קוטג' כמו ליטר בנזין: "הגיעו מים עד נפש"
קבוצת מחאה שמתארגנת בפייסבוק קוראת להחרים מוצרי מזון שמחירם מופקע, ובראש ובראשונה הגבינה בקופסה. "כשהיה פיקוח, הקוטג' עלה 4 שקלים, עכשיו המחיר כפול", הסביר מוביל החרם. "אם המצב לא יתוקן, נחרים עוד ועוד מוצרים"
מה עולה יותר - קופסת קוטג' או ליטר דלק ? ההפרש במחיר, אם קיים, כבר לא כל כך גדול. אחרי המאבק נגד עליית מחירי הדלק, עוברת מחאת האזרחים למחלקת מוצרי החלב. בפייסבוק מתגברות הקריאות להחרים מוצרי מזון שמחירם הולך ומאמיר, ועל הכוונת בחודש הקרוב - הקוטג'.
"חשבנו על מחירי הדירות, הצטרפנו לקבוצות, פתחנו כאלה, אך הבנו שהמחאה חייבת להתחיל ממקום שמדבר אל כלל הציבור", הסביר יצחק אלרוב, חזן תושב בני ברק, נשוי ואב לילד, שיזם את החרם. הקבוצה שהקים בפייסבוק, תחת הכותרת "חרם צרכנים על מוצרי מזון", מאיימת להחרים מדי חודש מוצר אחר המיוצר בישראל, אך מחירו בארץ גבוה בכ-50% מעלותו באירופה או בארצות הברית.
קבוצת המחאה בפייסבוק. מוצר אחר כל חודש
המצטרפים לקבוצת החרם מתבקשים להימנע מרכישת המוצר הנבחר של החודש במשך שבועיים לפחות, "ואולי כך נצליח להוזיל את המחירים ונגיע לרמת שפיות כלשהי". לדברי אלרוב, "כל סל המוצרים התייקר, מוצרים ישראליים נמכרים בחו"ל במחיר זול יותר מהארץ. בכל מקום בו מורידים פיקוח ממחירי מוצרים, המחירים צונחים בגלל התחרות - לא בישראל. כאן הכל רק עולה, ממש קרטל".
את המאבק החליט אלרוב להתחיל דווקא מהקוטג'. מבדיקה באתר שופרסל ישיר נמצא כי מחירה של קופסת קוטג' 5% 250 גרם הוא כ-7.09 שקלים ובמגה באינטרנט - 7.29 שקלים ליחידה - זול רק במעט ממחיר ליטר בנזין 95. בחנויות אחרות אתם עלולים למצוא גביע קוטג' במחיר יקר יותר.
"לפני כמה שנים, כשעוד היה פיקוח, הקוטג' היה עולה ארבעה עד ארבעה שקלים וחצי. עכשיו המחיר כפול, חוגגים על חשבון העם. זו רק ההתחלה". לדבריו, "החודש זה הקוטג', אבל לא נהסס להחרים חברות שמתחילות בגלגל העלאת המחירים. אם המצב לא יתוקן נחרים עוד ועוד מוצרים".
"שיישאר בחנויות ויתקלקל"
לפני 5 שנים הוסר הפיקוח מעל מוצרי חלב רבים, בהם הקוטג', ומאז מחירם הלך והאמיר. באחרונה שבו ועלו קריאות להחזיר את מוצרי החלב לפיקוח. אלרוב מקווה כי המחאה בפייסבוק תזרז את ההחלטה. "שיישאר בחנויות ויתקלקל עד שיורידו את המחיר", כתב, "אם לא נתגבר על הרצון והסיפוק הרגעי הזה שבלרכוש קוטג', לעולם לא נצליח להוריד את מחירו למחיר ריאלי. אין סיבה שידפקו אותנו בלי שום פרופורציות".
"קוטג' כל ערב הפך למותרות" (צילום: בן קלמר)
"אנשים רבים מתגייסים מכל המגזרים, ואנחנו קוראים לכל עם ישראל להצטרף אלינו", הוסיף מוביל החרם. "הגיעו מים עד נפש, לא מדובר על חילונים או חרדים, זה פשה בכל המגזרים. כולנו כציבור אחד ננצח".
"כל ילדיי אוכלים קוטג' וכך גם אני ובעלי", סיפרה אילנית ראובן, אם לשלושה מפתח תקווה. "לא שמעתי על הקבוצה הזו, אבל זו אחת הקבוצות היותר מוצדקות. המחיר פשוט מטורף. אנחנו משפחה
עובדת, אבל באמת שקוטג' כל ערב הפך למותרות. בשביל למרוח משהו על פרוסה צריך להוציא מאה שקלים בשבוע? החברות הגדולות צוחקות עלינו, הגיע הזמן שמישהו ירים את הכפפה".
זאב גראואר, שמוביל כבר שבעה חודשים את המאבק להורדת מחיר הדלק בישראל, מכיר לעומק את תופעת ההתייקרות. הוא בירך על הצטרפות אנשי מחאת הקוטג', והבטיח לאלרוב את תמיכת רבבות חברי מטה המאבק. "הם כמונו, וכמו כל הנאבקים, נלחמים על יוקר המחייה שיוצא מכל פרופורציה", הסביר, "עלינו להתאחד כדי לא להישבר, כך אני מאמין שנוכל להביא לשינוי אמיתי".