שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

מובילי המאבק נגד נתניהו: "לא מבין את העם"

מארגני המחאה קיבלו רוח גבית מ-150 אלף האנשים שיצאו לרחובות. "נתניהו, דבר עם הציבור, לא עם השרים", הגיבה דפני ליף ליוזמתו להקים ועדה. אחרים כינו את ראש הממשלה "שולף מהשרוול", לפני הפגישה עם יו"ר ההסתדרות עיני

150 אלף איש ברחבי הארץ יצאו אמש לרחובות ודרשו צדק חברתי, במה שהוגדר "אם המחאות" ו"מפגן המחאה החברתית הגדול ביותר בתולדות המדינה". מאז קרו כמה דברים - מנכ"ל משרד האוצר התפטר, המס על הדלק שאמור היה לגדול הלילה, יקוצץ וראש הממשלה הורה על הקמת צוות הידברות. אולם את מארגני המחאה כל זה לא מרשים - מבחינתם הדרך לסיום המאבק עוד ארוכה.

 

מחאת האוהלים - סיקור מיוחד ב-ynet

 

בפתח מסיבת העיתונאים הם חזרו על רשימת הדרישות שהציגו אמש והתייחסו לכוונת נתניהו להקים צוות מיוחד שיקיים דיאלוג עמם. "עצרות המחאה הרבות שהתקיימו אמש בכל חלקי הארץ, בהן נכחו מעל 150 אלף תושבים ותושבות, ביטאו באופן ברור מאי פעם, את זעקתנו המשותפת לצדק חברתי", אמרה יוזמת המאבק, דפני ליף, "אך דומה שזעקה זו לא עושה כל רושם על ראש הממשלה המתעקש להתבצר בעמדותיו". 

 

"ראש הממשלה כנראה מתקשה מאוד להאזין לכאבים ולתביעות של כולנו, העם אותו הוא מתיימר לייצג. מול אוזניו האטומות נוצרות שפה אחרת והתנהגות אחרת", המשיכה ליף בדבריה. "אנחנו יוצאים לרחובות ודורשים שינוי של השיטה, בעוד הוא מקים עוד ועדה ומנסה להימלט מהאחריות הבסיסית שלו ושל ממשלתו כלפינו. מר נתניהו, אתה מוכרח להבין שהידברות תוכל להתקיים מצדנו באופן אחד ויחיד - בשקיפות מול כולנו, כל הציבור. לא מול מליאת שרים, אלא מולך".

 

אם כל המחאות - הסיקור המלא ב-ynet

מדברים על המאבק - בפורום מחאת האוהלים

 

בהמשך מסיבת העיתונאים, דחו יוזמי המחאה את דברי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הבוקר, וטענו כי "אינם נושאים עמם כל בשורה". "ראש הממשלה מנסה להפחיד את הציבור באומרו שצדק חברתי יביא לקריסה כלכלית", הוסיף רגב קונטס, "עליו לפקוח את עיניו ולהבין שהקריסה הכלכלית כבר בעיצומה. השיטה היא זו שקורסת. היא זו שמוציאה את ההמונים לרחובות - בישראל, כאן ועכשיו.

 

"העם דורש שינוי עמוק וראש הממשלה משיב בהצעה מניפולטיבית, שלופה מהשרוול, חסרת עקרונות וחסרת מטרות", האשים קונטס. "זו אינה התנהלות אחראית. יתרה מכך, ראש הממשלה אינו לוקח אחריות אישית על המצב, אלא מבקש למנות ועדת שרים, שתיוועד עם שולחנות עגולים וכן הלאה וכן הלאה. הוא אינו מבין עדיין אחריות מהי".

 

יגאל רמב"ם, שנמנה גם הוא עם המארגנים, קרא לנתניהו לפתוח עמם בהידברות על בסיס העקרונות שהציגו אתמול בהפגנה, אך והציג לכך שני תנאים: "ראשית, עליו למשוך לאלתר את חוק הוד"לים ולהסירו לחלוטין מסדר יומה של הכנסת. שנית, על ההדברות להיערך בשקיפות מלאה ובנוכחות מצלמות כדי להבטיח ייצוג ראוי ולאפשר לראשונה דיון ציבורי אמיתי.

 

היום שאחרי המחאה הגדולה:

 

"אנו מודיעים בזאת", הוסיף רמב"ם, "שאם תבחר ולהעלות להצבעה את חוק הוד"לים ביום רביעי, הציבור כולו ייצא לרחובות ויתייצב מולך במלוא כוח המחאה האזרחי, שרק מקצתו חווית בשבוע האחרון. ביבי, תתעשת".

 

לפנות ערב, צפויים מובילי המחאה להיפגש עם יושב ראש ההסתדרות, עופר עיני, שהכריז על הצטרפותו למאבק. עוד אמורים לבוא לבית ההסתדרות אנשי ארגונים חברתיים והתאחדות הסטודנטים.


מובילי המאבק, היום. "הזעקה לא עושה רושם" (צילום: ירון ברנר)

 

מובילי המחאה ניצלו אתמול את הבמה בעצרת ההמונים ברחבת מוזיאון תל-אביב כדי לפרום את משנתם, לאחר שספגו ביקורת על אי הצבת דרישות ברורות. הם קראו מובילי המחאה "הון, שלטון, עולם תחתון", והכריזו כי לא יוותרו עד שדרישותיהם ימולאו.

 

"אנו מתנגדים לחוק הוד"לים בכל תוקף. דיור ציבורי זו לא מילה גסה", אמרה דפני ליף. "אין כאן מקום לטריקים ולשליפות מהירות. תחליפו תקליט ותתחילו לעבוד עבורנו". גם אחרי שהעצרת התפזרה, צעדו אלפים וחסמו את רחוב אבן גבירול המרכזי במשך הלילה. הם שרו וקראו לשינוי: "העם דורש צדק חברתי" ו"התשובה להפרטה - מ-ה-פ-כ-ה".


המפגינים בתל-אביב. "העם דורש צדק חברתי" (צילום: בן קלמר)

 

הבוקר כבר צץ "קורבן ראשון" למחאה, כשמנכ"ל משרד האוצר, חיים שני, הודיע כי הוא מתפטר מתפקידו. "נראה שראש הממשלה לקח סמכויות מהאוצר, וזה הקפיץ אותו", העריכו שרים בממשלה.

 

בהמשך, זמן קצר לאחר מכן, בפתח ישיבת הממשלה הצהיר נתניהו: "הנחתי להקים צוות שרים מיוחד שיביא לתוכנית מעשית להקלת הנטל הכלכלי. אני מבקש מהצוות להקים שולחן עגול עם נציגים ממקומות שונים ומגזרים שונים על מנת לשמוע את הבעיות,

 ההצעות והפתרונות ולהביא לתוכנית לביצוע שנוציא לפועל על מנת להקל את הנטל הכלכלי על תושבי ישראל". היום או מחר יודיע ראש הממשלה על הרכב הצוות.  

 

בנוסף, בישיבה שהתקיימה בצהריים בהשתתפות ראש הממשלה, שר האוצר, יובל שטייניץ, שר התשתיות עוזי לנדאו ושר החוץ אביגדור ליברמן הוחלט על הפחתת מס הבלו, אך עדיין לא ברור בכמה. לפיכך, או שמחיר הדלק לא יעלה בכלל הלילה - כלומר הפחתת המס תהיה בגובה ההתייקרות שהיתה אמורה להיות בגלל עליית מחיר הדלק באירופה לפי נוסחה הקבועה בחוק - או שהמחיר יעלה בפחות מכפי שהיה צפוי (כ-25-30 אגורות).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
רמב"ם, ליף וקונטס, במסיבת העיתונאים
צילום: ירון ברנר
העצרת ברחבת מוזיאון תל אביב
צילום: ירון ברנר
הנאומים הסתיימו, המפגינים חסמו כבישים
צילום: בן קלמר
ההפגנה במודיעין, אתמול
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים