שתף קטע נבחר

צילום: ארכיון הצילומים, קק"ל

פארק עדולם: לטייל, להסתכל, ולבשל

כשהשמש מתחילה לקפל את הקרניים הקופחות והאוויר נע בקלילות, פארק עדולם מחליף גוונים. הזמנה לטיול משפחתי באתר היסטורי, בשילוב בישול בחיק הטבע

על פי כמות תוכניות הבישול שמציפות אותנו כבר זמן ממושך בטלוויזיה אנחנו כנראה עם רעב - או לכל הפחות כזה שאוהב לאכול. ישנם כאלה שמספיק להם לצפות בשף שמקפיץ ירקות במחבת, לעומת הסקרנים שחייבים לנסות ולבשל בעצמם. לטובת האחרונים וחובבי הטיולים בארץ יש כעת הזדמנות לשלב את האהבה הזו עם הטבע.

  

>> הכל אני יכול: אטרקציות, טיולים ובילויים בחופש הגדול 

 

במסגרת שנת היער הבינלאומית עורכת קק"ל פעילות משפחתית של בישול בטבע בפארק עדולם.

הבשלנים המרכזיים הם הדור הצעיר, אליהם מצטרפים המבוגרים - וכולם מבשלים בשטח.

 

בשעות אחר הצהריים, כשהשמש מתחילה לקפל את הקרניים הקופחות והאוויר נע בקלילות, פארק עדולם מחליף גוונים - חלקו בחום עמוק של אדמה חשופה אחרי קציר, לצד ירוק עז של כרמי ענבים צעירים ועצי יער גבוהים.  


כרמי ענבים וזיתים באזור (צילומים: רונית סבירסקי) 

 

מתחם הגן הארכיאולוגי של קק"ל בגבעת ישעיהו הוא המקום בו מתחילים את חווית הבישול. שולחנות וכסאות פיקניק פזורים בין העצים. על כל שולחן מונחים קרשי חיתוך וכלי מטבח. מחלקים את המטיילים לקבוצות (עד 15 ילדים בקבוצה) ומקבצים אותם סביב שולחנות פיקניק שעליהם מניחים את כל המצרכים: ירקות, מלפפון, תפוח אדמה, בצל, אורז וקמח.

 

הרפתקה בעקבות המתכון החסר

הקבוצה מקבלת מתכון שעליה להכין ולעזרתה עומדים ה"שף" ומדריכי שנת השירות של קק"ל. מתחילים לקצוץ ירקות, לשטוף אורז, לגרר תפוחי אדמה ומגלים שחסרים מרכיבים כדי לסיים את הכנת המנות. המשימה מסתבכת, וכעת נדרשת יציאה לשטח לחיפוש אחרי המרכיבים החסרים.


מתקן בית בד בגן הארכיאולוגי

 

נכנסים לכלי הרכב ויוצאים למסע בזמן בפארק עדולם כדי להשיג מזון. נוסעים בשביל אספלט עביר לכל סוגי הרכב לאורך חמישה קילומטרים וחצי. השילוט מכוון לחורבת עתרי ובורגין במסלול העובר דרך יער משולב עצי מחט, חרובים, שדות פלחה וכרמי ענבים לצד כרמי זית עתיקים. חולפים על פני חרבת מדרס שבה התגלה פסיפס נדיר שהושחת ונופץ לאחרונה, וממשיכים לחרבת עתרי.

 

פונים בדרך עפר ימינה על פי השילוט של קק"ל, מחנים את הרכב ונכנסים לאתר העתיקות עתרי שמתוארך לימי בית שני ומרד בר-כוכבא ומתנשא לגובה 406 מטרים מעל פני הים. פוסעים בין עצי אלה ארץ ישראלית, אלת המסטיק ואלון מצוי. עתיקות הכפר נחשפות תוך כדי טיפוס לעבר הרכס בהדרגה.

 

האזור מלא במתקנים חקלאיים עתיקים

האתר נחפר בין השנים 2000-1999 על ידי רשות העתיקות בראשות ד"ר בועז זיסו ואמיר גנור. ממצאי האתר הצביעו על כך שענף הפרנסה העיקרי של התושבים היה גידולי גפנים, הפקת יין וחקלאות. המטיילים מקבלים הסברים על המקום, הטראסות החקלאיות, שומרות, מחצבות, מתקנים חקלאיים, גתות ובורות מים.


אחת הגתות באתר

 

מטפסים כ-200 מטרים לכיוון רכס הגבעה וחולפים בדרך על פני מקווה טהרה גדול חצוב ומטויח. במקווה ממתינה למטיילים הבלנית לבושה בבגדים מסורתיים ומסבירה שהמקווה בימי בית שני לא שימש לרחצה אלא לטבילה שלאחר הרחצה. היא מספרת על המקווה ומתבלת את סיפוריה ברכילות עסיסית מחיי הכפר. ממשיכים לעלות ורואים את פתח מערת התבליטים ששימש כחדר מסתור והפך למערת קבורה בתקופה הרומית. במערה ישנן שקתות קבורה מעוטרות בסמלים רומיים, וביניהם אמפורה ועמודי חזית של מקדש ומזבח.

 

בשיא הרכס נפרשת רחבת תצפית אל עתיקות הכפר. שרידי הכפר עברו תהליך שימור על ידי רשות העתיקות. במהלך החפירות התגלו בבתי הכפר שלוש מקוואות טהרה, כלי אבן, מטבעות מימי מרד בר כוכבא, נרות חרס שנשאו עיטורים יהודיים והחשוב ביותר הוא אוסטרקון, שנשא את השם "עתרי". החרס הזה הוא חלק מתעודה ששמשה ליצוא חקלאי.

 

מערכות המסתור של אנשי בר כוכבא

באתר התגלה מבנה ציבורי מרשים שבמרכזו שלושה בסיסי אבן שנשאו עמודים וכותרות. באחת מפינות המבנה נחצבה מערכת מסתור אליה יורדים במדרגות חצובות וזוחלים כ-10 מטרים עד לפתח היציאה. בתקופת מרד בר כוכבא נחפרו מערכות מסתור מסועפות מתחת לבתי הכפר. במרכז המבנה הציבורי ממתין למטיילים לוחם מימי מרד בר כוכבא ומספר את סיפור הלוחמים, נפילתם בקרבות וחורבן הכפר.


מבנה הציבור באתר

 

בחצר המרכזית שבה נעשו מלאכות הבית יושבת אשת הכפר ומספרת על חיי היום יום בכפר. כל אחת מהדמויות מסיימת את סיפורה בחידה וכשהמטיילים מצליחים לפתור אותה - הם מקבלים את אחד המרכיבים שחסרים להם להשלמת המתכון.

 

ביציאה ממתחם המגורים עוברים ליד גת מרשימה ששימשה בתקופה המרד ועברה הסבה בתקופה הרומית לגת מתוחכמת שפעלה על בסיס בורג ולא בדריכת רגליים. הכפר ניתן כמתנה מהקיסר הרומי לפנסיונר של הלגיון לאחר הכיבוש. דמותו של הקצין הרומי תספר למטיילים את סיפור החווה ותהליך ייצור היין, וגם הוא יחוד חידה ויעניק מרכיב נוסף שחסר במתכון לאלה שיפתרו אותה. בתום הסיור שיירת הרכבים חוזרת לגן הארכיאולוגי בגבעת ישעיהו.


כמה מהממצאים בגן הארכיאולוגי

 

צוות המבשלים וה"שף" ממשיכים בתהליך הבישול בזמן שהמטיילים מסיירים ברחבי פארק עדולם וכשהמרכיבים החסרים מגיעים,

מסיימים את המתכון ועורכים את השולחנות. בצל עצי זית, אורנים וארזים מתיישבים כל המשתתפים לארוחה. להשלמת התמונה אפשר לטייל בין ממצאי הגן הארכיאולוגי שמציג את מתקני החקלאות האופייניים לתקופה: מתקני בית בד, אבני ריסוק, מעגלה, מכתשים, בסיס להצבת בורג בגת ואבני ריחיים לטחינת הקמח.

 

מתי כל זה קורה?

"ילדים מבשלים", טיול-בישול בפארק עדולם. שבת, 6 באוגוסט, בשעה 16:00. יחד עם מתנדבי שנת שירות בקק"ל, נתחיל בהכנת המנות השונות, אותן נאכל בסיום האירוע. כל קבוצה של משפחות תקבל מתכון, שאותו תצטרך להכין בעזרת המדריכים וה"שף". ההשתתפות ללא תשלום, אך מותנית בהרשמה מראש ב"קו ליער", 1-800-350-550. קחו בחשבון כי מספר המשתתפים מוגבל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלט אל חורבת עתרי
צילום: רונית סבירסקי
מנהרת מילוט מימי המרד הגדול
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים