שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

אטרקציות לילדים ביזרעאל: לקטוף, ללטף, לשתות

לקטוף תאנים ענקיות הישר מהעץ, לראות את אפרוח הברווז מנקר את דרכו החוצה מהביצה, לפגוש את העץ שצומח מהר יותר מכולנו, ולקבל מנה צוננת של נתזים ממי המוביל הארצי. עם כל כך הרבה אטרקציות לילדים - מי אמר שלא לומדים בחופש?

מי שמגיע לעמק יזרעאל בשנים האחרונות לא יכול להתעלם מהתופעה: נראה כאילו שלטי ההכוונה בצבע חום, המפנים לאטרקציות ולאתרי התיירות השונים פשוט מכפילים את מספרם מדי שנה. סיור שערכנו בכמה מקומות מגלה אתרים שישמחו לאחר משפחות, ולהעביר כמה שעות של כיף - ואפילו למידה וחזרה עם תובנות חדשות הביתה. אטרקציות לילדים וזמן איכות משפחתי לחופש? לא נכחיש.

 

>> הכל אני יכול: אטרקציות, טיולים ובילויים בחופש הגדול

 

קטיף במשק ז"ק – שדה יעקב 

משק הפירות של משפחת ז"ק הוקם לפני יותר מ-25 שנה, ומרבית התוצרת שלו משווקת לחנויות.

לצד זאת, בעלי המשק, נדב ז"ק, ישמח לארח אתכם לקטיף עצמי, שבנוסף לחוויה ולכרסום בשטח – יאפשר לכם לחזור הביתה עם פירות ייחודיים וזולים יותר מרוב מה שתמצאו בסופר השכונתי.

 

ב"רפטואר" של ז"ק תמצאו לאורך השנה בין היתר - תות עץ שחור, תות לבן, תות ארוך, פטל שחור, פטל אדום, תות פקיסטני, דובדבן קפולין ועוד. עונת השיא מתרחשת במהלך האביב, אך גם לחודשי הקיץ יש מה להציע. עוד בערוגות הפרי נמצא הפטל "זן מקומי" – שנותר מעט אלמוני וללא שם ייחודי, אך טעמו מפצה על אלמוניותו היחסית.


חלקת קטיף עצמי במשק ז"ק (צילומים: יואב גלזנר)

 

מי שיגיע למקום בחודשים יולי-אוגוסט יוכל לפגוש את התאנים הבשלות ממתינות לקטיף על ענפי העצים. קחו בחשבון כי קטיף הפרי הזה יכול להיות חוויה מעט מטרידה, שכן העץ ועליו גורמים לגירויים בעור,

 ומומלץ לכן – למרות החום – להגיע עם חולצות שרוולים ארוכים. נדב מעיד על עצמו שהוא רגיש במיוחד למגע העץ, אך מבטיח כי הטעם שווה את המאמץ. לצד התאנה נקטפים בעונה זו גם הפיטנגו וגרגר פנמה (שפירותיו קטנטנים וטעמו מיוחד).

 

את מרבית הפירות שקוטפים כאן אפשר להקפיא אפילו במשך שנה – ואז לאכול. מי שירצה יוכל לקבל גם טיפים להכנת ריבות ביתיות מהפירות.

 

איך מגיעים? מושב שדה יעקב נמצא על כביש 722, כקילומטר דרומית לצומת השומרים שליד קריית טבעון. מהכניסה למושב יש שילוט למשק ז"ק.

כמה כסף? כניסה למבוגר – 25 ש', כניסה לילד מגיל 3 – 20 ש'. האכילה בשטח חופשית, אך ביציאה תשלמו על סלסלת הפרי שתיקחו הביתה כ-20 שקלים. שימו לב: לא ניתן לשלם בכרטיסי אשראי.

כמה זמן? משפחה שבאה במצב רוח לקטיף תוכל "לשרוף" כאן בקלות שעתיים, כולל רביצה בפינות מוצלות ואכילת הפרי שנקטף.

מתי? האתר פתוח בימים א'-ה' בין 14:00 – 19:00. בימי ו' מ-9:00 עד 18:00. סגור בשבתות וחגים.

מדד המזגן: הפעילות בשטח הפתוח. יש סככת צל בכניסה וחורשת עצי פקאן, אך עסיס הפירות יפצה אתכם על החום.

עוד משהו: במקום נמכרים גם סוגים רבים של ריבות וליקרים על בסיס פירות. תוכלו לקחת הביתה (בחינם) גם פרח חמניה צהוב ש"יזרח" לכם בבית.

לפרטים: 04-9832539

  

חוות ברווזים בכפר – כפר ברוך

לפני כשמונה שנים הגיעו לכאן הבעלים ופתחו חווה לגידול ברווזים. איריס לוין, בעלת המקום, מסבירה כי "הפרנסה העיקרית היא המשק החקלאי, והמבקרים שמגיעים זו רק ההנאה שבצדו". במרכז החווה – המדגרה, אותו מתקן מיוחד שמחקה את פעולת הדגירה של אמא-ברווזה על אלפי ביצים בו-זמנית. מתקן קטן יותר ובו עשרות ביצים מוצג לאורחים ואיריס מתזמנת את זמן הבקיעה כך שאורחי החווה יוכלו לראותה.

 

הביצים מוחזקות בתנאי חום ולחות שנשמרים בקפידה, בטמפרטורה של כ-37 מעלות – ומדי שעה הופך מתקן המדגרה את הביצה, כמו שעושה הברווזה בטבע. למבקרים במקום נערכת הדגמה שמראה כיצד בודקים את שלום האפרוח מבעד לקליפה (במקום אולטרסאונד - פנס מיוחד). 


מזל טוב, יש לך ברווז זכר. רגעי הבקיעה

 

לאחר כמעט ארבעה שבועות במדגרה מתחיל האפרוח לנקר את דרכו החוצה. תהליך זה אורך מעט יותר מיממה – שבסופו אפרוח-ברווז חדש בא לעולם. הפלא הזה מתרחש מול עיני המבקרים – וקשה להישאר אדיש למראהו. גדולים וקטנים מחייכים, והמילים "יו, איזה מתוק" (או כל צירוף דומה אחר) נזרקות לחלל האוויר.

האפרוח מחפש דמות חיה קרובה – ונצמד אליה בתהליך המכונה "החתמה" (אם תהיו מספיק קרובים – הוא יעקוב אחריכם, כי מצידו הפכתם להיות אמא שלו).

 

החיוכים נמשכים גם בפינת הליטוף, שאליה מתקבצים ילדים רבים – וכמה עשרות ברווזונים. לצד פינת הליטוף גם פינות יצירה לילדים, ולא הרחק נמצאת גם בריכת מים קטנה, המאכלסת ברווזים, אווזים, ברברים, מולרדים, וברכיות.

 

בחלוף שבעה שבועות מרגע הדגירה, נשלחים מכאן מדי שבוע כמה אלפי ברווזים לדרכם האחרונה. "אם שואלים על זה – אני עונה", מסבירה איריס, שמשתדלת למקד את הסיור בצדדים המשמחים של חיי הברווז. בסופו של ברווז, חשוב לזכור שמדובר בחוות ייצור חקלאית לתעשיית המזון.


"יו, איזה חמוד". ברווזים בני יומם בפינת הליטוף

 

איך מגיעים? הכביש לכפר ברוך יוצא מצומת ברוך, שעל כביש 73, דרומית למגדל העמק. מהכניסה ליישוב יש שילוט לחווה.

כמה כסף? 35 ש' כניסה למבוגר או לילד. קבוצות מעל 20 איש ישלמו 25 ש' לאדם.

כמה זמן? תוכלו לבלות בחווה כשעתיים וחצי.

מתי? בימים א'-ו', לאחר תיאום מראש. בשבתות וחגים המקום סגור.

מדד המזגן: חדרי ההסברים ממוזגים. בתוך תאי המדגרה חם – אבל לשם נכנסות רק הביצים...

עוד משהו: מבוגרים וילדים גדולים יותר יוכלו לקבל הסבר על מערכת הרבייה של הברווזים, ולצפות במיליוני תאי זרע של ברווז מבעד למיקרוסקופ משוכלל.

לפרטים והרשמה: 04-6540882

  

שוברים את הצמא באתר אשכול

מרכז המבקרים החדיש של "מקורות" באתר אשכול שבבקעת נטופה נחנך לפני כשנה, ונראה שהוא מתברג ב"ליגה הלאומית" של מרכזי המבקרים בארץ. המרכז פותח את שעריו לאורך השנה בעיקר לקבוצות תלמידים, אך ניתן להגיע לסיור משפחתי (לאחר תיאום מראש) – ודאי במהלך החופש הגדול – ובחינם.

 

אתר אשכול, שנבנה בשנות ה-60 של המאה הקודמת, מטפל במים הנשאבים מהכנרת ומעביר אותם תהליכי סינון וניקוי. באגם המלאכותי הורכבה מערכת אקולוגית שלמה של דגים ואצות, שכל תכליתה – ניקוי המים.


זו לא חללית, זה מרכז מבקרים. אתר אשכול

 

הביקור החווייתי מתחיל בכניסה לאולם חשוך, וישיבה על מושבים נמוכים. תוך שניות מתחילה מצגת המספרת אודות חשיבות המים והטיפול בהם. אם הנושא נשמע לכם מעט יבשושי – אל דאגה: משום-מקום יתחילו לרדת בתזמון מושלם זרזיפי מים, מפלים קטנים שנופלים על קירות שקופים, וסילוני מים יקיפו אתכם – כל זאת מלווה בתאורה ייחודית. מבוגרים וילדים לא נשארים אדישים לכך - וזו הבטחה.

 

לאחר מכן, בעודכם חשים מעט את נתזי המים – תוכלו לצפות בסרט המסביר על פעולותיה של מקורות ברחבי הארץ בתחומי הולכת המים, הטיפול בהם, התפלתם, שאיבתם מתוך הקרקע ועוד. גם כאן הצליחו היוצרים "להרטיב" את הסרט ולהפכו למשעשע, בנושא שלרבים נשמע יבשושי – ואנו מקבלים אותו לרוב כמובן מאליו.


מים ותאורה צבעונית מכל הכיוונים. המצגת הרטובה באתר

 

בהמשך תוכנסו לאולם גדול שקירות הזכוכית שלו משקיפים אל מאגר המים הנשאבים מהכנרת וזורמים לכאן במוביל הארצי. על רצפת האולם רחב הידיים מודבק צילום לווין של ישראל, שאורכו כ-15 מטרים. באמצעות צגי-מגע באולם תוכלו לשחק משחק הרפתקאות, שבו תידרשו לתת תוך שניות מענה לשאלות, בעיות ותקלות בתחום המים. הקבוצה הזוכה תקבל מי-שתייה חינם עד סוף הביקור. בעצם, גם המפסידים יקבלו.

 

עוד תוכלו לראות את מה שבמקורות מכנים "הפילטר של המדינה" – זהו מתקן סינון המים הגדול ביותר בארץ, שממנו והלאה זורמים מי המוביל הארצי בצינורות סגורים.


אולם המשחק משקיף אל מאגר המים

 

איך מגיעים? יש לפנות צפונה בצומת המוביל לכביש מס' 79 לכיוון שפרעם, ומיד לאחר מכן ימינה - לכביש 784. לאחר כ-2.5 ק"מ תראו את הכניסה לאתר מימינכם.

כמה כסף? חינם. יש עדיין דברים כאלה.

כמה זמן? כשעה וחצי לכלל הסיור והפעילויות.

מתי? בימים א'-ו', לאחר תיאום מראש. בשבתות וחגים האתר סגור למבקרים.

מדד המזגן: ממוזג היטב – ורטוב לפרקים.

עוד משהו: מיטת המים הכי גדולה שראיתם אי-פעם נמצאת מאחורי מתקן הסינון הענק – זהו מאגר שלם המכוסה יריעת פלסטיק, לצורך הגנה על המים המסוננים. לצערכם – לא יתנו לכם להתקרב.

לפרטים והרשמה: 04-6500664

  

דרך העץ – מושב שדמות דבורה

לעיתים אנו נוטים לשכוח עד כמה חשובים לנו העצים. פארק ההרפתקאות הזה שם במוקד את מי שמייצרים עבורנו אוויר לנשימה, ומשרתים אותנו במגוון תחומים כאשר הם הופכים לחומר גלם לתעשיות שונות. לפני כמה שנים הגיעה לארץ בשורת עצי הפאולוניה, המהווים את אחד המקורות לתעשיית העץ בשל קצב הצמיחה המסחרר שלהם – כשישה מטרים בשנת החיים הראשונה. 


שמים את העץ במרכז. בדרך העץ

 

בפתח הביקור תוכלו לצפות בסרטון המסביר על מרכזיותם של העצים, והסכנה האורבת ליערות הגשם ועתודות העץ בעולם מידי האדם. לאחר מכן תצאו לשטח הפארק, שמציע פינות פעילות שונות הסובבות סביב העץ: בניית סירות עץ קטנות והשטתן, מיני-גולף, באולינג, מעגל מתופפים, ועוד. בלב הפארק מבוך ענק עם משימות בכמה דרגות קושי, הבנוי כולו מקירות עץ. עוד בפארק – מסלול מרוץ למכוניות עם פדאלים (בתשלום נוסף).

 

במרכז הפארק ניצבת דוגמה חיה לפלא ששמו פאולוניה: מדובר בעץ שנכרת עד הקרקע לפני כשנתיים – וכעת מתנשא לגובה של כמעט עשרה מטרים. פיסות עצים שנחטבו כאן נותנות אפשרות להתרשם עד כמה הגזע חזק וקל.    


ללכת לאיבוד במבוך

 

לצד הפארק האתגרי נמצא מתחם קמפינג מאובזר, שבו ניתן לשהות בלילה, בצל עצי הפאולוניה (בתשלום של 50 ש' לאדם ללילה).

 

הפארק מאפשר לילדים לגעת ולחוש את העץ, ולהתקרב לערכי שמירת טבע. המסר חינוכי, אך יאמר לזכות המקום שהטון אינו מטיף והחוויה מהנה. מנהל המקום, אילת יוסף, אומר שהחוויה נוצרת מעצמה, תוך ניסוי ותעייה של הילדים, והתערבות מועטה של מדריכים או מבוגרים.

 

איך מגיעים? בצומת כפר תבור שעל כביש 65 פנו מזרחה, לכביש 767. לאחר קצת פחות מקילומטר - פנו ימינה, והמשיכו לפי השילוט לאתר.

כמה כסף? 39 ש' לילד מגיל שנתיים. 20 ש' למבוגר. מרוץ המכוניות בתשלום נוסף. הנחות במחיר הכניסה למי שלנים במתחם הקמפינג.

כמה זמן? שעתיים מינימום. אפשר גם הרבה יותר.

מתי? פתוח לאורך השבוע, פרט לימי ו', בין השעות 10:00 – 17:00. רצוי לתאם את הגעתכם מראש.

מדד המזגן: הסרטון מוצג באולם ממוזג. אחר כך תסמכו על הצל – בשביל זה יש עצים.

עוד משהו: המקום מציע למכירה עבודות עץ שונות. גם אם לא קונים – מסקרן לראות את התצוגה. לטובת העץ והריאות - אסור לעשן בשטח הפארק.

לפרטים: 04-6620606

  

טיילנו, אבל איפה אוכלים?

בעמותת התיירות בעמקים מציינים כי במרחב שבין קריית טבעון לעפולה יש כ-30 מסעדות תיירים,

בהן כמה ותיקות ומוכרות כמו אוקטגון, אדלה, שלו ביער, והקדרה של נוגה. רבות מהמסעדות באזור אינן כשרות – שכן הן פתוחות בשבתות.

 

בסיור שערכנו באזור סעדנו את ארוחת הבוקר ב"ללה", שנמצאת בצומת כפר ברוך. המקום מציע ארוחות בוקר, צהריים וערב עשירות, וניתן לסעוד את לבכם אל מול נוף העמק, הגם שהמסעדה שוכנת בתחנת דלק.

 

את ארוחת הצהריים אכלנו במסעדת "סירין" שנפתחה לאחרונה בכפר קיש – שם ישמחו להגיש לכם מטעמי בשר מגוונים, בבניין חדש לגמרי שעוצב בקפידה ונראה כאילו היה שם מימים ימימה. אל תשכחו להשאיר מקום לצד השולחן להר התבור, שנשקף מחלונות הקומה השנייה של המסעדה. לפרטים: 04-6760976 .

 

פרטים נוספים תוכלו לקבל באתר עמותת התיירות בעמקים .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמניות בשדה יעקב. קחו אחת הביתה
צילום: יואב גלזנר
פטל. העונה נגמרה, עכשיו יש עוד סוגים
צילום: יואב גלזנר
הרגע בקע. ברווז בכפר ברוך
צילום: יואב גלזנר
מים בחינם, וגם הביקור. אתר אשכול
צילום: יואב גלזנר
משיטים סירות בדרך העץ
צילום: יואב גלזנר
מומלצים