שתף קטע נבחר

רה"מ: לא אישרנו לאחים עופר לעגון באיראן

נתניהו התייחס בכנסת לקשר בין האחים עופר לאיראן. "יש מדיניות מאוד ברורה - אין לנהל שום קשר". מומחה למשפט בינלאומי הסביר שלפי החוק הישראלי, לא ברור אם הם ביצעו עבירה פלילית. "הסיפור חושף גם את ישראל במערומיה"

לראשונה מאז חשיפת הקשר המסחרי שניהלה חברה שבבעלות האחים עופר עם איראן, התייחס ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לפרשה והבהיר: "לא אישרנו שום עגינה או פריקת סחורות באיראן".

 

בדיון בוועדת חוץ וביטחון ציין נתניהו כי לאחר שנודע לו על הפרשה מהעיתונים, עשה כמה בירורים כדי לוודא שאף פעם לא ניתן אישור כזה. "לישראל יש מדיניות מאוד ברורה בנוגע לאיראן ואין לנהל איתה שום סוג של קשר", הדגיש ראש

הממשלה.

 

גם שר הביטחון, אהוד ברק, התייחס לנושא בישיבת סיעת העצמאות היום, ואמר: "חשוב מאוד שמה שאנחנו דורשים מכל ידידינו בעולם לכפות על התאגידים הכלכליים שפועלים מתוכם –נכפה גם על עצמנו".

 

השר הבהיר כי הוא מציין את הדברים, "בלי לדעת את הפרטים לגבי האירוע הקונקרטי שנידון בימים האלה, אבל אני בטוח שברוח הזו שאני מתאר, הדברים האלה יטופלו גם בהמשך", הוסיף.

 

ברק ציין עוד כי "אנחנו עומדים מזה זמן ארוך על חיוניות לחץ רצוף ומתמשך של סנקציות אפקטיביות על איראן, ועל הצורך לא לאבד קשר עין עם האיום הזה על יציבותו ועתידו של המזרח התיכון, גם בתוך הסערה הגדולה שמתרחשת סביבנו בכל מדינות ערב.

 

בשיחה עם ynet ניסה המומחה למשפט בינלאומי ויועצו המשפטי לשעבר של משרד החוץ, עו"ד רובי סייבל, לשפוך קצר אור על משמעות הפרשה. לדבריו, לא ברור לחלוטין על איזה חוק עברו האחים עופר, מאחר שהחוק בארץ לגבי היחסים עם איראן פרוץ הרבה יותר, מאשר בקרב מדינות אחרות בעולם. "החוק האמריקני מאוד מאוד מחמיר", ציין עו"ד סייבל,

"זאת מהסיבה שיש להם חוק מיוחד, שאוסר כמעט כל מסחר עם איראן, מה שלישראל אין".

 

הוא הסביר כי באמצעות הפעלת החוק המיוחד "נוקטת ארצות הברית סנקציות במקרה הצורך, כאשר מגיעים שותפים זרים ומבקשים לפעול בתחומה, במידה ואלה עברו על חוק הסחר עם איראן. כך כנראה גם היה במקרה הזה".

 

"חוק מלפני 60 שנה"

המומחה המשפטי גם מתח ביקורת על ישראל על כך שעדיין לא חוקקה חוק מיוחד שיבהיר בדיוק מה אסור ומה מותר. "בעוד החוק האמריקני מתעדכן ומשתכלל, בהתאם לסנקציות חדשות ויוזמות חדשות לעקיפתן, בישראל אין חוק כזה. היא מתבססת רק על חוק הסחר עם האויב, שהוא הרבה פחות ברור. בלי תקנות ביצוע, בלי גורם מבצע או אוכף", אמר עו"ד סייבל.

 

הוא הוסיף: "זהו מצב מוזר. להם יש יחידה מיוחדת לנושא הזה, לנו חוק מלפני 60 שנה, עם מעט מאוד יישום של החוק

הזה".

 

על-פי החלטות מועצת הביטחון, כל חברה שמוכרת מיכליות נפט נדרשת לברר עם הקונה אם הוא קשור לאיראן בדרך כלשהי, וכן אסור לסחור עמה בציוד שיכול לסייע לפרויקט הגרעין שלה. בהקשר זה ציין עו"ד סייבל כי לפי החוק הישראלי, לא ברור אם האחים עופר ביצעו עבירה פלילית.

 

"על-פי חוק המסחר עם מדינות אויב – איראן היא מדינת אויב, ולכאורה סחר עמה זו עבירה, אך ככל הנראה המכירה נעשתה כאן דרך גורם שלישי, לכן העניין לא ברור, ורק אחרי שנראה את כל מכלול הפרטים נוכל לדעת אם יש כאן עבירה על החוק הישראלי".

 

"יש צורך בחוק ספציפי"

בסוגיית עגינת האוניות שהיו בבעלות חברה ישראלית בנמלי איראן, אמר עו"ד סייבל כי מדובר בעניין מורכב. "עגינה של צוות ישראלי באיראן היה אסור ללא כל ספק, והחוק הישראלי כולל אותו כי לאזרחי ישראל אסור לשהות שם, אך אם מדובר היה רק

ספינות בבעלות ישראלית שעוגנות שם, לא בטוח כלל שהחוק שלנו אוכף זאת".

 

הוא הדגיש כי על מנת לקבוע בוודאות שהאחים עופר עברו על החוק ועל תקנותיה של מועצת הביטחון דרושים פרטים נוספים. "אין ספק שהסיפור חושף גם את ישראל במערומיה. זה אבסורד. יש צורך בחוק ספציפי, אי אפשר להסתפק בחוק כללי וישן".

 

אתמול חשף העיתון "כלכליסט" כי מלבד אספקת נפט לאיראן, בשנים 2004 ועד 2010 עגנו לפחות שבע מכליות נפט של החברה "טנקר פסיפיק" ששייכת לסמי עופר בנמל האיראני שבאי

חארק.

 

מבדיקת העיתון עולה כי שבע ספינותיה של "טנקר פסיפיק" פקדו את הנמל האיראני שמונה פעמים, כל זאת בתקופה שבה ישראל הפעילה שתדלנות מסיבית מול ארצות-הברית, כדי שזו תטיל סנקציות על מסחר עם איראן - ולאחר שהאמריקנים כבר הודיעו כי יאמצו סנקציות חמורות נגד חברה שתגלה מעורבות כלשהי בסחר עם איראן, לרבות בדרך של הובלה הקשורה לתעשיית הנפט של המדינה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בדרך לדיון
צילום: גיל יוחנן
סמי עופר. לא קיבל אישור מרה"מ
צילום: פול מנינג
עו"ד סייבל. "החוק הישראלי לא ברור"
מומלצים