שתף קטע נבחר

האוצר: הקשיים של בן-דב ותשובה בקושי ישפיעו

בדיון שנערך בוועדת הכלכלה על הפגיעה הצפויה בציבור מחזיקי האג"ח והסדרי החוב המבוקשים בחברותיהם של הטייקונים, ביקש נציג האוצר לנסות ולצמצם את חרדת המשקיעים. מחזיקי האג"ח טענו כי יפסידו אלפי שקלים: "הם מתחלקים ברווחים אבל את ההפסדים הם מגלגלים על ציבור החוסכים"

קשיי הפירעון של החברות בשליטת אילן בן-דב ויצחק תשובה, שמבקשות הסדרי חוב, כמעט שלא ישפיעו על המשקיעים המוסדיים וקופות הגמל וקרנות הפנסיה המחזיקים באג"ח של החברות - כך טען אמר היום (ד') סגן הממונה על שוק ההון והביטוח באוצר, אליאור גבאי, בדיון בוועדת הכלכלה על הפגיעה הצפויה בציבור מחזיקי האג"ח והסדרי החוב המבוקשים.  

 

לדבריו, המוסדיים מושקעים בחברות בלא יותר מ-50 מיליון שקל שהם "פרומיל שבפרומיל" מסך כל נכסיהם, כך שערך כל הפסד עתידי, אם יהיה, לא יגיע ליותר ממחיר אג"ח אחת לכל עמית של הקופות והקרנות. 

 

אחדים ממחזיקי האג"ח טענו בדיון כי ההפסדים שייגרמו להם ימחקו אלפי שקלים מהחיסכון של כל פנסיונר. הם גם טענו כי בעלי השליטה בעצם משחקים בכספי הציבור שמושקעים אצלם. "אותם שחקנים שמתחלקים רק ברווחים אבל את ההפסדים הם מגלגלים על ציבור החוסכים ומפקירים אותם".

 

בן-דב ותשובה שהוזמנו לדיון בחרו שלא להופיע וגם לא שלחו נציגים מטעמם. גם רוב חברי הוועדה נעדרו.

 

גבאי הגיב על דברי הביקורת באומרו כי כי הם תלושים מהמציאות. הוא דחה את הטענות שהרגולטורים "נרדמו בשמירה" ושבעלי השליטה בחברות לא מנהלים את עסקיהן בשקיפות. הוא הדגיש כי לא ראוי לבקר אותם בהכללות אלא לבחון כל מקרה לגופו. לדבריו הפיקוח על שוק ההון נקט ב"פעולות כבדות משקל" כדי שהגופים שנמצאים תחת פיקוחו ינהלו את השקעותיהם ואת חובותיהם בשקיפות מלאה של כל ההליכים.

 

"שיפרנו את כלי הפיקוח החל משלב של אישור ההשקעות ובחינת הסיכונים, כדי להימנע כמה שאפשר ממצבים של קשיי פירעון", אמר והוסיף כי המוסדיים נמנעו מלהיכנס להשקעות שאין לגביהן מספיק מידע. "אף רגולטור לא רוצה לנהל את החברות במקום בעלי השליטה. אבל אנחנו דורשים מהם שיהיו מודעים לעין הפקוחה שלנו".

 

עם זאת הוא ציין כי גם אחרי כל צעדי המניעה, "לא אפשרי להימנע לחלוטין ממצבים של קשיי פרעון אבל אם לא יהיה מנוס, לא צפוי שאחוז המקרים יהיה גבוה מהידוע בעולם".

 

חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה) דרשה לבחון מחדש את ההפרדה הקיימת בחוק החברות בין החברה לאחריות האישית של בעלי השליטה. היא אמרה כי לא ייתכן מצב שלבייב יבנה את הבית היקר היותר בלונדון ובן-דב יבנה ארמון בכפר שמריהו, אבל לא יישאו באחריות אישית להפסדים של החברות בשליטתם. היא דרשה לעגן את האחריות האישית בחוק ואמרה כי המסר צריך להיות שכל תופעת הסדרי החוב היא לא מוסרית ולכן תריך ם לפעול שהיא לא תהיה חוקית.

 

יו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), שיזם את הדיון, סיכם בקריאה למדינה ולמשקיעים להחזיר את חובותיהם לבעלי האג"ח והדגיש כי הציבור ימשיך לשם רק אם נבנה לו חומת הגנה. הוא קרא לחברי הוועדה לבחון יחד איתו במהלך הפגרה הצעות לשינוי החוק שיונחו על שולחן הכנסת במושב החורף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילן בן דב
צילום: שחר אהרוני
יצחק תשובה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים