שתף קטע נבחר

הרפתנים הגישו 2 עתירות לבג"ץ נגד ועדת קדמי

מועצת החלב מבקשת לחייב את הממשלה להתייעץ עם חברי המועצה לפני שיקבלו החלטה על שינוי ענף החלב; והתאחדות מגדלי הבקר לחלב מבקשת כי בג"ץ יוציא צו ביניים נגד החלטות ועדת קדמי. במקביל, שלחו התראה למבקר המדינה: שני אחיו של השר שלום שמחון עובדים בחברות בת של תנובה

שתי עתירות הוגשו היום (ד') לבג"ץ. מועצת החלב עתרה נגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו , ומשרדי האוצר, התמ"ת והחקלאות בבקשה לחייב אותם להתייעץ עם חברי המועצה בטרם תתקבל כל החלטה בדבר שינוי מדיניות הנהוגה ביחס לענף החלב. במקביל, התאחדות מגדלי הבקר הגישה גם היא עתירה לבג"ץ ובה דרישה לצו ביניים נגד קבלת המלצות ועדת קדמי והפיכתן לעובדה מוגמרת בטרם נתנה לה ולחברים בה, הרפתנים, להשמיע עמדתם.

 

במקביל, שלחו רפתני עמק יזרעאל מכתב למבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס , ובו התראה על ניגוד עניינים של שר התמ"ת שלום שמחון. לפי המכתב, שני אחיו של השר מועסקים בתפקידים בכירים בחברות בנות של תנובה.

 

  • כל הכתבות על סערת הקוטג'

 

"אח אחד משמש כמנהל כוח אדם וחבר הנהלה בחברת מאמא עוף, חברה הנמצאת בבעלותה המלאה של תנובה, ואחר אחר משמש כחשב בחברת צ'אם, חברה שתנובה מחזיקה בשליש ממנויותה", נאמר במכתב. "הדבר מתיישב עם המסקנה שהמלצות הוועדה שמנוגדות לממצאיה, יתכן שנובעות הן ממניעים זרים ומהשפעה בלתי הוגנת, בין היתר בשל החשש לניגוד עניינים".

 

שתי העתירות שהגישו הרפתנים לבג"ץ חותרות למעשה תחת סמכותה של ועדת קדמי לשנות את משק החלב בלי התייעצות מעמיקה עם הרוגם הכי מהותי בו: הרפתנים, שהם גם החוליה החלשה בשרשרת הרווחים, לעומת החברות ורשתות המזון. הרפתנים גורסים בעתירות כי ועדת קדמי התבססה בהמלצותיה בעיקר על דעות האוצר והתמ"ת, שמעודדים ייבוא והורדת מחיר המטרה של החלב - שאני אמצעים שייטיבו בעיקר עם יבואנים, חברות ורשתות השיווק.

 

התאחדות מגדלי הבקר לחלב טענה בעתירתה כי "מסקנות ועדת קדמי מכילות שורת גזרות קשות מנשוא עבור ציבור הרפתנים. פרנסתן של מאות משפחות תקופח". עוד טענה כי "גיבושה של מדיניות ועדת קדמי נעשה בחשאי, בהליך חפוז, מבלי להציגה בפני הרפתנים והגורמים המקצועיים בענף קודם לקבלתה, ובלי לשמוע את טענותיהם. אם תאושר מדיניות זאת היא תמיט אסון על הרפתנים, תביא רבים מהם אל סף העוני, ותדחק רגליהם אל מחוץ לענף בו עוסקים הם ומשפחותיהם מזה שנים".

 

כמו כן נטען כי הליך גיבוש ההמלצות של ועדת קדמי היה פגום, וכי הוא עומד בסתירה להוראות חוק תכנון משק החלב. גם בעתירה של מועצת החלב נטען כי במרס האחרון התקבל בכנסת חוק תכנון משק החלב, שקובע כי מועצת החלב תשמש כרשות המוסמכת לצורך תכנון והסדרת הייצור והשיווק בענף. לטענת המועצה, הוועדה היתה אמורה להתיוועץ בה, לפי חוק.

 

"המלצות חבלניות בהליך מנהלי חפוז"

ביוני קמה סערה ציבורית סביב עליית מחיר הקוטג', ועד מהרה התרחבה המחאה ביחס למוצרי המזון כולם - ואף פרץ משבר הדיור ושביתת הרופאים. "המדינה רועשת וגועשת ותחת מכבש לחצים זה הנחה ראש הממשלה את השרים והפקידים למצוא פתרונות מידיים לסיפוק דרישת הציבור", נכתב בעתירה.

 

"בעקבות זאת קמה ועדת קדמי לבדיקת שוק מוצרי החלב, שהגישה את המלצותיה לראש הממשלה. לטענת המועצה, אם יישמו את המלצות הוועדה לא ניתן יהיה לקיים את מטרתו של החוק בדבר אספקה סדירה של חלב ומוצריו במחירים נאותים ליצרנים, למחלבות ולציבור. המועצה טוענת, כי הפגיעה המתוכננת בגופו של החוק 'תצמית את נשמתו' ובעצם תבטל אותו".

  

לטענת המועצה, אם כך יקרה ייגרמו לענף החלב נזקים אדירים ואף לציבור כולו. "המלצות חבלניות אלה באו לעולם רק בשל הליך מנהלי חפוז, קלוקל, בלתי תקין, חשאי, חסר תום לב, שנועד כל כולו לצרכים פופוליסטיים בלבד. בהליך זה לא התקיימה בחינה עניינית, הוגנת ושיטתית של הנושא הנידון", נטען בעתירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מועצת החלב נגד המלצות דו"ח קדמי על משק החלב
צילום: index open
מומלצים