שתף קטע נבחר

טרגדיה: בת 26 מתה לאחר שאכלה ממרח מסוג נוטלה

חן אפרת בת ה-26 הסובלת מאלרגיה לאגוזים הזמינה קינוח במסעדה בת"א, לאחר שבעלי המקום הבטיחו לה שהשוקולד במנה אינו מכיל אגוזים. בתוך שעות ספורות היא פיתחה תגובה אלרגית קשה ואושפזה בטיפול נמרץ באיכילוב. מצבה המשיך להידרדר - והבוקר היא נפטרה. צפו במסיבת העיתונאים שמכנסת המשפחה בביה"ח איכילוב

בילוי במסעדה הסתיים במוות: ביום חמישי שעבר הגיעה חן אפרת בת ה-26, תושבת אילת, לבילוי במסעדה בתל אביב, ומשהגיע הקינוח - וופל בלגי - ביקשה לוודא עם צוות המקום שהשוקולד במנה אינו מכיל אגוזים, כיוון שהיא אלרגית להם. על פי גורמים בבית החולים איכילוב, לאחר שבעלי המקום הבטיחו לה שמדובר בשוקולד "השחר", שאינו מכיל אגוזים, ולא מסוג כגון נוטלה - היא אכלה את הקינוח.

 

 

בתוך שעות ספורות פיתחה הצעירה תגובה אלרגית חריפה לאגוזים. היא אושפזה במשך שבוע במחלקה לטיפול נמרץ באיכילוב וטופלה שם, אך מצבה המשיך להידרדר והבוקר (ה') נקבע לה בבית החולים מוות מוחי. 

 

ממרח שוקולד שבו קרם האגוזים מהווה את המרכיב העיקרי אינו מומלץ לאנשים הסובלים מאלרגיה לאגוזים, לחלב ומרגישות ללקטוז, בשל תכולת החלב הגבוהה במוצר.

 

המשפחה הסכימה לתרום האיברים 

כל בני המשפחה של הצעירה חתומים על כרטיס אדי, כך נמסר מהמרכז הלאומי להשתלות, והם הסכימו לתרום את איבריה. דבורה שרר, דוברת המרכז הלאומי להשתלות, מסרה כי "אנחנו מאשרים שאכן המשפחה הסכימה לתרום את איבריה של ביתם, ומתוך האסון הכבד שלהם להציל את חייהם של אחרים. לאחר סיום ההליך המקובל של המרכז הלאומי להשתלות נצא בהודעה מסודרת באשר לאיברים שנתרמו, על פי הנהלים המקובלים".

 

מבית החולים איכילוב נמסר בתגובה: "צעירה בת 26, הגיעה למצב של מוות מוחי, במחלקה לטיפול נמרץ כללי, במרכז הרפואי תל אביב כתוצאה מאכילת שוקולד שהכיל אגוזים בהיותה אלרגית לאגוזים. הצעירה, תושבת אילת, בילתה ביום חמישי 14.7.11 עם חברותיה בבית קפה תל אביבי, והזמינה וופל בלגי, תוך שהיא מציינת על פי עדויות חברותיה שהיא רגישה לאגוזים, ומוודאה כי השוקולד שהיא מקבלת הנו מסוג "השחר" ולא מממרח הכולל אגוזים. מסתבר כי המנה שהוגשה לה כן כללה שוקולד שהכיל סוג של אגוזים, וזאת למרות שהיא ציינה זאת מפורשות.

 

"הצעירה הובהלה לבית החולים במצב קשה לאחר החייאה ממושכת של מד"א כשהיא סובלת מאי ספיקה נשימתית קיצונית ומחוסרת הכרה, זאת על רקע התקף אסטמה, משני לאלרגיה כתוצאה מאכילת אגוזים. הצעירה הועברה לטיפול נמרץ מיידית והוחל בטיפול מסיבי להצלתה. במהלך שלושת הימים הראשונים נעשו בה טיפולים שונים שחלקם אף ייצבו את מצבה, אך לצערנו, חרף מאמצי הרופאים, נקבע הבוקר כי הצעירה שרויה במצב של מוות מוחי. משפחת הצעירה ביקשה למסור כי היא מבקשת לתרום את איבריה למען חולים אחרים".

 

נעמה קציר מעמותת יה"ל, לייעוץ והדרכה לאלרגיות מזון, מסרה בתגובה לאירוע: "אנו משתתפים בצערה העמוק של המשפחה. לצערנו אנו לא מופתעים מהאירוע. מסעדות, כמו גם יצרני מזון, באופן מתמיד מתייחסים לנושא בקלות ראש מדאיגה ומקוממת. נוסף על כך, לצערנו משרד הבריאות גורר רגליו כבר למעלה משלוש שנים ומבושש להוציא תקנות לסימון מוצרי מזון. בשנים האחרונות אירעו מספר רב של מקרים של תגובות אלרגיות קשות, בעיקר של ילדים. לצערנו שני מקרים הסתיימו כמו המקרה הטרגי הזה - במוות. לא נותר לנו אלא לקוות שמקרה זה יגרום להתעוררות בקרב מקבלי ההחלטות ויצרני המזון".

 

מהי אלרגיה לאגוזים?

כחמישה אחוזים מהאוכלוסייה, בעיקר ילדים, סובלים מאלרגיה לסוג כלשהו של מזון. האלרגיה היא תגובה של מערכת החיסון למרכיבים חלבוניים באוכל, שמתבטאת ביצירת נוגדנים שתוקפים את הגוף, וגורמים לשרשרת תגובות. ברוב המקרים האחראים הם מספר מצומצם של מזונות: חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים, סויה, שומשום ודגים.  

 

לא כל נזלת או התעטשות היא אלרגיה למזון. קיימים תסמינים מוגדרים של תגובה אלרגית למזון, שנעים בין תגובה מיידית בתוך מספר דקות, לתגובה מאוחרת יותר, שמתרחשת לעתים גם אחרי מספר ימים.

 

תגובת האלרגיה המיידית, הנקראת בשפה הרפואית "תגובה אנפילקטית", מתרחשת בתוך מספר דקות לאחר האכילה. היא מתבטאת בפריחה, גרד, התנפחות, הקאה, קשיי נשימה וירידה בלחץ הדם. תגובה זו עלולה להיות מסכנת חיים, בעיקר בחשיפה חוזרת למזון האלרגני.

 

הגורם לאלרגיות עדיין לא ברור, אולם ההשערות הן שלסיכוי המוגבר ללקות בה, קשור הרקע המשפחתי של המחלות. כדי לבדוק אם אכן מדובר באלרגיה למזון, מסתמך הרופא על הסיפור הקליני: המטופל אכל את המזון האלרגני ובתוך מספר דקות הופיעו תופעות של אלרגיה.

 

הוא נעזר גם בתבחיני עור שמדגימים בתוך רבע שעה את האלרגיה, ובבדיקת דם שמראה אם קיימים נוגדנים ספציפיים. למעשה אין דרך לחזות מי יהיה אלרגי למזון או לא, זאת משום שהאלרגיה מתפתחת רק לאחר החשיפה למזון. 

 

הטיפול בתגובה אלרגית שמתבטאת בגרד ופריחה כולל תרופות אנטי-היסטמיניות, דוגמת פניסטיל. אם התגובה חמורה יותר, מצוייד המטופל או ההורים במזרק "אפיפן", המכיל אדרנלין. חומר זה עובד על המערכות שנפגעות מהתגובה האלרגית הקשה: הוא מרחיב את כלי הנשימה שהתכווצו, ובמקביל מכווץ את כלי הדם ומעלה את לחץ הדם שנפל.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קבעו מוות מוחי. בית החולים איכילוב
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים