שתף קטע נבחר

מכורה לעקבים? הבוהן שלך עלולה לשלם מחיר

מבנה גנטי ונעילת נעליים גבוהות או צרות עלולים לגרום ל"בוהן כלובה", מצב בו העצם הופכת בולטת וכואבת והבוהן הגדולה דוחפת למעלה את שאר האצבעות. עד איזה גיל אפשר להימנע מניתוח לתיקון הבעיה, וכמה זמן אורכת ההחלמה?

לנעילת נעליים מתאימות ושטוחות יש חשיבות מיוחדת: Hallux Valgus, ובעברית בוהן כלובה, היא בעיה אורתופדית שכיחה ומכאיבה בעיקר אצל נשים, כאשר נוצר עיוות של הבוהן הגדולה בכף הרגל בשל מבנה גנטי או נעילת נעליים שאינן מתאימות, צרות או גבוהות במיוחד.

 

 

90% מהנפגעים - נשים

השינוי בבוהן מוביל לדלקות וכאבים, בעיקר באזור בליטת העצם ובבסיס מפרק האצבע. לעתים מופיע גם אודם על העור. הבוהן הכלובה מפריעה להליכה ומקשה על מציאת נעליים מתאימות שאינן לוחצות.

 

ללא טיפול, לאורך השנים סוטה הבוהן הגדולה ודוחפת את האצבעות השכנות וגורמת להן להתכופף ולעלות מעליה. בשלב הזה הכאבים מתפשטים גם לאזורים אחרים בכף הרגל.

 

"כ-90% מהסובלים מבוהן כלובה הן נשים", אמר ל-ynet ד"ר ריצ'רד יפה, מומחה לרפואת כף הרגל ולטיפול ב"הלוקס ולגוס" זה כמעט 40 שנה ב"מרכז לניתוחי כף רגל", "אצל רבות מהן מדובר בעניין תורשתי שלעתים דילג דור. נעליים גרועות כמו נעלי עקב מחריפות את הבעיה ומזרזות את ההידרדרות, אבל זה לא אומר שהמצב נמנע.

 

"אין מחקרים שמראים שמדרסים, למשל, עוזרים לבעיה. אם קיימת נטייה גנטית, זה כנראה יקרה בכל מקרה, וגם עודף משקל מחמיר את המצב".

 

אם אצל גברים העניין מתבטא בעיקר בדלקת מפרקים, הרי שנשים מרגישות ביתר שאת את חומרת המצב לאחר הלידה. "אחרי שהן עוברות לידות הנשים טוענות שכפות הרגליים שלהן גדלו", אומר ד"ר יפה, "מבנה הרגל מתרחב ומתארך ואז הן מתחילות לחוש בבעיות".


הבוהן דוחפת את שאר אצבעות כף הרגל (צילום: ד"ר ריצ'רד יפה)

 

ניתוח כטיפול יעיל

הטיפול היעיל המוצע לבעיית בוהן כלובה כיום הוא ניתוח. הניתוחים מבוצעים בעיקר בבנות 60-50, אך במקרים חריפים גם בנערות לפני גיוס. "אפשר לנעול נעליים גדולות יותר ולהסתדר במשך זמן מה", מסביר ד"ר יפה, "אך אז צריך נעליים גדולות יותר ויותר, ולאחר זמן מסוים הכאבים מורגשים גם כשלא נמצאים כלל בתנועה, ולא מצליחים להיכנס יותר לשום נעל.

 

"יש נשים שאומרות שיש להן חדר מלא בנעליים והן מחכות לנעול אותן, ולא יכולות בגלל הכאבים. נשים יודעות כשזה מתחיל להטריד אותן, זה משהו מורגש שרק יחמיר, לכן יש לפנות לרופא בזמן הנכון.

 

"בגיל צעיר מסתדרים בלי ניתוח, אלא אם כן העיוות קשה, אבל אני לא ממליץ לדחות את הניתוח מעבר לדרוש במקרה של כאבים. ניתוח בגיל מבוגר קשה יותר מניתוח בגיל צעיר".

 

לא מעט סוגי ניתוחים מוצעים לפתרון הבעיה, וד"ר יפה מציין כי מדובר בדרך כלל בהליך ניתוחי קצר יחסית, כשעה לכף רגל אחת ושלוש שעות לשתי כפות הרגליים. "חותכים דרך העצם בצורה המינימלית ביותר שאפשר", הוא מתאר, "ומזיזים אותה הצדה. את התיקון מקבעים בברגים, וזהו ניתוח יעיל ביותר כיוון שהתוצאה נשארת קבועה לאורך זמן".


כף רגל לאחר ניתוח תיקון (צילום: ד"ר ריצ'רד יפה)

 

ניתוח בשיטה נעשה בטשטוש מקומי, ומיד לאחר מכן משוחרר המטופל לביתו.

 

בעבר ארכה ההחלמה כחודש וחצי לכל רגל וכללה גבס והליכה בעזרת קביים, אך היום התהליך פשוט הרבה יותר וניתן לפתור את הבעיה בשתי הרגליים באותו הזמן.

 

"בחלק מהמקרים יש צורך בתיקון נוסף, אבל ברוב המקרים הניתוח מספיק", אומר ד"ר יפה. "אנשים שעובדים במשרד, למשל, יכולים לחזור כמעט מיד לעבודה, תוך הנחת הרגל על כיסא".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
90% מהסובלים מהבעיה הם נשים
צילום: Dr. Henri Lelièvre
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים