שתף קטע נבחר

בוב גלדוף בישראל: "אל תפנו את גבכם לעולם"

המוזיקאי והפעיל למען אפריקה התארח בכנס בהרצליה וקרא לממשלת ישראל להגדיל את סיוע החוץ שלה ליבשת, על אף בעיותיה הקיומיות. "אתם מנהיגים בהייטק, בפיתוח מדברי, בחקלאות. אפריקה זקוקה לכך", אמר גלדוף והתנבא: "עד 2040 תהיה אפריקה אחד ממרכזי הכלכלה העולמית"

"המהות שלכם כמדינה איננה לשקוע במנטליות של מחנה סגור, זה לא יכול לקרות, עד כמה שהנסיבות של ארצכם נואשות. העם היהודי מפורסם בשימוש שלו בתרבות ובאינטלקט כדי לספוג ולהשתלב, ללמוד וללמד. זה מה שהעם שלכם עושה. אל תניחו שיכריחו אתכם להפנות את גבכם לעולם". כך אמר היום (יום א') המוזיקאי האירי בוב גלדוף לקהל של מאות פעילים חברתיים ואנשי עסקים ואקדמיה בכנס שנערך בהרצליה תחת הכותרת "מעורבות ישראלית באפריקה". דבריו של גלדוף זכו לתשואות סוערות.

 

"האזור הזה טרוד בבעיות הקיומיות שלו", גילה גלדוף הבנה לבעיות ישראל ואף סיפר על ביקורו האחרון כאן, כשאיש יחסי הציבור שלו נטש את הצוות כדי למהר למילואים בשל פרוץ מלחמת לבנון. עם זאת, הוא קרא מספר פעמים לממשלת ישראל להגדיל את סיוע החוץ שלה לאפריקה, וטען כי מדובר באינטרס של ישראל.

 

"מישהו אמר לי פעם: 'רק משום שאנו שוכבים בביוב, אין זה אומר שאיננו צריכים להתבונן בכוכבים'. דווקא בשל הקושי שיש כאן, הקדשת תשומת לב ליבשת שסובלת מעידה על אצילות נפש", אמר גלדוף. "כשאנשים אומרים שסיוע בינלאומי לא עוזר הם טועים. לכן הממשלה הישראלית צריכה להגביר את סיוע החוץ שלה ולממש את האחריות שלה. זה האינטרס שלכם. אתם מנהיגים בהייטק, בפיתוח מדברי, בחקלאות. אפריקה זקוקה לכך. סין רק רוצה לשאוב את חומרי הגלם שלה".

 

גלדוף, 60, הגיע ארצה כדי להשתתף בכנס שאורגן על ידי "ישראייד", הפורום הישראלי לסיוע הומניטרי בינלאומי, בחסות קרן פראט. הוא השתתף בפאנל שעסק באמנים ואנשי תקשורת כמובילי שינוי, לצד העיתונאים איתי אנגל ונדב איל, והמוזיקאי עידן רייכל. גלדוף גם יתארח מחר באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. בימים שבהם אוניברסיטה דרום אפריקאית הודיעה כי היא מחרימה את אוניברסיטת בן-גוריון, הצהיר גלדוף כי הוא שמח ומתכבד לנסוע לשם מחר כאורח האוניברסיטה.

 

גלדוף נמנע בנאומו מלעסוק ישירות במצב הפוליטי בישראל ובסכסוך הישראלי-פלסטיני. עם זאת, הוא דיבר באופן כללי על הרגשתו לנוכח עוולות: "מגוחך שזכויותיו של אדם כלשהו יישללו או שהוא ייהרג רק מפני שהוא יהודי, פלסטיני או שחור. מערכת פוליטית המבוססת על כך, על דיכוי, איננה הגיונית אלא מטורפת".

 

מתחברים לאופניים ושולחים מיילים

גלדוף, שנולד בבית עני באירלנד, גודל בידי אביו, לאחר שאמו נפטרה כשהיה בן שבע. הוא נודע לא רק בזכות המוזיקה שלו, אלא גם ובעיקר בזכות הפעילות ההומניטארית שלו, במיוחד בתחום גיוס הסיוע הבינלאומי לאפריקה. ב-1984 ארגן את הקלטת אלבום "Band Aid" שהכנסותיו היו קודש לצדקה באתיופיה. שנה לאחר מכן ארגן את קונצרט Live Aid וב-2005 את קונצרט Live 8 שמטרתו הייתה להשפיע על מנהיגי ה-G8 לבטל את חובותיה של אפריקה ולהכפיל את הסיוע שהן נותנות לה. הוא היה מועמד לפרס נובל לשלום והוענק לו תואר אבירות מאת מלכת אנגליה.

 

"עד 2040 אפריקה תהיה אחד ממרכזי הכלכלה העולמית", התנבא גלדוף בנחרצות. "זו יבשת של בני נוער ושל עשרות ערים שמספר תושביהן עולה על מיליון. הם רוצים הכל: חינוך, בריאות, מים, כוח. אבל גם נייק ואייפד. והם ישיגו אותם".

 

גלדוף סיפר מניסונו האישי על השינוי שאפריקה עוברת ועל הסתגלותה למציאות הטכנולוגית והתקשורתית החדשה: "הייתי בכפר קטן בצפון-מזרח קונגו לפני כמה שנים. פתאום הגיע מישהו על אופניים וצלצל בפעמון. האנשים יצאו מהבקתות עם המחשבים הניידים שלהם, התחברו אליו והורידו ושלחו אימיילים".

 

גלדוף, שהרבה לעסוק בנאומו בשואה, הסביר את המוטיבציה שלו לפעילות הומניטארית. "אם בזמן השואה הייתם יודעים על כך ולא עושים דבר האם הייתם שותפים לפשע?

כן! אם עכשיו אתם יודעים שרבבות מתים ברעב בזמן שצפונה משם אנחנו הורסים מזון, ולא עושים דבר האם אתם שותפים לפשע? כן!", הצהיר גלדוף.

 

"צדקה היא הכרחית", ניסה המוזיקאי להסביר את הצורך בתרומה. "לראות אדם אחר כואב ולהפנות את הראש הופך אותנו ללא אנושיים. אם אנו מפסיקים לראות את הצלקות, הדיכוי, ההשפלה של אדם אחר ולא מגיבים – משהו בתוכנו נובל ומת". הוא הדגיש את הצורך בפעולת המונים, בניגוד לנתינת צדקה של אדם בודד. "אם מיליונים מאיתנו שמים את השקל בקופסא – זו פוליטיקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלדוף בהרצליה. כבוד ושמחה להתארח באוניברסיטת בן-גוריון
צילום: Shimi Nachtailer
מומלצים