שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

בן אליעזר: תחריר זה כאן, אנחנו לפני אסון

"זה מצב החירום הכי מסובך מאז מלחמת השחרור", קובע השר לשעבר מהעבודה, שנדהם מההתעוררות העממית. "פתאום הילדים שלנו ראו שעמים מפילים ממשלות - אלה שעושים צבא, מילואים, משלמים מס הכנסה ואוכלים את החרא", אמר ל-ynet, "אם מחר יצטרכו להילחם, אנחנו לפני מפולת"

שר התמ"ת לשעבר, בנימין בן אליעזר, צופה במחאה החברתית של השבועיים האחרונים ורואה שחורות. הוא מרוצה מהמאבק ומופתע מההתפרצות, אך מזהיר כי המצב במדינה יחמיר לאחר ההכרזה הפלסטינית על מדינה בחודש ספטמבר. "המחאה החברתית רק בהתחלה", אומר בן אליעזר ל-ynet, "זה מצב החירום הכי מסובך מאז מלחמת השחרור ועד היום".

 

מחאת האוהלים - סיקור מיוחד ב-ynet

מדברים על המאבק - בפורום מחאת האוהלים

 

לדבריו, המחאה מושפעת מהגל הגדול בעולם הערבי. "בספטמבר יהיו מהומות שלא ידענו כמותן, האנרגיות של הפלסטינים עוד לא השתחררו, וזה בדרך. הם לא יכולים להיות היחידים שלא משחררים אנרגיות בעולם הערבי. אצלנו, בין הבעיה החברתית וזו המדינית יש קשר. מי שנמצא ברחובות כיום, זה הציבור שהוא האליטה של מדינת ישראל. זה הציבור שעליו נופל נטל השירות, נטל המילואים, העבודה והמסים. זה הציבור שמשלם את המחיר הכי יקר. אם מחר יצטרכו להילחם, יש קשר בין אורך הנשימה של העם הזה והחוסן הלאומי שלו. ולכן העסק נמצא במפולת גדולה מאוד".

 

פואד נמנע מיצירת קשר ישיר בין חברו מובארק לידידו נתניהו, אך רומז כי "המחאה שיצאה במזרח התיכון, לא תשאיר מקום אחד. מה שקורה בישראל זה חלק מהאווירה הכללית. פתאום האזרח מבין שהוא חזק, שיש לו כוח. מדובר בהנהגות שהן בועות סבון. אפשר לעשות הקשר בין לתחריר למוזיאון תל אביב, ובין מובארק לנתניהו, אבל מה שבאמת קורה זה הצעירים שקמו כדי לעשות שינוי, גם פה וגם שם. הכוח של העם, בלי נשק ובלי כלום, הפך להיות עוצמה. עד היום הזה, העם הזה היה כמו עזים - הלך ימינה או שמאלה, מלחמה או מילואים.

 

נתניהו צריך לנהל לבד, כמו רבין

פואד קורא לראש הממשלה, בנימין נתניהו, לטפל במשבר בעצמו, ולא למנות ועדות. בן אליעזר גם דורש מנתניהו להקפיא הבנייה בהתנחלויות. לדבריו, "לא ייצא מזה כלום, אם ראש הממשלה לא

יקח הדברים לידיים. הוא צריך לנהל את זה לבד, כמו רבין ב-92', כשהייתי שר הבינוי והשיכון. הוא היה יושב איתנו על כל הפרויקטים. בנינו מעל מאה אלף יחידות דיור. נתנו פתרונות לעשרת אלפים איש שבעולם לא היו מגיעים לדירה. הגברנו את הבנייה מכל הסוגים, ובנינו מחלפים וכבישים. הדבר העיקרי שעשה רבין, כי כל הזמן מדברים כמה כסף – הוא נתן הוראה: הקפאת הבנייה בשטחים והעתקת כל התקציב מהשטחים אל תוך הארץ. ואז הוא שם את הכל על בנייה לזוגות צעירים ולתשתיות".

 

"מיליארדים הולכים להתנחלויות. מיליארדים הלכו והולכים. אם לא יעצרו את הדבר הזה, אם לא יעצרו את זה לפחות עד שלא יהיה הסדר בינינו ובין הפלסטינים – פה יהיה אסון. העם הזה קצה נפשו. העם הזה למד בעצם, שאין יותר מצב שהמנהיג אומר, והעם הולך אחריו. נגמר הסיפור הזה. העם למד את כוחו, למד את כוח הפרט, למד שבידיו אם תהיה ממשלה או לא תהיה ממשלה. אני לא מדבר על כך שהעם איבד האמון בפוליטיקאים. לא מבדיל בין ימין ובין שמאל. כולם מבטיחים הבטחות".

