שתף קטע נבחר

חולדאי תחת מתקפה: "מוכר רק לאקירוב וגינדי"

מהנדס העיר תל אביב לשעבר מתח ביקורת על ראש העיר שהטיל על הממשלה את האחריות למשבר הדיור: "שלא יאשים את משרדי הממשלה בתחלואים". העירייה: "זו בעיה לאומית, לא נקודתית". ומה כתבו התושבים בדף הפייסבוק של חולדאי?

רון חולדאי הביע תמיכה במאהל המחאה על מחירי הדיור והפנה אצבע מאשימה לעבר הממשלה, אבל בתל אביב לא סולחים לו על מגדלי היוקרה שצצים בעיר כפטריות אחרי הגשם: "יש לעירייה אינספור קרקעות שעומדות ריקות", אמר הבוקר (יום א') ל-ynet מהנדס העיר לשעבר, האדריכל ישראל גודוביץ', "למה מאות ואלפי הדונמים שהיו שייכים לעירייה, כלומר לתושבים, נמכרים רק לאקירוב, לגינדי ודומיהם?".

 

מחאת הדיור - סיקור נרחב ב-ynet:

 

יש הטוענים שתל אביב הפכה בעשור האחרון לעיר שיותר נעים ונוח לעשירים לגור בה - מבתי הפאר בשכונת עג'מי ביפו ועד למגדלים שצלם מכסה כל חלקה טובה באזורים הוותיקים של לב העיר, בואכה דיזנגוף, אבן גבירול ונווה צדק. אבל חולדאי טוען שהאחראית היא ממשלת ישראל אשר "באופן מודע וכאידאולוגיה מפקירה את הנושאים החברתיים ל'כוחות השוק'".

 

"ראש העיר אחראי לא רק על החגיגות, ועל הבימה, והקאמרי ועל עשירים", גורס גודוביץ', "למה לקחו את השוק הסיטונאי, 30 דונם קרקע שהייתה שייכת לעירייה, ושיווקו אותו כפרויקט נדל"ן יוקרתי? מדוע שרונה, עוד קרקע שבעליה הייתה העירייה, שווקה למגדלי יוקרה? בעשור האחרון נבנו בעיר כ-20 מגדלים ועוד 20 מתוכננים. בתנאים מסוימים, של הקצאת דירות לשכירות או דרישה לבניית דירות קטנות, יכולים לגור בהם צעירים, אבל כמובן שזה לא קורה".

 

"האחריות היא אך ורק של ראש העיר, ושלא יאשים את משרד החינוך, השיכון או התחבורה בתחלואי העיר", הוסיף האדריכל, "כל תוכניות הבנייה עוברות אישורים בוועדות העירייה השונות לפי מדיניות עירונית מוגדרת". 

 

צילום: בילי פרנקל

 

חולדאי, שהגיע לבקר במאהל המחאה בשדרות רוטשילד, גורש בבושת פנים - לא לפני שפעילים השפריצו לעברו מים. מקורביו טענו כי מדובר בקבוצת אנרכיסטים שנמנים עם מתנגדיו הפוליטיים בעירייה, אבל ההתנערות מאחריות, כך נראה, לא נעלמת מהציבור, ששמע לא פעם את הקלישאה השחוקה שבימינו "לראש עיר יש יותר כוח מאשר לשר".

 

"הגעתי למאהל מתוך רצון לשוחח עם המפגינים והתברר לי שלא רוצים להקשיב ולדבר", כתב חולדאי בעמוד הפייסבוק שלו, "לאחר כמה ניסיונות של המארגנים לאפשר שיח, נאלצתי לעזוב את המקום למגינת ליבי".


חולדאי. "לא רוצים להקשיב ולדבר" (צילום: עופר עמרם)

 

חולדאי הפך את הפייסבוק, אותו כלי שחולל את מהפכת הקוטג', לדובר לכל דבר, לאחר שמאס בתקשורת "המסלפת". אלא שגם בפייסבוק הציבור השיב לו בצורה ישירה. "אנו רוצים מעשים ולא דיבורים", כתב לחולדאי ג'ונתן סלע, "ידוע לנו שיש בקופות העירייה רזרבות אדירות של כסף, תחזיר אותו לנו ע"י עשייה".

 

גיא רוזן הוסיף: "צריך לדאוג לצעירים ולא לעשירים". תהילה כהן, סטודנטית, כתבה על ה"קיר" של חולדאי: "תודה על הביקור ראש העיר, המאמץ מוערך, אך כסטודנטית, אחת מתוך אלפים, שמצמצת בארוחות כדי לשלם 3,000 שקל על 25 מ"ר, גרה בדרום העיר ולא יוצאת מהבית אחרי השעה 22:00 כי כל השכנים שלי עובדים זרים ממדינות עולם שלישי, הייתי מצפה לצעדים יותר אפקטיביים". שרית דמיר, העדיפה לשלוח עקיצה לראש העיר שמאשים את הממשלה: "יש הרבה משותף בין ממשלת ישראל לממשלת תל אביב". 

 

האופוזיציה במועצת תל אביב, בינתיים, לא מתעלמת מהמחאה. יואב גולדרינג, יו"ר ועדת

הביקורת בעירייה ואחד הפעילים המרכזיים בתנועת "רנט קונטרול" שהוקמה כדי לפעול להורדת מחירי השכירות, מחתים בימים האחרונים חברי מועצה כדי לכנס ישיבה מיוחדת בנושא מצוקת הדיור.

 

"חולדאי מטעה את הציבור בתרגיל היחצ"ני הקבוע של 'זה לא בסמכותי'", אומר גולדרינג, "עירייה עשירה ועתירת נכסים חייבת להפנותם לבנייה ולהשכרה ולהפסיק את מכירתם ליזמי הנדל"ן. חולדאי צריך להפסיק לבזבז את כספי העיר על שיפוצים מגלומניים, דוגמת הבימה, ולהתחיל לדאוג לתושבי העיר, גם אם חבריו בקרב אנשי ההון יפסיקו את מסע ההתעשרות שלהם על גב הציבור".

 

העירייה: "היינו הראשונים שהקימו דיור בר-השגה"

מעיריית תל-אביב נמסר בתגובה: "העירייה היתה הרשות הראשונה שביצעה עבודה מקיפה ומקצועית בנושא דיור בר השגה. כבר בשנת 2003 הקימה העירייה פרויקט 'דיור למשתכן' לאוכלוסייה המקומית ביפו, שכלל עשרות יחידות דיור במחירים שווים לכל נפש ואוכלס בהצלחה. ב-2008, מתוך תפישה הרואה בדיור זכות יסוד, גיבשה ועדה עירונית תוכניות ליישום דיור בר השגה שבוטאו בפרויקטים ביד אליהו,

 שוק העלייה, גני שפירא ויפו. תוכניות למתחמים נוספים ברחבי העיר מחכות לחוק מדינה שיסדיר הנושא".

 

בעירייה אמרו גם כי השנה יוענקו מאות מלגות דיור לסטודנטים שיעברו לגור בשכונת התקווה, נווה שאנן ויפו: "אנו עוסקים באופן קבוע בהגדלת היצע הדיור עם אלפי יחידות בגוש הגדול, תוכנית 3700 ובניית דירות קטנות, וזאת ללא כל קשר לעובדה שהיקף הבנייה לגובה מהווה 7% בלבד מהבנייה בעיר, שאינה מעלה את מחירי הדיור אלא מגדילה את ההיצע. עם זאת, צריך לזכור שמדובר בסופו של דבר במאות יחידות דיור הנותנות פתרון נקודתי ולא מענה כולל לבעיית הדיור הציבורי בישראל, שהיא בעיית מאקרו לאומית שעל מדינת ישראל לפתור, כפי שעשתה זאת עם הקמת המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חולדאי. "הממשלה מפקירה"
צילום: עופר עמרם
מומלצים