסחריים, אבל זה יקרה באזור נובמבר, אחרי החגים, כשנשיק לוח שידורים".

 

אז ברכה לחג לסיום?

 

"אני מקווה שהרפורמה תוציא אותנו מעבדות לחרות ונהיה טלוויזיה כשרה לכל עם ישראל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גילת. ניפגש אחרי החגים
צילום: יואב איתיאל
לאתר ההטבות
מומלצים