 

למרות המחאה ולמרות שהוא מודאג, בן אליעזר מעריך כי נתניהו יכול להשלים קדנציה בשלטון. "אני מוטרד מאוד כפליים כיום. במצב רגיל, דבר כזה יכול להפיל ממשלה. היום כשיש את אלי ישי ואת ליברמן, ואת החמישיה של אהוד ברק שמצדיעים כל היום לימין – אין לנתניהו שום חשש", הוא מסביר.


ישיבת הממשלה. חרף המחאה, תושלם קדנציה (צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט)

 

"הוא יכול להחזיק עד הסוף. אבל מה שהולך להיות במדינה, זה שמה שראינו במוצ"ש זה כלום. הכל כבר שרוף. אנשים מדברים על כך שלא יעשו יותר מילד אחד. קח שכר דירה, קח מחיר לפעוטון – ויתברר לך שיש לך אלף שקל לחיות. סל שמילאת אותו לפני שנתיים בשבע מאות שקל, לא תמלא אותו ב-1,800 שקל. לך ותראה מה הולך שם. תשווה מחירי יסוד בין פה ובין אירופה, ובין ארה"ב. יש הבדלים של מאות אחוזים. 1,200 אחוזים, 1,600 אחוזים".

 

אפשר לקצץ בביטחון, זו שאלה של עדיפות

השר לשעבר אומר כי לא ציפה להתפרצות חברתית כזו. "כל השנים אמרתי איזה עם רדום יש לנו. יעברו עליו טרקטורים ולא יקרה כלום. ימשיך לאכול חצץ, ולא יעשה כלום. אבל מה שקרה הוא תוצאה של מה שקרה במזרח התיכון. פתאום הילדים המצוינים שלנו ראו שעמים מפילים ממשלות. מדובר באותם 30 אחוזים שעושים את הצבא, עושים את המילואים, עובדים, משלמים מס הכנסה והם אוכלים את החרא".


מאהל המחאה ברוטשילד. "חשבתי איזה עם רדום יש לנו" (צילום: דודו אזולאי)

 

בן אליעזר, שכיהן כשר ביטחון בעבר, אומר כי ניתן וצריך לקצץ בתקציב הביטחון כדי לטפל בבעיות החברתיות והכלכליות. "נתניהו לא מנותק, אבל לפי דעתי הוא עדיין לא מבין שראש הממשלה רבין, ההחלטה הראשונה שעשה זה להפסיק את הבנייה בהתנחלויות, הקפאה, ולקצץ בתקציב הביטחון מיליארד שקל. זה היה רבין. אפשר היום לקצץ בתקציב הביטחון. זו שאלה של עדיפות. יש קשר גומלין בין חוסן לאומי ובין היכולת לקיים את הבית שלך. תמיד יצאנו לכל המלחמות כשידענו שבבית בסדר. היום זה לא ככה - צה"ל חזק. אין לי בעיה עם צה"ל בכלל, אבל צה"ל יצטרך לעמוד במבחן והמצב הכלכלי יהיה כפי שהוא".

 

באשר לשאלה אם למחאה יהיו השלכות על המבנה הפוליטי בישראל, אומר בן אליעזר: "מהפכנים שמובילים מהפכה אין להם רשימות. הרשימות הן בידיים של ההנהגה. ההנהגה צריכה לטפל בבעיות. במצרים היתה מהפכה. אחרי זה ההמונים יצאו עוד פעם לכיכר תחריר, ועוד פעם. הם יצפו מהנהגת המדינה לקבל תשובות.

 לפי דעתי אנחנו לקראת תבערה גדולה, כי כל היום מתעסקים במי עוזב את לשכת ראש הממשלה, והמצב הוא קטסטרופלי.

 

"זה מצב חירום הכי מסובך מאז מלחמת השחרור ועד היום הזה", הוא מזהיר, "הולכים להתנגש בעוד חודשיים שני נושאים: גם בעיה מדינית וצבאית, וגם בעיה כלכלית חברתית. לא דיברתי על מלחמה ועל התנגשויות אלימות, אלא על המצב כפי שהוא. הולך להיות תוהו ובוהו. אמרתי לראש הממשלה: קח העסק בידיים. אל תמנה ועדות. נהל את זה אתה. נהל את זה בידיך".

 

ח"כ יריב לוין (ליכוד) הגיב לדברים: "דברי ההסתה של בן-אליעזר נגד המתיישבים ביהודה ושומרון, תכליתם יצירת פלגנות וניצול המחאה לצרכים פוליטיים של השמאל. האפלייה נגד התושבים שם, שאינם יכולים לבנות ביישוביהם, פוגעת בעם כולו ותרמה רבות למצוקת הדיור ולעליית מחירי הדיור".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן אליעזר. כבר לא עם של עזים
צילום: ירון ברנר
החבר הטוב מובארק. "חלק מאווירה כללית"
צילום: AP
צילום: ירון ברנר
מארגני המחאה. "רק ההתחלה"
צילום: ירון ברנר
ח"כ לוין. תוקף
צילום: עמית מגל
מומלצים