שתף קטע נבחר

בישראל נזהרים: חזרתם מגרמניה - פנו לרופא

בעקבות המשך ההתפשטות של חיידק האי-קולי בגרמניה ובעולם הוציא משרד הבריאות הנחיות לחוזרים מהמדינה, לפיהן מי שחזרו בעשרת הימים האחרונים וסובלים משלשול נדרשים לפנות לרופא בדחיפות. 18 איש מתו עד כה מהחיידק בעולם

נוקטים משנה זהירות: משרד הבריאות הודיע היום (א') כי הוא מחמיר את האזהרות לחוזרים מגרמניה וביקש כי מי שחזר בעשרת הימים האחרונים וסובל משלשול יפנה בדחיפות לרופא. כמו כן ממשיך המשרד להנחות את הטסים לגרמניה להימנע מאכילת ירקות טריים ולהקפיד על היגיינה.

 

 

מטרת ההנחיות היא לנסות ולמנוע התפרצות של החיידק בקרב ישראלים. עד כה מתו בעולם 18 בני אדם מהחיידק, שנמצא בירקות. יותר מ-1,600 חלו לאחר שנדבקו בו. טרם ידוע על ישראלים שנדבקו.

 

הצפי: יהיו מקרים בודדים גם בישראל 

"משרד הבריאות בישראל עוקב אחר התפתחות האירוע הנסב סביב התפרצות האי-קולי בגרמניה ואחר הנחיות הארגונים הבינלאומיים", נמסר בהודעה שהפיץ משרד הבריאות. "יודגש כי ההתפרצות ממוקדת בגרמניה והמקרים שהופיעו במדינות אחרות התגלו בקרב אנשים שהגיעו מגרמניה.

 

"משרד הבריאות הגרמני הנחה את הציבור בארצו להימנע מצריכת ירקות טריים ולהקפיד על כללי ההיגיינה. לנוסעים לגרמניה מומלץ להקפיד על הוראה זו. נציגי משרד הבריאות הישראלי נמצאים בקשר עם נציגי משרד הבריאות הגרמני. בנוסף, תוצרת חקלאית המיובאת לישראל נבדקת באופן שוטף לנוכחות חיידקים מסוג אי-קולי ובימים אלו הבדיקות מבוצעות בהקפדה יתרה".  

 

פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, צפוי לפרסם בהמשך היום הנחיות לרופאים בבתי החולים ובקהילה כיצד לאתר חולה החשוד כנשא של חיידק האי-קולי העמיד, איך לטפל בו ובאילו תנאים לאשפז אותו.

 

"מטרת ההנחיות היא שאם בכל זאת יהיה מקרה של חולה ישראלי, נדע לאתר אותו בזמן ולטפל בו", אמר ל-ynet. "כרגע מינינו צוות של מומחים למחלות זיהומיות על מנת שיכתבו המלצות לטיפול. מדובר בעיקר במתן טיפול תומך, משום שזהו חיידק שעמיד לאנטיביוטיקה. הנחת העבודה היא שיש מקרים של תחלואה כבר בעשר מדינות לפחות וכי ייתכן שיהיו מקרים בודדים גם בישראל. להערכתי מדובר על מקרה אחד או שניים - ולא עשרות".

 

בין ההנחיות שיופצו לרופאים בהמשך היום ישנה החובה לדווח על כל מקרה חשוד למשרד הבריאות, אישפוז החולה בבידוד מגע, במטרה למנוע הדבקה נוספת, ושליחת דגימת צואה של החולה למעבדה המרכזית של משרד הבריאות בהקדם. 

 

כמעט כל החולים ביקרו בגרמניה 

בשבוע שעבר הודיע ארגון הבריאות העולמי כי זן החיידק הצואתי אשריכיה קולי (אי קולי), האחראי להתפרצות הזיהום במלפפונים הוא זן חיידק חדש שלא נראה עד כה. הריצוף הגנטי הראשוני שנערך לחיידק העלה כי מדובר במוטציה של שני זני אי קולי.

 

הגנום הקטלני של החיידק עשוי להסביר מדוע ההתפרצות באירופה כה מסיבית ומסוכנת. לדברי מומחי הארגון, הזן החדש טרם בודד והוא אלים ביותר. הזן החדש כונה O104.

 

כאמור, עד כה הזן המוטנטי O104 של אי קולי גרם למחלה אצל 1,600 איש, מתוכם 470 סובלים מאי ספיקת כבד. החוקרים עדיין לא מצליחים לזהות את מקור ההתפרצות, אולם ככל הנראה תשע ארצות באירופה נגועות בזן החדש.

 

כמעט כל החולים מתגוררים בגרמניה או שביקרו שם לאחרונה. שניים מהחולים נמצאים כעת בארצות הברית, ושניהם ביקרו לאחרונה בהמבורג שבגרמניה, שם נרשמו מקרי הדבקה רבים. המקרים החדשים שדווחו הם של חולים בבריטניה, וגם אלה ביקרו ברמניה לאחרונה.

 

עד כה גרמה ההתפרצות למותם של 18 אנשים ולתחלואה של מאות אנשים ברחבי אירופה, רובם כאמור בגרמניה. ממשלת ספרד החלה בבדיקת המלפפונים שסומנו בתחילה כאשמים בהתפרצות, אולם אלה לא איתרו את זן החיידק אי קולי הגורם לשלשולים דמיים ולאי ספיקת כליות שבה לקו חלק מהחולים.

 

בינתיים הזהיר האיחוד האירופי מפני צריכת מלפפונים מספרד, חרף העובדה שלא נמצאה הוכחה כי הם המקור להדבקות. בשבוע שעבר הודיעה רוסיה כי היא אוסרת על יבוא כל סוגי הירקות מהאיחוד האירופי, לאחר שעד כה אסרה על יבוא ירקות מגרמניה ומספרד בלבד.

 

אי-קולי: שוכן בקביעות במעיים

אי קולי הוא אחד ממיני החיידקים השורצים במעיים ומופרשים בצואה, ומכאן סיווגו העממי כאחד החיידקים הצואתיים. הוא נתגלה על ידי החוקר תיאודור אשריך, ומכאן שמו: אשריכיה קולי, ובקיצור אי קולי.

 

החיידק הוא שוכן קבע במעיים ואף מאזן את אוכלוסיית החיידקים שם ו

מסייע לעיכול המזון, אולם הוא עלול לגרום למחלות קשות. אחד הסימפטומים השכיחים של הזנים האלימים גורם לשלשולים, כאשר הוא עובר למערכת השתן, לרוב באמצעות קיום יחסי מין אנאליים בלתי מוגנים.

 

החיידק עלול לחדור לזרם הדם ממערכת העיכול ואז לגרום לזיהום דם חמור (ספסיס) או לדלקת בחלל קרום הבטן (פריטוניטיס).

 

אחד הזנים האלימים של אי קולי הנקרא O157:H7 גורם לשלשול אצל ילדים ולסיבוך הקרוי HUS. החיידק מפריש רעלן הגורם להופעת דם בצואה, להרס תאי דם עד אנמיה ולהופעת קרישי דם בכלי דם קטנים עד להרס הכליות.

 

כאמור, חלק מהחולים שצרכו מלפפונים פיתחו תסמינים אלה, ולכן חשבו כי מדובר בזן הזה, אולם הבדיקות היום אישרו כי מדובר במוטציה מסוג חדש.


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלפפונים בשוק בברלין. עדיין נבדקים
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים