שתף קטע נבחר

משרד הבריאות חויב לפרסם איזו קופה הכי טובה

עד היום הסתיר משרד הבריאות מהציבור את הנתונים ההשוואתיים על איכות הטיפול בקופות החולים. לאחר מאבק בן ארבע שנים של התנועה לחופש המידע, פסק השבוע בית המשפט: המידע חייב להתפרסם. מה זה אומר? מעכשיו נדע באיזו קופה חולים או מתים יותר, איפה מחסנים יותר, ומה איכות הטיפול בכל קופה וקופה

בקרוב תדעו לראשונה איזו קופת חולים באמת הכי טובה לבריאותכם. לאחר ארבע שנות מאבק, פסקה השבוע השופטת מוסיה ארד בבית המשפט המחוזי בירושלים כי משרד הבריאות חייב לפרסם את הנתונים ההשוואתיים שבידו על איכות הטיפול הרפואי של כל קופת חולים בארץ. משרד הבריאות יחויב לפרסם את הנתונים עד 31 במרץ 2012.

 

 

מש' הבריאות עצר את המידע

הפרשה החלה ב-2007, כשהתנועה לחופש המידע פנתה למשרד הבריאות בבקשה להעביר אליה מידע המוצג בדו"ח שעניינו פערים בקבלת שירותי רפואה, בחתך לפי קופות החולים השונות. לטענת התנועה, משרד הבריאות סירב להעביר מידע זה.  

 

הדו"ח בגרסתו הגלויה מציג נתונים על איכות שירותי הבריאות ככלל, אבל אינו מפרט את המידע ההשוואתי על קופות החולים השונות.

 

בין הנתונים ההשוואתיים שכולל הדו"ח מצוינים גם שיעורי התמותה והתחלואה של המבוטחים בכל קופה וקופה, שיעור השמנת היתר של המבוטחים והטיפול בהם, שיעורי המחוסנים, שיעור התינוקות המבצעים ספירת דם ובדיקות טיפת חלב במועד, מעקב אחר יתר לחץ דם ושומנים ואיזונם, הטיפול בסוכרת ועשרות פרמטרים נוספים המצביעים על איכות הטיפול בהמבוטחים, המעקב הרפואי, האבחון במועד והטיפול הנכון.

 

פירוט זה, המאפשר לבחון את ביצועיה של קופת חולים זו או אחרת מול הרמה הארצית, הופץ לקובעי המדיניות במשרד הבריאות ולקופות החולים, אולם מסיבות שונות הוחלט שלא לחשוף אותו לעיני הציבור.

 

על פי הערכת גורמים שונים, משרד הבריאות סירב עד כה לפרסם את הדו"ח מחשש שפרסומו יעורר את מחאת קופות החולים, שיסרבו להמשיך בבדיקת הפרמטרים ופרסומם. פרסום כזה עלול כמובן להביא לנטישה המונית של מבוטחים מאותה קופה שכשלה בטיפול במבוטחים.

  

עוד טענה התנועה לחופש המידע כי קופות החולים שומרות לעצמן חלק מהמידע ואינן מעוניינות להעבירו למשרד הבריאות. 

 

קל יותר לבחור טלפון מקופ"ח

"חוק ביטוח בריאות ממלכתי קבע שזכותו של כל אזרח לבחור את הקופה שהוא רוצה להיות חבר בה", אמר יו"ר התנועה רועי פלד, "אבל במצב הנוכחי הבחירה בין הקופות יכולה להסתמך בעיקר על העדפה לקריקטורה של תינוק או קריקטורה של חסידה. יש לנו היום יותר כלים לבחור חוף רחצה או טלפון סלולרי מאשר לבחור בידי מי להפקיד את הבריאות שלנו ושל בני משפחתנו".

 

עוד אמר פלד כי מערכת הבריאות למדה כבר להכריז שהיא רואה במטופלים שותפים להצלחת הטיפול: "איזו מין שותפות זו אם למבוטח אין נגישות למידע? אני מקווה מאוד שקופות החולים ומשרד הבריאות יפנימו את משמעות הרעיון של שיתוף במידע וחשיבותו ולא ייאבקו בעידן החדש ובזכות הציבור לדעת באמצעות ערעור לבית המשפט העליון".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות מברך על החלטת בית המשפט המגדיל את שקיפות המידע במערכת. משרד הבריאות יפעל ליישומה בזהירות הראויה ותקנון כדי למנוע פרשנות מטעה לאיכות פעולות הקופות.

 

"משרד הבריאות פועל בימים אלה למימוש 'עמוד האש' להגברת האיכות והמידע במערכת, בין השאר על ידי התקנת תקנות שיחייבו מדידת איכות ופרסומה באופן מוסדר לגבי קופות חולים ובתי חולים. הגיע הזמן שמערכת הבריאות הטובה של ישראל 'תעלה מדרגה' בהצגת תוצאות איכות למוסדות".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"קופות החולים שומרות לעצמן חלק מהמידע"
צילום: אבי מועלם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים