שתף קטע נבחר

טיול בקפריסין: כמו יוון, אבל רק 40 דקות מכאן

האי הים-תיכוני, ובעיקר חלקו המערבי, מציע כמעט כל מה שצריך לחופשה קיצית טובה, מבלי לחשוב יותר מדי: ים מהפנט, טברנות ומופעי פולקלור, לצד הרבה טבע והיסטוריה יוונית. קפיצה לחו"ל

היא נמצאת מעבר לכתף של ישראל, במרחק 40 דקות טיסה ומהווה את אחת האופציות היותר טובות לחופשת ה"בטן-גב" שאתם מחפשים לעצמכם הקיץ - ברוכים הבאים לקפריסין - כמו יוון רק בקטן. בצד הבטלה המבורכת - יש מקומות רבים שבהם תוכלו להיחשף להיסטוריה המפוארת של האזור.

 

>> הכל אני יכול: טיולים, בילויים ואטרקציות בחופש הגדול

 

קפריסין היא האי הקרוב ביותר לישראל. רוחבו 240 ק"מ, מרחק הזהה כמעט למרחק בין ישראל והאי. הקפריסאים קיבלו עצמאות מהבריטים ששלטו באי רק ב-1960, אבל 14 שנה לאחר מכן כבשו כוחות צבא טורקים את חלקו הצפוני של האי ונשארו שם עד היום, באזור הנקרא "קפריסין הטורקית", שאינו מוכר על ידי האו"ם ונמצא בסכסוך מתמשך בין שתי המדינות. ניתן לטייל באזור הטורקי בהצגת מסמכים מזהים בנקודות המעבר הגובלות בין שני האזורים.

 

פאפוס (Paphos) היא העיר הגדולה והמרכזית בדרום-מערב קפריסין. כמו כל עיר נופש וקיט, גם פאפוס מציעה בתי מלון, טברנות המתבססות על מאכלי ים ואוכל קפריסאי מקומי (או יווני, אם תרצו) וכמובן, חופי הים בצבע טורקיז-תכול שאף פעם לא נמאס מהם.

 

עם זאת, האוכלוסיה שלרוב נופשת בעיר היא בוגרת למדי ומתבססת על משפחות עם ילדים, בניגוד לעיירת הנופש, איה נאפה, הנמצאת בדרום-מזרח האי ומאופיינת באוכלוסייה צעירה יותר,

שבאה לטעום מעט מערוץ החיים הטובים של קפריסין. בריטים, הרבה בריטים תפגשו בקפריסין, שרואים באי הקטן את "ארמון הקיץ" שלהם וממלאים את אותו בהמוניהם. אולי זכר לימים בהם שלטה בריטניה באי (1960-1878).

 

פאפוס מציעה פרט לחופשת "בטן-גב", הכוללת את כל מרכיבי הבילוי בקיץ, גם אופציות אחרות למי שכבר התהפך על הגב, חזר אל הבטן ושוב התהפך להשלמת השיזוף. הרי הטרודוס (Troodos Mountains), למשל, החולשים על שטח לא קטן במרכז האי, מציעים יופי של אופציה לטיול ג'יפים ומבט אל הטבע הקפריסאי (שלעיתים דומה לזה שבכרמל) ואל כפרים ומפרצונים קטנים יפהפיים.


כל צבעי הכחול שיש. יאכטות במימי הים של קפריסין (צילומים: זיו ריינשטיין)

 

ארכאולוגיה, מיתולוגיה ודגל אחד קטן וריווחי

בקפריסין היסטוריה רבה, ממש כמו אצל שכנתה, יוון, שממנה היא מושפעת ברבדים תרבותיים רבים (דגל יוון הוא לא מראה זר במדינה שמניפה אותו בגאווה ליד זה שלה). ארכאולוגיה, מיתולוגיה ומסורת יוונית נפוצים בקפריסין כמעט כמו ביוון, ולאוהבי הז'אנר מחכה מנת ההיסטוריה הראויה.

 

האתר הארכאולוגי של פאפוס (הידוע גם כ"בית דיוניסוס") מציג וילות רומיות מהמאה השנייה לספירה ובהן פסיפסים מרשימים של אלים מהמיתולוגיה היוונית כמו פוסידון, דיוניסוס אורפאוס ואחרים. לא רחוק משם נמצאים קברות המלכים, שבהם נחשף התייר למערות קבורה מרשימות ביותר בנות 2,300 שנה שאירחו את שליטי ומלכי האי בעבר הרחוק.

 

כלכלתה של קפריסין נסמכת באופן משמעותי על תיירות אירופית. לצד זאת, אחד ממקורות ההכנסה של האי הים-תיכוני הוא השכרת דגל המדינה לאוניות וכלי שיט ממדינות שונות, המבקשות לשוט באזורי סכסוך שונים בעולם. דגל המדינה נחשב נייטרלי ואף זכה בתחרות לעיצוב דגלים ב-1960, והוא מספק לכלי שיט שונים את השקט הדרוש להם וחברות מסחר רבות נוהגות לשכור אותו לשימושן.


קברים בני 2,300 שנה חצובים בקרקע באופן מרשים. קברות המלכים

 

אפרודיטה, סירטאקי וציפייה לפוליקר

אפרודיטה היא סמל בקפריסין. שמה של אלת היופי והאהבה, שעל פי המסורת עלתה מגלי הים אל פני האדמה, נוכח כמעט בכל מקום. שמה מקשט טברנות, מוצרים שונים, מקדשים, חדרי נופש להשכרה, מרחצאות וגולת הכותרת - סלע אפרודיטה - אותו מקום על חוף הים שבו נמצא סלע גדול ולו מיוחס מקום הולדתה.

 

בין אתר לאתר, אי אפשר שלא להיתקל בטברנות הפזורות לאורכו ורוחבו של האי.

בטברנות, עוד השפעה יוונית אך הפעם קולינרית, תמצאו את מיטב האוכל היווני הכולל סלט ירקות חתוך גדול, מבחר מזטים כמו טחינה, ציזיקי, סלטי יוגורט עם מלפפונים ועוד וכמובן גבינת החלומי המטוגנת והמפורסמת במדינה, המלווה רבות מו המנות.

 

בערבים מתלווה לאוכל בטברנות גם מוזיקה יוונית, שתמיד ערבה לאוזן ים-תיכונית כמו שלנו, הישראלים, ומיד עולות השערות לגבי השיר הבא: "זה מתחיל כמו 'עיניים שלי' של פוליקר...", אבל לאחר חצי דקה של התלהבות, מתגלה שזהו שיר אחר לגמרי, שגם הוא לא פחות טוב. הופעות, ריקודים ומופעים וירטואוזיים של הקפריסאים סוחפים מיד את התיירים שרוצים להרגיש, ולו לרגע, את הפולקלור המקומי הכולל ריקודי סירטאקי, לגימת אוזו ומחיאות כפיים לקצב הבוזוקי, שיגרמו גם לתייר האדיש ביותר לתופף עם ידו על השולחן.


מהווה את אחד מסמליה של קפריסין. סלע אפרודיטה

 

גם מנזרים וכנסיות הם מנת חלקה של קפריסין, המשופעת במבנים דתיים אלו בעיקר של הזרם היווני-אורתודוקסי. אחד מהיפים שבהם הוא מנזר הצלב הקדוש שבעיירת רוקמות התחרה - הומודוס שבדרום הרי הטרודוס, ששוה ביקור ללא קשר. במנזר קיר איקונוסטזיס מוזהב ומרשים המפריד בין המפללים למזבח הקדוש שאליו נכנס כהן הדת הנוצרי.

 

חצי האי אקאמס (Akamas) הוא נקודת חובה אם החלטתם לנסוע לטיול של יום או חצי יום בצפון-מערב קפריסין. במקום כפרים קטנים וציורים שבינות לה נשקפים מפרצונים כחולים יפהפיים של מפרת כריסוכו,

וניתן לעצור באחד מבתי הקפה המשקיפים על אחד מהנופים היפים שתראו במדינה. כמו כן, באזור נמצאים גם מרחצאות אפרודיטה - מעיין הנובע מתוך סלע לבריכה מוקפת צמחייה (אסור לטבול במים), ושם על פי המסורת חידשה אלת היופי והאהבה את נעוריה, עת טבלה במים עם מאהבה אדוניס.  

 

היסטוריה, ארכיאולוגיה והרבה טבע הם רק חלק מהאפשרויות העומדות בפני נופשים שכבר דגמו את חופשות הקיץ של קפריסין, ומעוניינים גם במשהו אחר חוץ מללגום פינה קולדה על החוף. כמובן, שאי אפשר מבלי לטבול במימיו הצלולים של האי פה ושם, אבל לקפריסין יש גם אופי, לא רק יופי. פשוט צריך לגלות אותו.

 

מודיעין שלום

מטבע: אירו

אוכל מקומי נפוץ: גבינת חלומי, תפריט יווני.

מזג אוויר: כמו בישראל פחות או יותר.

עונה מומלצת: יוני-אוקטובר.

טיסות: חברת "אופק תיירות" מוציאה טיסות לקפריסין בקו "עוקף נתב"ג" מחיפה, או משדה דב שבת"א.

זמן טיסה: 40-35 דקות

לא להחמיץ: ביקור בטברנה מסורתית.

 

  • הכתב היה אורח של חברת "אופק תיירות"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הים התיכון במיטבו. מבט על מפרץ כריסוכו
צילום: זיו ריינשטיין
הריקוד היווני נפוץ גם כאן. רוקדים סירטאקי בטברנה
צילום: זיו ריינשטיין
מראה נפוץ בין הגברים בכפרים. קפריסאי משופם
צילום: זיו ריינשטיין
שליטי האי נקברו כאן כבר לפני 2,300 שנה. קברי המלכים בפאפוס
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים