כשהפסטה הופכת לסלט
בלי רטבים לוהטים, בלי מרכיבים מכבידים - הפסטה של הקיץ עוברת למי קרח אחרי הבישול ומתפנקת עם רוטב קר. משה בראל מגיש 3 מתכונים של סלטי פסטה צמחוניים
פסטה, המאכל המזוהה ביותר עם המטבח האיטלקי, הוא אחד המגוונים שבנמצא. נכון, האסוציאציה המיידית של רובנו היא ספגטי ברוטב עגבניות מהביל, שרק המחשבה עליו מעלה את טמפרטורת הגוף בחמש מעלות, אבל לפסטה, שמקבלת באהבה כל תוספת, יש פנים רבות והיא יכולה בקלות לשמש כמנה קלילה, צוננת ומשביעה גם בקיץ הישראלי הלוהט. סלטי פסטה, למשל, הם פתרון נהדר לארוחה מהירה ומרעננת, שאפשר להכינה מראש ולקחת אותה למשרד או לפיקניק בטבע ולאכול בנוחות.
הפסטה
רדיאטורה, לזנייטה, פוזילי, קזרצ'י, ריגטוני וסוגי פסטה קצרה אחרים אמנם נראים אחרת לגמרי, אבל יש להם מכנה משותף: הם תמיד "מעוצבים" ומלאים בקפלים, חריצים, חורים, פסים וכדומה. המטרה אינה רק לשמח את העין, אלא בעיקר לאפשר לרוטב ולשאר המרכיבים במנה לעטוף את הפסטה ולהעניק לה מטעמם.
בישול
כדאי לבשל פסטה מעט פחות מהזמן המומלץ בהוראות ההכנה של היצרן ולשמור עליה "אל דנטה", כך שלא תתרכך לאחר הוספת הרוטב. פסטה טרייה כדאי לבשל לא יותר משתי דקות ופסטה יבשה מומלץ להוציא מהמים דקה לפני פרק הזמן שבהוראות היצרן.
כשהפסטה שבישלנו מיועדת לסלט ולא להגשה עם רוטב חם, יש לסנן אותה ומיד להעבירה למי קרח לצינון. כשהיא קרה מסננים אותה היטב מעודפי המים, מוסיפים שתי כפות שמן זית ומערבבים כדי שלא תידבק. סלט פסטה כדאי לא לאכול קר מדי, אלא בטמפרטורת החדר, על מנת שהטעמים יהיו מודגשים יותר.
סלט פסטה ושלוש שעועיות
לסלט זה בחרנו בפסטה בצורת פעמונים - קמפנלה, הקימורים הטבעיים שלה התאימו לרוטב החמצמץ והמרענן. סלט זה דורש הכנה מוקדמת בגלל השימוש בשעועית יבשה שיש להשרות לילה קודם ולבשל.
המרכיבים:
500 גרם פסטה קצרה
1 כוס שעועית לבנה, מושרית ללילה
1 כוס שעועית שחורה, מושרית ללילה
1 כוס שעועית ירוקה טרייה, חתוכה לפיסות (ניתן להשתמש גם בשעועית קפואה)
1/2 בצל סגול חתוך לרצועות דקות
1/2 צרור פטרוזיליה
מלח ופלפל
1/2 כוס שמן זית
1/3 כוס מיץ לימון
אופן ההכנה:
- מבשלים את השעועית הלבנה והשחורה בסיר מים גדול גדול (ללא מלח) במשך כשעה עד לריכוך. ניתן לבשל את שני סוגי השעועית יחד. מסננים ומצננים.
- מבשלים את השעועית הירוקה - מכניסים את השעועית לסיר עם מים רותחים וכפית מלח למשך דקה. מסננים, ומצננים מיד במי קרח על מנת לשמור על צבעה הרענן של השעועית.
- מבשלים ומצננים את הפסטה על פי הטיפים לעיל.
- מערבבים יחד את כל מרכיבי הסלט עם שמן הזית, מיץ לימון, מלח, פלפל ופטרוזיליה.
- גם הפסטה וגם השעועית סופחות היטב את טעמי הפסטה. לכן, מומלץ לתת לסלט לעמוד זמן מה לפני ההגשה. כמה זמן? כמה שיש: מחצי שעה ועד כמה שעות במקרר.
טיפ לשימוש ספונטני בשעועית: משרים את השעועית ללילה, מסננים ומקפיאים - כשרוצים להשתמש מוציאים את הכמות הרצויה וישר מבשלים.
סלט פסטה ושלוש שעועיות (צילום: ירון ברנר)
סלט פסטה קפרזה
הסלט מוגש עם כדורי מוצרלה קטנים ועגבניות שרי. זוהי גרסה "משוכללת" יותר של סלט הקפרזה הקלאסי בתוספת פסטה בצורת ברגים - פוזילי. את מרכיבי הסלט הזה יש לערבב בסמוך לאכילתו, כדי שהעגבניות לא יתעייפו וייאבדו מטריותן.
המרכיבים:
500 גרם פסטה קצרה1 כוס עגבניות שרי אדומות קטנות, חצויות לחצי
1 כוס עגבניות שרי צהובות, חצויות לחצי
גביע בייבי כדורי מוצרלה
עלים מצרור בזיליקום טרי, קצוצים גס
לרוטב:
3 כפות חומץ בלסמי
6 כפות שמן זית כוס שמן זית
1/4 כפית סוכר
קורט מלח
אופן ההכנה:
- בקערית מערבבים היטב את מרכיבי הרוטב: חומץ, שמן, מלח וסוכר.
- מבשלים ומצננים את הפסטה על פי ההוראות לעיל.
- בקערה גדולה מערבבים יחד את כל מרכיבי הסלט.
- רגע לפני ההגשה: שופכים את הרוטב על הסלט, מערבבים קלות ומגישים.
סלט פסטה קפרזה (צילום: ירון ברנר)
סלט פסטה עם רוטב יוגורט וחצילים קלויים
לסלט זה בחרנו בפסטה בצורת קזרצ'י (המוכרת גם בשם "חונקי כמרים"), צורה בשרנית שרוטב היוגורט עוטף אותה היטב.
המרכיבים:
500 גרם פסטה
1 חציל בינוני, חתוך לקוביות
6 כפות שמן זית
קורט מלח
1 כפית סוכר שטוחה
2 שיני שום טריות כתושות
צרור כוסברה קצוצה
1/2 1 גביעי יוגורט 4% שומן
אופן ההכנה:
- החצילים: מערבבים את קוביות החצילים בקערה יחד עם 4 כפות שמן זית, סוכר ומעט מלח. מרפדים תבנית בנייר אפייה, ומשטחים את החצילים בשכבה אחת. קולים את החצילים בתנור שחומם מראש ל-250 מעלות עד להשחמה.
- הרוטב: מערבבים היטב בקערה יוגורט עם שום כתוש, כוסברה קצוצה, 2 כפות שמן זית ומעט מלח.
- מבשלים ומצננים את הפסטה על פי ההוראות לעיל.
- מערבבים את כל מרכיבי הסלט ומגישים.
סלט פסטה עם רוטב יוגורט וחצילים קלויים (צילום: ירון ברנר)
- משה בראל הוא שף ובעלים של פסטה דלה קזה