שתף קטע נבחר

יוזמת השלום של דגן: ראויה או לא אקטואלית?

ראש המוסד לשעבר שוב התבטא בפומבי בנושא רגיש - וטען כי היה צריך לומר כן ליוזמה הסעודית. ראש השב"כ לשעבר יעקב פרי סבור שצריך להקשיב טוב לדבריו, ואילו לגיורא איילנד ברור: "זו ההצעה הכי פחות פרו-ישראלית. מה עבר בראש לתומכיה?"

למה התכוון ראש המוסד לשעבר כשאמר שהיה צריך לאמץ את היוזמה הסעודית? לצד אמירות שהשאירו מדינה שלמה פעורת פה בנושא פרשת האחים עופר והגרעין האיראני, התייחס מאיר דגן גם למשא ומתן המדיני עם הפלסטינים. מעבר לוויכוח האם היה ראוי שיתבטא בנושאים רגישים זמן קצר לאחר סיום כהונתו, בכירים במערכת הביטחון לשעבר חלוקים ביניהם האם הצעתו של דגן לנקוט יוזמה מדינית על בסיס היוזמה הסעודית ראויה, או שמא אבד עליה הכלח.

 

דגן אמר בכנס בתל-אביב כי ישראל הייתה צריכה להגיד כן ליוזמה הסעודית, אך הוסיף כי ברגע שהפכה ליוזמה הערבית הכוללת את שיבת הפליטים היא הפכה לבעייתית מבחינת ישראל. הדברים

שנשמעו מפיו של ראש המוסד המוערך, שסיים את תפקידו לאחרונה, הפתיעו רבים - ושרים אף אמרו כי דגן מיצב עצמו בצד השמאלי של המפה הפוליטית.

 

ראש השב"כ לשעבר, יעקב פרי, שהכיר את דגן במשך שנים, סבור שצריך להקשיב לדבריו בקשב רב. "האיש השתחרר אחרי הרבה שנות שירות, צריך לשמוע ולהאזין לו בקשב רב. כל מילה שלו מחושבת, כל מילה שלו בסלע, והוא יודע לעמוד מאחורי דבריו", אמר פרי. לדבריו, דגן פשוט ער למציאות ומבין שעל ישראל לנקוט יוזמה בתחום המדיני. "אנחנו הולכים לימים לא פשוטים ולא קלים, ליזום זה כוח ועוצמה", אמר פרי, והוסיף שאם המהלך לא יצלח, עדיף "שהם יגידו את הלא ולא אנחנו. אנחנו זקוקים ליצירתיות, אנחנו חייבים לצפות את העתיד".


"כל מילה שלו מחושבת, כל מילה שלו בסלע". מאיר דגן (צילום: בן קלמר)

 

פרי, מראשי "יוזמת השלום הישראלית", המבוססת על היוזמה  הסעודית, הודה כי דבריו של דגן מחזקים את עמדתו ועמדת חבריו, רבים מהם בכירים לשעבר במערכת הביטחון. "אין ספק שקיבלנו תמיכה ראויה ממאיר דגן", אמר פרי, "התמיכה של אחד שזה עתה בא מקרוב, מתוך המערכת, ראויה".

 

יחד עם זאת, הוא דחה בתוקף את הטענות שהוא וחבריו כבר לא בסוד העניינים. "אלו טענות נבובות", אמר. "תמיד סברנו שהמדינה צריכה ליזום, מעולם לא הלכנו ולא התיימרנו ללכת נגד הממסד, אלא לזרז ולעודד את הממסד".

 

באשר לעיתוי הדברים של דגן, זמן קצר לאחר שפרש מראשות המוסד, אמר פרי: "אנחנו חיים בדמוקרטיה, יש שיאהבו ויש שלא. זו טיבה של הדמוקרטיה. חובת כולנו להאזין ולהקשיב, לקחת את הדברים לתשומת ליבנו". לדבריו, "צריך לשמוע את אותם אנשים שבאים מאותה מערכת שהייתה הרבה מאוד שנים מעורבת באופן עמוק בתוך העניינים הביטחוניים והאזרחים - של העולם הפלסטיני והערבי, וצריך להגיב".

 

איילנד: היוזמה הסעודית לא רלוונטית

לעומת ראש השב"כ לשעבר, סבור אלוף במיל' גיורא איילנד כי היוזמה הסעודית אינה רלוונטית ונחשבת לגרסה "הכי פחות פרו-ישראלית" בהשוואה לנוסחות אחרות. "היוזמה אומרת בצורה מאוד פשוטה, שאם וכאשר ישראל תגיע להסכם עם הפלסטינים וגם עם הסורים, ותחזור לגבולות 67', אז העולם הערבי יכיר בישראל", אמר היועץ לביטחון לאומי לשעבר. "זה מגוחך. גם בלי היוזמה, אם הגעת להסכם עם הפלסטינים ועם סוריה - האויבים שלך -

אז בחריין, קטאר ומרוקו לא יכירו בנו אחר כך?".

 

לדבריו, אנשים טועים לחשוב שבמסגרת היוזמה לא תצטרך ישראל לשאת ולתת עם הרשות הפלסטינית. "מעבר לכך שלא ברור מה היא אותה פסגה ערבית, זה לא פותר אותך משיחות עם השחקנים הישירים. כל הנושא הזה נראה לא אקטואלי". איילנד הוסיף כי "סלע המחלוקת במדינה הוא אם ללכת על הסכם על בסיס קווי 67', וזה ויכוח לגיטימי. המרכז והשמאל המתון, שתומכים בו, והימין שמתנגד לו, מעלים נקודות ענייניות לכאן ולכאן, אבל אני לא יודע מה עובר לתומכי היוזמה הסעודית בראש".

 

לדברי איילנד, לא ברור לו מדוע דגן העלה דווקא את היוזמה הסעודית. "אני לא מתווכח על כך שחשוב להגיע להסדר, אבל למה צריך יוזמה סעודית? אם ישראל חפצה בדרך הזו, אז שתקבל בברכה את נאום אובמה, ותפתח במסגרת זו במשא ומתן מחר בבוקר. יותר ריאלי, יותר עדכני, יותר נוח לישראל, ובעיקר לא מכתיב הסדר עם סוריה. מישהו באמת חושב שעם סוריה במצבה היום ניתן לעשות שלום?".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיבר בפומבי בנושאים רגישים. דגן
צילום: גיל יוחנן
לאמץ את קריאתו של דגן. יעקב פרי
צילום: עופר עמרם
הויזמה הכי פחות פרו-ישראלית. איילנד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים