שתף קטע נבחר

הפתרון? כך נקברו 4 הצעות לפיקוח שכר דירה

מזה כשנה מתגלגלות בכנסת שלוש הצעות חוק לפיקוח על שכר הדירה, כמקובל בעולם המערבי, אך עד כה אף הצעה לא הגיעה אפילו לקריאה ראשונה. מירי רגב: "האוצר מכשיל את ההצעות האלה. יש שם אנשים בלי לב ובלי הגיון"

מחירי הדירות להשכרה הצליחו להוציא השבוע את הציבור מאדישותו: מאות צעירים וסטודנטים נמצאים באוהלים בכל רחבי הארץ במחאה על המחירים המטורפים. יוזמי המחאה מדגישים שהיא אינה פוליטית, אבל גם למחאה כזאת יכולה להיות כתובת ברורה: במשך השנה האחרונה "נקברו" שלוש הצעות חוק לפיקוח על מחירי השכירות, בדומה לפיקוח שקיים בכל הערים הגדולות בעולם המערבי.

 

את הצעת החוק הראשונה העלה ב-2009 ח"כ רוברט טבייב (קדימה). ח"כ שלמה מולה (קדימה) העלה במרס 2010 את ההצעה השנייה. שתי ההצעות דיברו על הגבלת העלאת שכר הדירה ל-5% בשנה בלבד או עד לגובה המדד, הגבוה מביניהם. האיסור על העלאת שכר הדירה במהלך השנה ועל העלאה מעבר ל-5% תקף גם למקרה שדייר מתחלף, והדייר החדש אמור 'לרשת' את המחיר של הדייר הקיים. ההצעה נפסלה בקריאה ראשונה בשל התנגדות הקואליציה.

 

שתי ההצעות מצטרפות לעשרות הצעות שח"כים מקדימה ומסיעות אופוזיציה אחרות הגישו בשנתיים האחרונות להאצת הבנייה וסיוע לזוגות צעירים ולשכבות חלשות ברכישת דירה - שרובן נפל בשל התנגדות הקואליציה.

 

 

הצעת החוק נוספת נולדה לפני כחודשיים ביוזמת מירי רגב (ליכוד) ונדונה בשבוע שעבר בוועדת השרים לענייני חקיקה, ונפסלה. ההצעה מדברת גם על פיקוח וגם על הקפאה זמנית ומוחלטת של מחירי השכירות למשך שנה כצעד חירום. "ההצעה נפסלה בלחץ של האוצר", אמרה רגב ל-ynet. "זאת החלטה שגויה כי היא לא היתה עולה שקל למדינה. אני מצטערת על האטימות. יושבים שם (באוצר, ת.ג.) אנשים בלי לב ובלי היגיון. בעיית הדיור ניתנת לפתרון. כמו ששרון בנה 200 אלף יחידות דיור לעולים, אנחנו חייבים למצוא פתרון לילדים שלנו שעובדים, לומדים ועושים מילואים".

 

הקפאה כללית של שכר הדירה לשנה שלמה היא לא רעיון דרקוני מדי? מה יקרה לאנשים שמשלמים משכנתא ומממנים אותה באמצעות שכר דירה, והמשכנתא שלהם תתייקר?

 

"פניתי לנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, ואמרתי לו שלא צריך להעלות את הריבית במשק, זה לא מה שיעצור את השתוללות מחירי הדיור, וגם אם כן, זה ייקר לצעירים את הדירות במידה כזאת שיצא שכרנו בהפסדנו".

 

"ידענו שלא יהיה סיכוי במליאה"

הצעת חוק נוספת, מפורטת ומעודנת יותר, של יו"ר ועדת הכלכלה, כרמל שאמה (ליכוד) וח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה), נולדה באוקטובר שעבר בשיתוף עם האגודה לזכויות האזרח. ההצעה, שנכתבה בהתאם לחוקי הגבלת השכירות בלוס אנג'לס, מגבילה את העלאת שכר הדירה ל-5% בלבד בשנה - למעט אם נעשים שיפוצים בדירה. במקרה שהמשכיר מחליף דייר מיוזמתו, קובע החוק, אסור לו להעלות את שכר הדירה כלל, כדי למנוע ממשכירים להחליף שוכרים כדי להעלות מחירים.

 

ההצעה מחייבת הקמת נציבות שכירות במשרד הבינוי והשיכון שתהיה אחראית על אכיפת חוקי השכירות ופתרון מהיר של סכסוכים בין שוכרים למשכירים תוך שלושה חודשים. ההצעה מגבילה גם את דמי הפיקדון וגם את שטרות הערבות שהמשכירים צרכים להשאיר. ההצעה כוללת גם איסור על שוכרים להשכיר דירות למשכירי משנה.

 

שאמה ויחימוביץ' הודיעו כי ההצעה נמצאת בדרך לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה וכי היא תגיע למליאת הכנסת תוך חודשים ספורים. בסופו של דבר, היא לא הגיעה לא לוועדה ולא לכנסת. "עשינו להצעה מעין 'בדיקת היתכנות' כדי לראות אם יש לה סיכוי בוועדת השרים לענייני חקיקה, וגילינו שאין לה. הציבור לא היה בשל לזה. החלטנו להמתין לשעת כושר, וכעת זה נראה שהיא הגיעה". שאמה: "אני מתכוון להעלות את הצעת החוק עוד בקיץ הקרוב, לפני תום המושב. אין ספק שאילו היא הייתה מאושרת מחירי הדירות להשכרה היו יותר שפויים".

 

עד כה לא נמסרה תגובה ממשרד האוצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ מירי רגב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים