שתף קטע נבחר

צילום: ארכיון הצילומים, קק"ל

יער ביריה: לכבוש מצודה בלילה - ולנוח

היער הנטוע הגדול בגליל כולל בוסתנים, מעיינות, בית כנסת עתיק, קברי צדיקים ודרכי נוף - עטופים ברוח קלילה ומצננת. טיול לילי ביער ביריה ישחזר את כיבוש המצודה שבו בידי הפלמ"ח

ט' באב שחל השבוע מסמל עבור העם היהודי את חורבן הבית והגלות. תולדות עם ישראל שזורים לכל אורך שנות ההיסטוריה בשפל וגאות, ונדמה שאחד המקומות שבהם ניתן להמחיש את מאבקו של העם היהודי על אדמתו הוא יער ביריה.

  

>> הכל אני יכול: אטרקציות, טיולים ובילויים בחופש הגדול 

 

יער ביריה משתרע על פני 20 אלף דונמים ממורדות העיר צפת עד ראש פינה

וחצור הגלילית. חובבי טיולים בארץ ישמחו לדעת כי זהו היער הנטוע הגדול ביותר בגליל, הכולל בשטחו בוסתנים, מעיינות, בית כנסת עתיק, קברי צדיקים ודרכי נוף. מרבית העצים הנטועים הם מסוג אורן ירושלים, אורן ברוטיה ואורן קנרי. ישנם גם עצי ברוש וחלקת ארזים מרשימה. שיאו של רכס יער ביריה מתנשא לגובה 900 מטרים מעל פני הים וגם בימות הקיץ הלוהטים נושבת בין הגזעים רוח קלילה ומצננת.

 

בלבו של היער ניצבת מצודת ביריה ששוקמה ושוחזרה על ידי קק"ל והמועצה לשימור מבנים ואתרים. ההיסטוריה של המקום מסיעה את המבקרים בגלגל הזמן עד לתקופת התלמוד, שבה יושב המקום על ידי חכמים יהודים. בין הידועים היה יוסף קארו שהשלים את ספריו "אורח חיים" ו"שולחן ערוך" בעודו מתגורר באזור.


אחד ממגדלי התצפית במצודה (צילומים: רונית סבירסקי)

 

ב-1908 רכש הברון רוטשילד את אדמות ביריה למען איכרי ראש פינה. ניסיון ההתיישבות הראשון ב-1922 לא צלח ואדמת ביריה עברה לידי קק"ל, שהחלה לטעת את עצי היער הראשונים.

ב-8 בינואר 1945 עלו על הקרקע אנשי הפלוגה הדתית של הפלמ"ח, הם עבדו בשירות קק"ל ועסקו בהכשרת הקרקע ובנטיעת יערות. כאן מתחיל סיפור המצודה, שגם עומדת במרכז פעילות הערב שתיערך שם השבוע.

 

חשיכה מוחלטת, נשימות חרישיות ומתח באוויר. המטיילים נעים אחרי "הפלמ"חניק" בדממה ומקשיבים להוראות. מתקדמים בקצב איטי, מקשיבים לרחשי הלילה, מבצעים "פזצטות" ומקפידים שלא ישמעו את רחש הצעדים. המטרה היא לשחזר את העלייה לקרקע בביריה בעוד הבריטים מנסים להכשיל כל ניסיון התיישבות.


מוצגי התקופה במוזיאון שבמצודה

 

בפברואר 1946 הם גילו שני סליקים מחוץ למחנה. 24 חברי ביריה נעצרו והושלכו לכלא עכו והבריטים השתלטו על המצודה. היישוב העברי הנסער החליט להגיב וכשבועיים לאחר מכן בלילה גשום וסוער התארגן מבצע "הגידם". 3,000 אנשים עמוסים בציוד ומזון הקימו את ביריה ב' בסמוך למצודה.

נקודה זו הייתה סמל לאיחוד כל הזרמים והפלגים של היישוב העברי. הבריטים הופתעו מהתגובה והמתינו שהכוח יתפזר, אבל לשווא. הם תקפו את הנקודה ופינו את המעפילים שנותרו בה. המתיישבים חזרו בשלישית והצבא הבריטי נסוג לנוכח עקשנותם.

  

מצודת ביריה הפכה באותו יום לסמל המאבק. היא בנויה מקירות כפולים מסיביים, הגגות נשענים על קמרונות עם מרזבים ותעלות שאוספים את מי הגשם למאגר מים מרכזי. המצודה כללה שני מגדלי שמירה ותצפית ששימשו ליצירת הקשר עם היישוב היהודי בצפת ומפקדת ההגנה בקיבוץ איילת השחר. לאחר שחזור ושימור האתר נפתח בו מוזיאון היסטורי. בחצר המרכזית מוצגות תמונות ותעודות המתארות את סיפורה הדרמטי של המצודה, ובחדרי המגורים הוצבו פריטים מחיי היום יום.

 

כך תכבשו את המצודה

המטיילים עוברים את שלבי העלייה לקרקע תוך קבלת הסברים והדגמות מה"פלמ"חניק" שמפקד על הפעולה. הם מקבלים "מספר ברזל" ומתפקדים, שרים את הבית הראשון של המנון הפלמ"ח וממשיכים לתחנה השנייה. מקשיבים לסיפורי הגבורה וההגשמה, על בניית המצודה והמאבק נגד הבריטים וממשיכים לטפס עד להשלמת ההיאחזות.


הפלמ"ח היה כאן. המוצגים במוזיאון

 

לומדים את עקרונות ההליכה בשטח - ת"ג בצצ"ת (תנועה, גוון, ברק, צליל, צורה, תוואי-לוואי), מתרגלים הליכת רפאים ולומדים שחאקי הוא צבע ההסוואה הטוב ביותר בשטח. מתרגלים עמידת "זרקור" ונפילת "שבולת" ובכל שלב שרים בית נוסף מהמנון הפלמ"ח עד שמשלימים את כולו.

 

כשהיעד "נכבש" מתחילים לתכנן את בניית המצודה. מציעים הצעות ורעיונות, מתכננים את המבנה, ציוד חקלאי, כיצד לדאוג לאספקת מזון ומים, מחפשים מקום מתאים לבניית סליקים ונערכים למצב של פינוי. מתחילים לדאוג לייעור, לנטיעת עצים ולשמירה מפני שריפות ומסיימים בשירה סביב המדורה.

 

בואו לחנוך דרך נוף חדשה

למטיילים שרוצים לחוות את השטח עוד לפני הפעילות יש הזדמנות לחנוך בנסיעה את קטע דרך הנוף החדשה שנפתחה לאחרונה מירון-עין זיתים. הכניסה אל דרך הנוף מצומת מירון, אורכה כ-5.5 קילומטרים והיא מהווה חלק מדרך נוף יער ביריה שעוברת בלב היער לאורך 14 קילומטרים.

 

קטע הדרך החדש מרוצף אספלט ומתאים לכל סוגי הרכב מלבד אוטובוסים. לאורך תוואי הדרך בוסתנים, כרמי ענבים, עצי זית ויער מעורב של עצי מחט וחורש טבעי. בשטח נראים עדרי בקר, שרובצים במרחבים הפתוחים וכוורות דבורים. נטיעות חדשות של ברושים ועצי אורן הצנובר.  


דרך הנוף ביער ביריה

 

בדרך חולפים על פני קברי צדיקים, ביניהם רבי טרפון, קבר האדרא וקבר אלקנה. עורכים תצפיות נוף על מרחבי הגליל באזור קדיתא ועוצרים לאתנחתא בעוצבת רא"ם. למרגלות האנדרטה הועתקו עצי זית שהובאו מאתרי בנייה בחצור. ישנן במקום פינות צל, ספסלים לפיקניק ונקודת תצפית על האזור.

 

בילוי לילי ביער ביריה - כל הפרטים

הארוע המיוחד יתקיים השבוע, ביום חמישי 11 באוגוסט, החל מ-21:00. המטיילים

משחזרים את חווית העלייה לקרקע לביריה. מדמים את פעולות הפלמ"ח ושומעים את סיפורה ההירואי של המצודה ומתיישביה. הפעילות המשפחתית תיערך בהדרכת מתנדבי שנת השירות של קק"ל. משך הפעילות כחמש שעות.

 

ההשתתפות בפעילות היא ללא תשלום, אך מותנית בהרשמה מראש ב"קו ליער", 1-800-350-550. קחו בחשבון שמספר המשתתפים מוגבל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצודת ביריה
צילום: רונית סבירסקי
צועדים בדרך למצודה
צילום: רונית סבירסקי
חניון שיריון יער ביריה
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים