שתף קטע נבחר

מפות והרצאות: המלחמה במחירי השכירות בב"ש

3,000 ש' בחודש לדירה בלי מזגן בשכונה ד' - בשוק השכירות של בירת הדרום זה לא נשמע יוצא דופן. המחירים זינקו בשנים האחרונות, ויש מי שטוען שהסיבה היא חוסר מודעות צרכנית של סטודנטים מהמרכז. באגודת הסטודנטים מציעים פתרונות

מחירי דירות להשכרה בבאר שבע, שזינקו בשנים האחרונות במאות שקלים, מאיימים להגיע למחירים במרכז. כעת החליטה אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון בעיר, לצאת בקמפיין, שנועד לעזור לסטודנטים להוריד את מחירי השכירות הגבוהים.

 

"שכר הדירה בכל הארץ עולה, אבל בבאר שבע הוא עולה ועולה בעשרות אחוזים, בצורה לא פרופורציונלית", אומרת אחראית הסברה באגודה גל יעקבי, "אם בתל-אביב יש תעסוקה ותרבות שמצדיקים את רמת המחירים הגבוהה - בבאר שבע אנחנו עדיין לא שם. אחת הסיבות שסטודנטים מגיעים הנה, מעבר לחיי החברה התוססים, הוא מחירי שכר הדירה הנמוכים ועל זה אנחנו רוצים לשמור".

 

את העלייה במחירים רואים בעיקר כשמדובר בסטודנטים טריים, שלא מכירים את השטח. כך למשל, שירן גולדשטיין ממגדל העמק, סטודנטית שנה א' למדעי המעבדה הרפואית, שוכרת דירה בלי מזגן בשכונה ד' ב-3,000 שקל, יחד עם שתי שותפות. "אני משלמת די זול יחסית לאחרים", היא אומרת, "אבל זה עדיין מאוד יקר והדירה במצב רע".

 

גולדשטיין מוסיפה, שככל שהדירה קרובה יותר לאוניברסיטה - המחירים עולים ללא קשר למצבה. "ראיתי כ-30 דירות עד שמצאתי את זו. נדיר למצוא דירה עם מזגן קרובה לאוניברסיטה, ואפילו כזו שעברה סיוד ב-5 שנים האחרונות". לדבריה, "רוב הדירות נמצאות בבעלות אנשים מהמרכז, והן עם המון בעיות".

  

חוברות מידע והרצאות

באגודה זיהו את הבורות בקרב הסטודנטים, וביקשו גם לנסות ולהשפיע על שוק הדירות דרך מתן אינפורמציה לשוכרים החדשים. יעקבי, ששוכרת יחידת דיור בשכונת רמות עם בן זוגה ב-1,700 שקל לחודש, כולל חשמל מים וארנונה, מספרת שחברה שלה שוכרת דירה עם חבר שלה ב-3,000 שקל בשכונה ב'. "אנחנו רוצים להעביר מסר: השנה שוכרים חכם", היא אומרת.

 

באגודת הסטודנטים סבורים כי המחירים לא ריאליים יחסית לעיר ולמצב הדירות וההיצע. לדבריהם, סטודנטים מהמרכז או הצפון עלולים לחשוב שמחיר של 3,000 שקל לדירה בת שני חדרים בקרבת האוניברסיטה היא הסטנדרט, אבל אפשר למצוא דירות רבות במצב נהדר ובמחירים אטרקטיביים, רק צריך רק לדעת לחפש, להשוות מחירים ולהתמקח. 

 

חן כהן, חבר מועצה באגודה ומיוזמי הקמפיין, מוסיף כי "בשנים האחרונות התוועדנו לעליית המחירים. אלה אותם מחירים כמו בתל אביב וירושלים ואנחנו רוצים למנוע את התופעה הזו, שאין לה שום בסיס. סטודנטים צריכים לדעת שיש דירות לכולם ולהיות פחות לחוצים".

 

במסגרת הקמפיין יחולקו חוברות מידע לסטודנטים החדשים, שיכללו מפה של העיר מחולקת לשכונות, וטיפים למציאת דירה במחיר סביר. בנוסף, באגודה אירגנו הרצאות לסטודנטים כדי ללמד אותם איך לנהל משא ומתן, אותן מעבירה עו"ד ונסה סיימן, מרצה באוניברסיטת תל אביב ובמרכז הבינתחומי.

 

סיימון מציינת כי העלייה במחירי השכירות בעיר נובעת מכמה פרמטרים. "התפיסה של להישאר קרוב למרכז השתנתה, והשיקול של קרבה למקום העבודה הוא לא כמו שהיה בעבר", היא אומרת, "הסטודנטים מתחילים לראות בחיים האקדמיים ערך בפני עצמו, משקיעים יותר באגודה ולוקחים חלק גדול יותר בחיים באוניברסיטה - מה שמשאיר אותם יותר זמן בדרום".

 

לדבריה, חלה עלייה גבוהה מאוד בביקוש לנדל"ן בבאר שבע, ומחירי השכירות בעיר עלו לא רק לסטודנטים. "זה שיקוף של מה שקורה בשוק זה באזור", היא אומרת, "אחוזי העלייה בשכירות בעיר גבוהים יותר מאחוזי העלייה ברכישה, וזה בעייתי מאוד לסטודנטים".

 


באר שבע. "צריך לדעת לחפש"

 

סיימן ציינה, כי בכוונתה להציג לסטודנטים "כלים ועקרונות להתמודדות עם סיטואציות משא ומתן, המאפיינות את עולם הנדל"ן בבאר שבע, כלומר מה עושים עם ריבוי שוכרים וריבוי אלטרנטיבות? בעל הבית יכול לבחור כל אחד ולכאורה, ואין לשוכרים אפשרות להשפיע על המחיר. אנחנו נסביר להם כיצד יוכלו למשוך את השמיכה לכיוון שלהם ולתת להם כלים להתמודדות טובה יותר עם הסיטואציה הזו".

 

הטיפים של האגודה:

  • שנת הלימודים האקדמית מתחילה בסביבות חודש אוקטובר, אבל אין מה להילחץ. את תהליך הדירה אפשר להתחיל גם בחודש אוגוסט, כאשר יש המון דירות בשוק. יש מגוון גדול והאלטרנטיבות גדולות, הן באיכות הדירה והן במחיר שלה. בחודש מאי ויוני רק 30 אחוז מהדירות מפורסמות, ואילו באוגוסט וביולי הסטודנט נחשף לכמות גדולה יותר של דירות.

  

  • מעונות הסטודנטים כוללים כ- 1,800 יחידות דיור, מתוכם כ-174 לזוגות נשואים. המעונות ממוקמים בשני מתחמים בשכונות ג' ו- ד' בסמוך לקמפוס.

 

  • תוכנית הדירות הפתוחות היא פרוייקט במסגרתו זוכים הסטודנטים לגור בדירה מרוהטת ופטורים משכר דירה, מים, ארנונה ומעלויות אחזקה בשכונות ד', ג' ו- יא'. בתמורה למגורים, מעמידים הסטודנטים את כישוריהם למען אוכלוסיית השכונה בהיקף של 8 שעות שבועיות בממוצע.

 

  • החל משנת הלימודים הקרובה, סטודנטים שיתגוררו בתחומי העיר העתיקה יזכו למענק חודשי בן 500 שקל. קריטריונים לקבלת מענק שכ"ד יקבעו על ידי צוות המשותף למשרד לפיתוח הנגב והגליל, הרשות לפיתוח הנגב ועיריית באר שבע. הקריטריונים כוללים מצב סוציו-אקונומי, הצטיינות אקדמית, מעורבות חברתית ושנת הלימודים.

 

  • קרוב זה יקר - קחו בחשבון שאם תרצו להתגורר ממש על פתח אחד השערים של האוניברסיטה - בדרך כלל תצטרכו לשלם יותר על דירה, שבמקום קצת רחוק יותר הייתה עולה כמה מאות שקלים פחות. יוצאת דופן מהבחינה הזו היא שכונה ב', שממוקמת יחסית רחוק מהאוניברסיטה אבל נחשבת יקרה באופן יחסי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיכון ד באר שבע -3,000 לדירה
צילום: הרצל יוסף
סטודנטים בב"ש
צילום: מורן מקמל
מומלצים