שתף קטע נבחר
צילום: index open

מנפנפים לבשר: יום עצמאות צמחוני

אמנם יום העצמאות הוא סמל לבשר על האש, אבל הצמחונים שביניכם לא צריכים לעמוד בצד בעיניים כלות ובטן מקרקרת. הנה חמישה מתכונים שיאפשרו גם למנגל להיות צמחוני ליום אחד

אם יש משהו שמסמל יותר מכל את הפיכתו של יום העצמאות מיום חגיגי ליום ממש לא, הרי זו תאוות הבשרים ששוטפת את ישראל בכל ה' באייר. הלכו להם (לבלי שוב?) ההרקדות ההמוניות, עשרות הקומזיצים בים, החבורות עם הגיטרה. היום מוצתת מדורת השבט עם מדליק פחמים, וצליית הבשר הפכה לשיאו של החג. וככל שהסטייק עסיסי יותר, הרי זה משובח. אני קוראת לכם, קוראי היקרים, להשאיר השנה את המנגל הבשרי נוטף השומן לימים אחרים.

 

נסו השנה מנגל אלטרנטיבי: ירוק יותר, בריא יותר, מרענן יותר, ואם אתם ממש זורמים עם הראש שלנו - גם אורגני יותר. כזה שאחריו מתחשק לחגוג בריקודי-עם או בטיול רגלי בשבילי הארץ היפה הזאת, ולאו דווקא ברביצת עיכול.

 

ירקות שורש על ענף רוזמרין

המרכיבים:

1 קולורבי

1 זוקיני ירוק

1 זוקיני צהוב

1 פלפל אדום

1 פלפל צהוב

15 עגבניות שרי

10 פטריות שמפניון קטנות

10 ענפי רוזמרין עבים וגדולים

3 כפות שמן זית

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

1 כפית מלח גס

 

אופן ההכנה:

  1. מנקים את החלק התחתון של ענפי הרוזמרין מעלים, משאירים את העלים רק בחלק העליון של הגבעול.
  2. חותכים את הזוקיני, הפלפלים והקולורבי לקוביות, מוסיפים לקערה גם עגבניות שרי שלמות, פטריות ומתבלים בשמן זית פלפל ומלח.
  3. משחילים את הירקות על ענפי הרוזמרין, ירק מכל סוג ומניחים על האש לצלייה קלה.
  4. שומרים שהירקות ישארו קראנצ'ים ולא שרופים מידי.


רגע לפני הצלייה, שיפודי ירקות שורש  (צילום: דניאל לילה)

 

קבב סויה על מקל קינמון

המרכיבים:

1כוס פתיתי סויה

1 כוס מים רותחים

1/2 קילו דלעת

כפית פפריקה

כפית כמון

2כפיות מלח

1 כפית סוכר

קמצוץ צ'ילי

4 שיני שום

2 כפות שמן זית

10מקלות קינמון שלמים

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים שמן זית בסיר, מוסיפים שיני שום קצוצות ומצרפים את הדלעת מגוררת בפומפייה. מוסיפים את התבלינים ומבשלים על אש נמוכה עד שהדלעת מתרככת, למשך כ-10 דקות.
  2. מוסיפים את שבבי הסויה, 1 כוס מים, מערבבים ומורידים מהאש. מקררים את התערובת ויוצרים קבבים על מקלות הקינמון.
  3. צולים על האש כ-5 דקות מכל צד.


קבב סויה על מקל קינמון (צילום: דניאל לילה)

 

שיפודי טופו אסיאתיים על גבעולי עשב לימון

המרכיבים:

כפות שמן זית

1 בצל גדול

3שיני שום

1 כפית ג'ינג'ר קצוץ

קמצוץ צ'ילי

2 כפות שמן שומשום

1סלק גדול מגורר בפומפיה

חבילה טופו

ביצה אחת

1/3 כוס פירורי לחם (מומלץ שארית מאתמול של לחם קמח מלא יבש טחון במג'ימיקס)

2כפות כוסברה קצוץ

2כפות סויה

מיץ מ-1 לימון

גבעולי עשב לימון גדולים

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן זית בסיר, מוסיפים בצל קצוץ עד להזהבה. מצרפים את השום הקצוץ, הג'ינג'ר ואת הסלק המגורר ומבשלים על אש קטנה כ-10 דקות עד שהסלק מתרכך.
  2. מכבים את האש, מוסיפים את הטופו המגורר ומתבלים בצי'לי, סויה, שמן שומשום ומיץ לימון. מעבירים לקערה, מקררים, מוסיפים ביצה אחת, 1/3 כוס פירורי לחם מוסיפים עלי הכוסברה הקצוצים ויוצרים קציצות על גבי גבעולי העשב לימון.
  3. צולים על האש כ-7 דקות מכל צד.


שיפודי טופו אסיאתיים על גבעולי עשב לימון (צילום: דניאל לילה) 

 

כדורי ירקות ברוטב חמוץ מתוק

המרכיבים:

1 סלק

1 קולורבי

סלסלת עגבניות שרי

1 זוקיני ירוק

1 זוקיני כתום

2 כפות שמן זית

1/2 כפית מלח

פלפל שחור גס

לרוטב חמוץ מתוק:

3 כפות סויה

4 כפות חומץ

5 כפות סוכר

1/2 כוס מים

2 כפות רסק

1 כף קורנפלור

 

אופן ההכנה:
  1. בעזרת כף פריזיאן מוצאים מתוך הירקות עיגולים כמה שיותר. מומלץ להשתמש בירקות עם הקליפות כדי להרויח צבעוניות וסיבים.
  2. את כל העיגולים מכניסים לסלסלת ברזל (מה שיש בבית ואפשרי לשים על מתקן ברביקיו).
  3. מוסיפים שמן זית, מלח פלפל, מערבבים ושמים על המנגל.
  4. רוטב חמוץ מתוק: מחממים בסיר את כל הרכיבים למעט הקורנפלור.
  5. מערבבים את הקורנפלור עם מעט מים בכלי נפרד ומוסיפים, לאט-לאט, לסיר ומערבבים עד שמסמיך. 


כדורי ירקות ברוטב חמוץ מתוק (צילום: דניאל לילה)

 

סטייק פורטובלו בפסטו עשבים

המרכיבים:

10 פטריות פורטובלו גדולות וטריות

3 כפות שמן זית

מלח גס ופלפל שחור

לפסטו:

צרור בזיליקום

100 גרם צנוברים או אגוזים אחרים שאוהבים

1/3 כוס שמן זית

1 שן שום

מיץ מ-1 לימון

כפית מלח

אופציה: 2 כפות פרמז'ן מגורר

 

אופן ההכנה:

  1. הפטריות: מערבבים את הפטריות בקערה עם שמן זית מלח ופלפל, צולים על הברביקיו 5 דקות בכל צד . מורידים מהאש ושמים על מגש הגשה.
  2. רוטב פסטו: מכניסים למעבד מזון בזיליקום, צנוברים, שום, לימון, מלח וגבינה מגוררת. מפעילים את מעבד המזון בפולסים תוך כדי הזלפת השמן זית עד לקבלת מרקם אחיד.
  3. הרכבת המנה: בכפית מורחים מעט פסטו על כל פטריה וזוללים. 


סטייק פורטובלו בפסטו עשבים (צילום: דניאל לילה)

 

כל המנות צמחוניות, בריאות, קלות להכנה בחוץ, על מתקן ברבקיו או על מתקן אבנים מאולתר בשטח! 

 

  • מרב ברזילי היא בעלת "משק ברזילי" - מסעדה צמחונית אורגנית במושב ירקונה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיגולי ירקות על האש
צילום: דניאל לילה
פטריות צלויות
צילום: דניאל לילה
קבבוני סויה
צילום: דניאל לילה
מומלצים