שתף קטע נבחר

אובמה מזדכה על המלחמה של בוש

כשנשיא ארה"ב הורה לפני 18 חודשים על תוספת של 30 אלף חיילים לאפגניסטן, זעקו הכותרות כי עכשיו זו המלחמה שלו. הלילה הוא התחיל להיפטר מירושת קודמו בתפקיד - אך נאלץ לעשות זאת באופן הדרגתי בגלל לחץ הצבא. פרשנות

בערב שבו הודיע נשיא ארצות הברית ברק אובמה על צמצום הדרגתי של הכוחות האמריקניים באפגניסטן, פרסם מכון "פיו" כי 56 אחוזים מהאמריקנים רוצים שארה"ב תוציא את כוחותיה מאפגניסטן, לעומת 40 אחוזים לפני שנה. הפור נפל. ארה"ב, ששורפת מדי שבוע שני מיליארד דולרים במשימה הסיזיפית לשיקום אפגניסטן, מתחילה להתקפל. המצביעים מצדם גם רוצים שממשלם יעסוק בתיקון - של אמריקה.

 

 

אפילו המועמדים הרפובליקנים לנשיאות חשים לאן נושבת הרוח לקראת הבחירות בשנה הבאה, והם מיהרו לקפל את הדגלים המיליטנטיים שלהם.

 

אובמה, שמצוי עמוק בתוך אווירת בחירות, רצה לפנות עד סוף השנה 30 אלף חיילים, אבל הגנרלים התנגדו. הנשיא האמריקני הוא אמנם המפקד העליון של הכוחות המזוינים, אך הדבר האחרון שהוא זקוק לו עכשיו זה הדלפות לתקשורת על כך שהוא פעל בניגוד להמלצת מפקדי הצבא. ממש כמו בישראל.  


פתח במלחמה באפגניסטן, העדיף להתמקד בעיראק. בוש (צילום: רויטרס)

 

אמריקה היתה רוצה לקום בבוקר ולא להיות באפגניסטן - ארץ אוכלת יושביה, שכבר הטביעה אימפריה אחת (ברית המועצות) ומאיימת לעשות זאת לאימפריה נוספת. הבעיה - לפחות אם שמך ברק אובמה - היא שארה"ב לא יכולה לקום ולהסתלק מאפגניסטן. היא עושה זאת בקצב שבו האפגנים וכל העולם המשקיף מן הצד לא יאמרו לעצמם "הנה ארה"ב שוב נוטשת ואי אפשר לסמוך עליה".

 

הגנרלים הזהירו מנסיגה מיידית

נסיגה מלאה ומיידית גם לא נכונה מבחינה ביטחונית. הגנרלים הזהירו את הנשיא ואילו הוא הסתפק בהסגתם של

עשרת אלפים חיילים עד סוף השנה הקרובה ו-23 אלף נוספים עד לסתיו הבא - ערב הבחירות לנשיאות.

 

נאומו של אובמה הלילה הזכיר לאמריקנים מדוע ארה"ב נמצאת בכלל באפגניסטן הרחוקה. מדינה זו היתה הבסיס שממנו שוגרו המחבלים המתאבדים של ארגון אל-קאעידה לפיגועי 11 בספטמבר 2001. אולם במשך שבע שנים איבדו האמריקנים את דרכם במדינה בגלל התמקדותו של הנשיא הקודם ג'ורג' בוש הבן במלחמה בעיראק והפקרת החזית האפגנית.

 

אובמה לא שכח להזכיר בנאומו שהוא קיבל לפני 18 חודשים את אחת ההחלטות הקשות שלו כנשיא - לשגר תגבורת של 30 אלף לוחמים לאפגניסטן למתקפה שתהפוך על פניה את המציאות של הידרדרות ונפילה הדרגתית של המדינה לידי הטליבאן.  


נכנע ללחץ הצבא ויסיג "רק" עשרת אלפים חיילים השנה. אובמה (MCT)

 

הנשיא האמריקני רשם לזכותו את ההצלחה בייצוב המצב באפגניסטן, המאפשר להתחיל להוציא כוחות זרים מהמדינה ולהעביר בצורה הדרגתית את השליטה הביטחונית לידי כוחות אפגניים מקומיים. אובמה הזכיר לאמריקנים שהוא נתן את ההוראה האמיצה לחסל את מנהיג אל-קאעידה אוסמה בן לאדן ומחצית ממנהיגי הארגון באמצעות מטוסים ללא טייס מסוג "פרדטור".

 

המשימה הבאה: הסכם שלום עם הטליבאן

ועכשיו, אחרי שהמשימה הקרבית הושלמה, ממשל אובמה מגביר את המאמץ להכשיר חיילים מקומיים למשימות ביטחוניות - במקביל למאמץ הפוליטי להגיע להסכמה עם הטליבאן ולהביא לסיום המלחמה ולכינון שלום.

 

הכיוון ברור. ארה"ב לא רוצה להסתלק לגמרי מאפגניסטן. היא רוצה לעבור ממלחמה קרקעית למצב של מלחמה בטרור, שאינו מחייב כוחות גדולים על הקרקע, אלא כוחות ניידים מיוחדים.

 

כיום מוצבים באפגניסטן 100 אלף אמריקנים ו-40 אלף חיילים מברית נאט"ו, שפועלים לצד כוח אפגני המונה 100 אלף חיילים, שאותם האמריקנים מנסים להפוך לכוח ביטחוני אמין שייטול את האחריות על המדינה עד שנת 2014. האמריקנים רוצים להיות בחוץ תוך שנתיים וחצי.  


טריליוני דולרים הוצאו על המלחמה. כוחות ארה"ב באפגניסטן (צילום: AFP)

 

כשאובמה הורה לפני 18 חודשים על תוספת של 30 אלף חיילים, הכותרות היו שעכשיו זו המלחמה שלו. הלילה התחיל אובמה בתהליך של הזדכות על המלחמה.

 

אובמה: "הגיע הזמן להשקיע באנשים שלנו"

וזה מה שהוא אמר לעם האמריקני: "מעל לכל אנחנו אומה שכוחה בחו"ל נשען על ההזדמנויות של אזרחינו בבית. בעשור האחרון בזבזנו טריליוני דולרים על מלחמה, בתקופה של חובות תופחים וכלכלה במצב קשה. הגיע הזמן להשקיע במשאב הגדול ביותר של אמריקה - האנשים שלנו".

 

הנשיא האמריקני הודיע לציבור שהוא עובר למלחמה החשובה יותר - על מקומות העבודה ושיפור הכלכלה. "אנחנו חייבים לפתח חידושים שייצרו מקומות עבודה חדשים ותעשייה חדשה, בזמן שאנו חיים בהתאם ליכולת שלנו. אנחנו חייבים לבנות מחדש את התשתית ולמצוא מקורות אנרגיה נקייה", אמר אובמה. 

 

את נאומו סיים אובמה במה שנשמע כמו הבטחת בחירות: על ארה"ב להפסיק לבנות מדינות אחרות (עיראק ואפגניסטן) ולשוב ולהתמקד בבניית האומה האמריקנית. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. אווירת בחירות
צילום: MCT
עמדה אמריקנית באפגניסטן. הלכו לאיבוד
צילום: gettyimages imagebank
אובמה מבקר חיילים באפגניסטן. בחוץ תוך שנתיים וחצי
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
טליבאן באפגניסטן. מאמץ פוליטי למו"מ
צילום: AFP
מומלצים