שתף קטע נבחר

כך "מסייעת" המדינה לחיילים דרוזים משוחררים

למרות שלחיילים דרוזים משוחררים מובטח סיוע בהנחות לרכישת דיור או קרקע לבנייה עצמית, מכשולים ביורוקרטים ומשפטיים מונעים מהם לממש את זכאותם. מי שציפה שדיון בוועדת הכספים יביא לתפנית התאכזב כשאף נציג מהממשלה לא הגיע. ח"כ גפני: "התנהלות האוצר עולה על העצבים"

כ-2,500 חיילים משוחררים מהמגזר הדרוזי סיימו את שירותם הצבאי בשנתיים האחרונות, אבל רק חייל אחד זכה בדיור משלו בסיוע המדינה, וגם הוא רק בגלל נכותו עקב פציעה במלחמת לבנון השנייה. מכשולים ביורוקרטים ומשפטיים מעכבים הקמת 780 יחידות דיור שתכנן משרד השיכון לצעירים הדרוזיים בכפריהן בגליל. תמונה זו עלתה היום (ג') בוועדת הכספים בדיון דחוף שנערך לבקשת ח"כ מגלי והבה (קדימה) תושב בית ג'אן, הכפר שבו שוקם החייל היחיד.

 

והבה טען שלמרות שמובטח להם סיוע מהמדינה בהנחות לרכישת דיור או קרקע לבנייה עצמית, רובם ככולם לא יכולים לממש את זכאותם כי הם לא עומדים במחירים הגבוהים שנדרשים מהם,

 

"מנהל מקרקעי ישראל מקצה מגרשים בודדים, למרות שהחוק מחייב אותו להרבה יותר, אבל דורש עשרות אלפי שקלים על כל מגרש במחיר וכהוצאות פיתוח", אמר והבה. "הממשלה אישרה לפני חצי שנה סיוע למטות דיור בסך 40 מיליון שקל, אבל המנהל ומשרד השיכון לא קיבלו את הכסף".

 

חבר הכנסת תיאר את הטרטורים ומפח הנפש שעובר על הצעירים המעטים שהופכים עולמות לגייס את התשלום המקדמי בסכום של 50-40 אלף שקל לקבלת אופציה למגרש. "הם לוקחים הלוואה בנקאית ומגרדים כספי חסכונות של בני המשפחה, אבל אחרי שסיימו לגייס את הסכום אומרים להם במנהל מקרקעי ישראל שהם עברו את המועד האחרון לתשלום ומחרימים את דמי הפיקדון של 10 אלפים שקל", אמר והבה.

 

"זלזול בכנסת"

ראשי מועצות מקומיות של כפרי הדרוזים בגליל חיזקו את הדברים. ראש מועצת בית ג'אן, ביאן קבלאן, סיפר על 4 מקרים כאלה שבהם המנהל העמיד למכרז 4 מגרשים במקומות קשים לבנייה. עמיתו מהכפר ג'וליס הוסיף: "גם לא נתנו להם עוד זמן וגם לקחו מהם את הפיקדון שגייסו מהלוואה בבנק. היחס הזה של פקידי המנהל הוא זלזול בדרוזים".

 

הזלזול הממשלתי התבטא בדיון גם בהיעדרם של נציגי משרדים (ראש הממשלה, האוצר והפנים) שלא נענו להזמנה של ועדת הכספים ולא הודיעו מראש או התנצלו שלא יבואו. יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר" "התנהלות האוצר עולה על העצבים. זה כבר זלזול בכנסת. אני רואה אותו בחומרה ולא אעבור עליו לסדר היום". הוא קטע את הדיון לאות מחאה.

 

הופיעו רק שני נציגי משרדים מהסניפים בצפון. לייבה קיבליצקי ממשרד השיכון טען בתגובה כי הם משתדלים לספק את הביקוש אבל חסרות תוכניות בניין עיר (תב"ע) שמאפשרות בנייה ביישובים. לדבריו, קשה לכלול בתוכניות מגרשים בבעלות פרטית ללא הסכמת הבעלים לאיחוד חלקות או להחלפה עם קרקע אחרת. בבית ג'אן, למשל, יש אילוצים טופוגרפיים בגלל המבנה ההררי או מגבלות של שמורת הטבע הר מירון הסמוכה.

 

"משתדלים זו מלה יפה שלא עומדת במבחן התוצאה", העיר ח"כ ציון פיניאן (ליכוד). ח"כ והבה, יוזם הדיון, הגיב ברוגז, "משום מה הקשיים האלה לא נראים במצפים היהודיים שמסביבנו. אני רואה בנייה יפה ביישובים חורשים וטל-אל עם אותם קשיים טופוגרפיים. מה יכולים לחשוב החיילים לשעבר ששמרו על המצפים ואחרי השחרור אין להם בית"?

 

"יתפוצץ לכולנו בפרצוף"

גבי ויסמן מנהל מחוז הצפון במנהל מקרקעי ישראל טען כי בעסק הזה הם קובעים "מעט מאד". גם הוא דיבר על קשיי הבעלות הפרטית, ושאל: "אם ניתן את המגרש שלא בהסכמת הבעלים והצעירים יעלו עליו, מי יתמודד עם הכניסה הלא חוקית הזאת"? לדבריו, "כבר היו פלישות כאלה, אפילו מאורגנות בחלק מהמקרים". ח"כ והבה התפרץ עליו, "אין מגרשים ואתה מדבר על פלישות?".

 

הוא שאל את שני הפקידים מדוע מתעכבת העברת הסיוע הממשלתי לסבסוד הדיור לחיילים המשוחררים, בסך 40 מיליון שקל, עליו הוחלט בינואר השנה. תשובתם היתה: "לא ידוע למה הכסף לא משוחרר. אין לנו מושג". ח"כ והבה הגיב: "למה אתם לא יוצאים מהקופסה? אתם לא מביאים בחשבון שההתייחסות הלא רצינית של הממשלה לצעירים הדרוזים עוד תתפוצץ לכולנו בפרצוף?".

 

בנקודה זו החליט היו"ר גפני לקטוע את הדיון כשלא היה ניתן לקבל הסברים ממשרדי האוצר, הפנים וראש הממשלה לתמונת המצב העגומה. הוא יימשך במועד אחר אליו יוזמנו ראשי המשרדים שנעדרו. "לי הם יצטרכו להסביר איך מדינה ששולחת לוויינים לחלל לא יכולה להתגבר על קשיים טופוגרפיים כדי לספק דיור למאות חיילים משוחררים"? אמר גפני.

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילי גדוד חרב, הנקרא גם הגדוד הדרוזי
צילום: חנן גרינברג
מומלצים