שתף קטע נבחר

פישר: אם תתפוצץ בועת נדל"ן - נהיה כמו אירלנד

כשבוע לאחר שהטיל הגבלות משמעותיות בתחום המשכנתאות, התייצב נגיד בנק ישראל בוועדת הכספים והציג תסריטים קודרים. "המערכת הפיננסית והמשק ייכנסו למשבר אם רק 0.5% בלבד מנוטלי המשכנתאות יהיו חדלי פירעון". אמר פישר. "רוב המשברים הפיננסיים בעולם החלו בתחום הדיור"

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר הזהיר היום (ג') כי המערכת הפיננסית והמשק ייכנסו למשבר אם רק 0.5% בלבד מנוטלי המשכנתאות יהיו חדלי פירעון. "הבנקים יהיו בבעיות ותפקידנו למנוע זאת", אמר הנגיד בדיון פגרה מיוחד בוועדת הכספים בנושא משבר הדיור. פישר הוסיף כי "בנק ישראל לא רוצה שמשקי הבית ייקחו עליהם סיכונים מעבר ליכולת הכלכלית שלהם לעמוד בפירעון ההלוואות. אחרת, ייגרמו בעיות גדולות ונזק רב למשק, כמו שקורה באירלנד וספרד".

 

 

הנגיד הדגיש כי "רוב המשברים הפיננסיים בעולם החלו בתחום הדיור. אסור לנו לתת למצב הזה להתפתח בארץ ולהפוך את שוק הדיור לבועה שתתפוצץ לנו בפנים, כמו בארה"ב ובאירלנד".

 

הנגיד אמר כי החלטת בנק ישראל להקטין בשליש את שיעור ההלוואות בריבית משתנה וכוונתו לעודד את נוטלי המשכנתאות לעבור לפירעון בריבית צמודה, "איננה מהווה פגיעה ביכולת הפירעון של משקי הבית, אבל מורידה את מפלס הסיכון שלהם, כמו גם של המערכת הבנקאית.

 

"בסך הכול, אנחנו שומרים על שני הצדדים. תופעה דומה של ריבוי הלוואות בריבית משתנה לא ידענו בעבר, לכן חובתנו להגן גם על המערכת הפיננסית וגם על המשק, לצד ההגנה על נוטלי המשכנתאות".

 

הבעיה של הבנקים

פישר ציין בסקירת ההתפתחות בשוק הלוואות הדיור את העלייה הדרמטית בשיעור המשכנתאות במערכת הבנקאית, מ-17% ל-27% רק ב-2010. הוא חזר והדגיש כי "אם יתחילו בעיות בשוק הדיור, ויימשך קצב הגידול, הדבר ישפיע על יציבות הבנקים. אחוז המשכנתאות עולה מהר מאוד, בעיקר ביחס לשנים קודמות, בהן עמד שיעור המשכנתאות על 13-12 אחוזים.

 

עוד ציין הנגיד כי ההלוואות של רוב משקי הבית נמוכות בממוצע של 0.6% לעומת הריבית של בנק ישראל. נתון זה מצביע, לדעתו, על הקרח הדק עליו פוסעת המערכת הבנקאית. "הבנקים במצב זה הם יחסית בבעיה", אמר. "מאחר שכמעט ולא מרוויחים כלום. די בעלייה של חצי אחוז במספר נוטלי המשכנתאות שיהפכו לחדלי פירעון כדי לחולל משבר במערכת".

 

ראובן קוגן, הממונה על תחום הדיור באגף התקציבים באוצר, אמר כי "הריבית המשתנה נהפכה למלכודת דבש. והעלייה הדרמטית בביקוש בדיור הייתה כתוצאה מהריבית הנמוכה של המשכנתאות".

 

פישר: לא מאמין שמחירי הדירות עומדים לרדת

הנגיד הזכיר כי התקנות החדשות, לגבי שיעור הריבית המשתנה, ייכנסו השבוע לתוקף. לדבריו, ניכרת כבר השפעת הצעדים הקודמים של בנק ישראל בעלייה ניכרת של התחלות הבנייה, מ-30 אלף ל-40 אלף בשנה, בין השנים 2010-2009. לדעתו, פתרון הבעיה יהיה רק בהגדלת היקף השיווק של הקרקעות ובזירוז הליכי התכנון והבנייה.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), טען כי פתרון הבעיה איננו בבנק ישראל, אלא בממשלה. "זו ממשלת חלם שבונה בית חולים מתחת לגשר רעוע, במקום לתקן את הגשר", אמר גפני. "הבעיה של המדינה היא שהיא עומדת מהצד וגובה מחירים של מתווכי קרקעות על קרקע שהיא נכס של כל הציבור. הממשלה צריכה להיכנס לפתרון הבעיה בכל הכוח".

 

לדברי גפני, "בשלב ראשון יש לעשות הבחנה בין נושא משכנתאות בקרב הזוגות הצעירים לבעלי אמצעים. העדפת הזוגות הצעירים אולי תגדיל מעט את סיכון הבנקים אבל אם הכוונה היא להגן רק על הבנקים זה רק במחיר של פגיעה רחבה בזוגות הצעירים חסרי הדיור".

 

בתגובה להערות חברי הוועדה הדגיש פישר: "לא אמרתי שמחירי הדירות עומדים לרדת, ואני לא מאמין שזה המצב. אנחנו רק שומרים על הצעירים, שלא ייקחו את המשכנתאות המסוכנות". עוד אמר הנגיד, כי הסיכון שהממשלה תיקח על עצמה אם יפרוץ משבר הוא שכל משבר במערכת הפיננסית יהיה על חשבון תקציב המדינה. "ראו מה קרה לארצות הברית, שנקלעה לגירעון של 10% בתקציב. אצלנו אסור שזה יקרה", אמר.

 

עם זאת, ציין הנגיד שהוא רואה ניסיונות של הממשלה לפתור את המשבר. "אבל צריך לזכור כי גם בתחום זה אין פתרונות קסם", סיכם. יו"ר הועדה, גפני, קרא בסיכום לנגיד בנק ישראל לסייע במציאת איזונים בין הגדלת יכולת הרכישה של דיור לזוגות צעירים לבין פגיעה במערכת הבנקאית, ובכל מקרה לבצע בדיקה נוספת של הפיתרונות הראויים לזוגות הצעירים. הוא הודיע כי דיונים נוספים בנושא יתקיימו עם שר האוצר ושר השיכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים