שתף קטע נבחר
צילום: שאול גולן

מבקר המדינה יבדוק את התייקרויות מוצרי החלב

הישג נוסף למחאת הקוטג': השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס הודיע כי יענה לבקשת הוועדה לביקורת המדינה ויבדוק את הנושא. "העלאת מחירים של מוצרי יסוד פוגעת בשכבות הנמוכות בחברה בישראל", אמר המבקר. "צריך לעשות כל שניתן להימנע מפגיעה בשכבות החלשות בחברה הישראלית"

סערת הקוטג' הגיעה היום (ב') לוועדה לביקורת המדינה: בתום דיון בנושא מחירי החלב ומוצריו, הודיע מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס: "אנו נעתרים לפניית הוועדה בנושא התייקרות מוצרי החלב שיצאו מהפיקוח והבדיקה תתחיל במועד מוקדם. העלאת מחירים של מוצרי יסוד פוגעת בשכבות הנמכות בחברה בישראל. עמדת המבקר היא שצריך לעשות כל שניתן להימנע מפגיעה בשכבות החלשות בחברה הישראלית".

 

המבקר אמר עוד כי "מבחינת ההיסטוריה באוגוסט 2005 הממשלה אישרה שינוי פיקוח על מוצרי החלב ומספר המוצרים יירדו מ-20 ל-4". לינדנשטראוס הזכיר כי בדו"ח המבקר של 2007 נכתב "בנוגע לוועדה ציבורית לבחינת הפיקוח למוצרי החלב ומוצריו נכתב על תהליך קבלת ההחלטות השגוי.

 

"יש לנו שני הליכים שאפשר לעשות - האחד הוא דו"ח מעקב שאנו מפרסמים והוא עובר למשרד ראש הממשלה כשלאחריו יש מסקנות שמיושמות. השני הוא סעיף 21 שאומר כי הממשלה הכנסת או ועדת ביקורת המדינה יכולים להורות למבקר המדינה להכין חוו"ד על נושא מוגדר שאותו יגיש לוועדה. איני זוכר פנייה בה המבקר סירב".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ יואל חסון (קדימה) אמר בתחילת הדיון: "אנו רוצים להבין את דרך הפיקוח על המחירים. אני מבקש לדעת האם התהליכים שקופים? יש פרוטוקולים? האם יש גורמים שמשפיעים על הוועדה הזו?".

 

"המוצרים יצאו בהדרגה מהפיקוח"

אורי צוק בר ממשרד החקלאות, החבר בוועדה לקביעת המחירים, אמר בדיון כי "עד 1977 המוצרים היו בפיקוח או בקביעת מחיר מיריבי. המוצרים יצאו בהדרגה מהפיקוח. לשאלת יו"ר הוועדה על מחיר הקוטג' שעלה אמר לוי: "ב-2006 ההחלטה על הוצאת המוצר הזה הייתה לאחר דיון בוועדה שעסק בכך שהמוצר קוטג' מפסיד כסף למחלבות - נמצא במצב של תת תמחיר.

 

"בשנת 2009 הורדנו את המחיר במוצרים ולא עלה לדיון נושא הכנסה או הוצאת מוצרים מרשימת הפיקוח. מ-2009 עד 2010 ראינו שהקוטג' לא ירד אלא רק עלה". בנוגע למחיר כיום אמר צוק בר: "איתרנו שב-2010 הייתה עלייה חריגה מעבר לרמה הממוצעת של המוצר - ויש לציין שהמוצר לא בפיקוח. כשראינו שהעלייה גבוהה פנינו לתנובה ושם אמרו שאין צורך בהפחתת המחיר. לכן אמרנו להם כי אם המחיר יוותר בעינו לא נשקול החזרה לפיקוח".

 

הפרוטוקולים לא מפורסמים לציבור

צוק בר הוסיף כי "בחודש חודשיים האחרונים המחלבות האחרות העלו מחירים. רשתות השיווק לקחו את ההזדמנות והעלו את המחירים של הקוטג' - הן של תנובה (לה 70% מהשוק) והן של החברות האחרות". הוא ציין כי הפרוטוקולים לא מפורסמים לציבור אך התוצאות מפורסמות. "המוצרים נכנסים לפיקוח מסויים, שונה מהפיקוח הרגיל שיש על המחירים", הוסיף. "בגלל עליית המחיר יש מקום לשקול כרגע להכניס את הקוטג' לפיקוח".

 

שירה גרינברג, נציגת האוצר אמרה בדיון: "עצם העובדה שיש מרד צרכנים זה דבר חיובי - כי זה מראה שיש שינוי בטעמי הצרכנים". ועד המחירים, על פי גרינברג, נציג האוצר הוא יו"ר ועדת המחירים. בעבר היה זה, לדבריה, איש מאגף התקציבים. "מצד האוצר יש תחלופה רבה בוועדה, במשרד החקלאות מופחתת".

 

אהוד פלג מהמועצה הישראלית לצרכנות אמר: "ב-2006 ועדת הפיקוח הוציאה מוצרים מפיקוח. לא הבנתי מה הביא להוצאה מהרשימה". "בהתחלה היו אמורים להוציא רק קוטג' 9% וזאת בשביל להשאיר את הקוטג' השני - 5% - כעוגן תחרותי". "כמה אמור היה לעלות היום הקוטג' אילולא היה מוסר הפיקוח", תהה פלג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים