שתף קטע נבחר

השידור המסחרי - שטח הפקר: איפה הרשות ה-2?

מדוע לא ניתן הדין על פרשיות "מונית הכסף" ו"האח הגדול"? למה צריך לראות ילד מקלל בפריים-טיים? והאם לשי ודרור מותר לומר הכל? הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו מוכיחה שוב ושוב שאין לה יכולת או רצון להתמודד עם הגופים עליה היא אחראית

עם פרסום כתב האישום כנגד מרגלית צנעני, התכנסו קברניטי "קשת" ו"טדי הפקות" לישיבת חירום ומסרו לתקשורת: "'כוכב נולד' לא נפגעה, אין לה שום קשר למקרה". כל עוד לא הוכחה אשמתה של מרגול, אפשר להתווכח על כך. אך במידה וזו תוכח, יהיה קשה לטעון זאת, כאשר על פי כתב האישום דירגה השופטת מתמודדת על פי הוראות העולם התחתון והעבירה מסרים בפריים-טיים בטלוויזיה המסחרית.

 

כתבות אחרונות בנושא ב-ynet

 

מעל לתוכנית ולזכיינית המשדרת "קשת" נמצאת הרשות השניה לטלוויזיה ורדיו, שתפקידה לקיים שידורים באמצעות בעלי זיכיון ולפקח עליהם, או במילים אחרות - רגולציה. במילוי תפקידה אמורה הרשות לייצג, לשרת ולקדם, על בסיס החוק ובמקצועיות, את האינטרס הציבורי על מרכיביו השונים, ולקדם ערכים חברתיים ותרבותיים בתקשורת המסחרית. אז איפה הרגולטור, ומדוע קולו כמעט לא נשמע?

 

שופטי "כוכב נולד". התוכנית האהובה על יו"ר הרשות. איזה יופי (צילום: ערוץ 2) (צילום: ערוץ 2)
שופטי "כוכב נולד". התוכנית האהובה על יו"ר הרשות. איזה יופי(צילום: ערוץ 2)

 

ראשית, חשוב להבין כי בניגוד לערוץ הציבורי ובניגוד לכבלים והלוויין הממומנים מכספי האזרח, הרשות השנייה ממומנת על ידי הזכיינים. כלומר, "קשת" ו"רשת" משלמות - באמצעות הכנסותיהן מפרסומות - את משכורות חברי הרשות, המנכ"ל מנשה סמירה והיו"ר אילן אבישר, שסיפר כשנכנס לתפקידו כי התוכנית האהובה עליו היא "כוכב נולד". מאז, קולו לא נשמע.

 

"הרשות היא בדיחה, אין לה שיניים. בכל מקרה הזכייניות עושות מה שהן רוצות. בסופו של דבר מגיעים איתן להסדר. ברור ששווה לזכיין להכניס תוכן שיווקי מוגזם לתוכנית ריאליטי כי מרוויחים עליו מיליונים. מקסימום הזכיין יחטוף קנס בעוד כשנתיים, שיהיה נמוך ביחס להכנסות", מספר גורם בכיר באחת הזכייניות.

 

"גם מבחינת תוכן הזכייניות מצפצפות עליהם, ובסוף הרשות מתיישרת", מוסיף אותו גורם. "פעם היתה הגבלה לשלוש שעות ריאליטי בשבוע, הזכייניות רצו יותר - והרשות שינתה את החוק לארבע שעות וחצי בשבוע לכל זכיין". 

 

יצויין כי במקביל החליטה הרשות להעלות את מכסת תוכניות הסוגה העילית בשעות השידור המרכזיות. עוד הודיעה כי "תעמיק את הפיקוח על התכנים ואופן הצגת המשתתפים בתוכניות הריאליטי השונות. את זה - נבחן בהמשך הדברים. 

 

קנסות לא רלוונטיים, תוכן מופקר

הנה מספר דוגמאות. במאי האחרון, עם פרסום דוח מבקר המדינה, התברר כי מעבר לביקורת על איתור ומינוי חברי מועצה חדשים, הליכים שנמשכו זמן רב, ומינוי חסר של דירקטורים, הציבור "נפגע פגיעה ממשית בכך שהזכייניות לא עמדו במחויבויות התוכן שלהן, ועל אף הסיכום לפיו יחזירו את חובותיהן בפריסה, אין בו כדי לפצות את הצופים". כלומר, אנחנו הצופים לא מקבלים את שמגיע לנו מבחינת תוכן, ואף אחד לא דאג לכך עד עתה.

 

הנערות האתיופיות ב"מונית הכסף". עד היום לא ברור מה נעשה בנידון (צילום: ערוץ 2) (צילום: ערוץ 2)
הנערות האתיופיות ב"מונית הכסף". עד היום לא ברור מה נעשה בנידון(צילום: ערוץ 2)

 

גם בעניין הטיפול בהפרות הזיכיון טען המבקר כי הרשות לא ניצלה את כוחה. לפי הדוח, מנכ"ל הרשות רשאי להטיל עיצום כספי של עד 60 אלף שקלים, וכפול מזה בהפרה חוזרת, סנקציה שהופעלה רק לעתים רחוקות. יתרה מכך, נטילת זמן פרסום הנחשב לעונש מקובל אינו רלוונטי, מכיוון שגם כך הזכייניות לא מנצלות עד תום את דקות הפרסום שלהן מדי שנה.

 

נחזור לאחריות התוכן. כאן צריך להסביר איך העניין עובד: לפני כשנה חשפנו את פרשת הנערות האתיופיות בתוכנית "מונית הכסף". בהודעה שפרסמה הרשות השנייה לתקשורת לאחר המקרה נאמר: "הרשות פנתה ל'קשת' בבקשה להבהרות מיידיות לגבי אופן העריכה של התוכנית 'מונית הכסף' ששודרה בשבת האחרונה, ובה השתתפו שלוש צעירות מאילת". ההבהרות שנתקבלו מזכיינית השידור - סיפקו את הרשות.

 

תגובת הרשות השנייה: "'קשת' הבהירה כי לא נעשתה מניפולציה בעריכה, אולם מכיוון שהבנות נפגעו, שודרו בתכנית העוקבת הבהרה והתנצלות של המנחה, עידו רוזנבלום.

 

יצויין כי בתשדיר הפרומו לתוכנית בו הוצגו הנערות התמימות כשגבן אל המצלמה, וברקע הושמע שירה של להקת פוליס, "רוקסן", שידוע לכל במה עוסק. זו, כך על פי תגובת "קשת" שהיתה מקובלת על הרשות - איננה מניפולציה.

 

בנוסף, יש להזכיר את אלמנט זמן התגובה. נכון, כל בדיקה שכזו היא הליך ארוך ומייגע של התכתבויות, בירורים, ערעורים ורק אחרי חודשים רבים מגיעה החלטה, אך במקרים רבים שאינם סובלים דיחוי - כמו במקרה הנערות האתיופיות - ראוי שלא תחלוף יותר משנה, רק כדי לקבל תשובה כגון זו שניתנה.

 

הערות סקסיסטיות פוגעניות? נסתפק בגינוי

מקרה דומה אירע לפני כחצי שנה במסגרת "האח הגדול", אז נשמע עורך התוכנית יורם זק בבדיקת סאונד כשהוא משמיע הערות פוגעניות כלפי משתתפת התוכנית, דנה רון. העניין עורר שערוריה בישראל, והרשות יצאה בהודעה חריפה.

 

"הרשות השנייה רואה בחומרה רבה את ההתבטאות של עורך התוכנית 'האח הגדול'. הרשות דוחה בשאט נפש אמירות פוגעניות, סקסיסטיות ובוטות. מדובר בתקלה חמורה אשר מחייבת טיפול והתייחסות, ללא קשר לאמצעי התקשורת בו שודרה".

 

יו"ר המועצה ומנכ"ל הרשות פנו למנכ"ל "קשת", אבי ניר, עמדו על חומרת העניין והודיעו ש"הנושא ייבחן וידון בקרוב". ראשית, יש לציין כי המקרה אירע באתר הזכיינית שאינו תחת פיקוח הרשות, אך מכיוון שמדובר בעניין בעל חשיבות - ראתה לנכון הרשות להתערב. עוד יצויין כי עורך התוכנית חזר לעבודתו יומיים לאחר שהושעה ויערוך גם את העונה הבאה.

 

מהרשות השנייה ביקשו להוסיף לדברים: "יש חשיבות לדיון הציבורי בנושא ובגינוי הפומבי של הדבר ועל כך שמנו את הדגש".

 

הדיון הציבורי והגינוי הפומבי אותו הזכירה הרשות השנייה בתגובתה, כאמור, לא מנעו מזק לשוב ולשמש כעורך התוכנית בעונתה הבאה, בלא מפריע, בלא התערבות.

 

שי ודרור? זה רק "נונסנס"

הדוגמאות עוד רבות ונמצאות גם על מסך ערוץ 10. בפתיחת העונה של "החברים של נאור", הוצג ילד כבן 13 כשהוא מנבל את פיו. הרשות, שקיבלה את הקטע טרם שידורו, בחרה להתעלם מהתכנים הפוגעניים. לאחר פניות חוזרות נמסר ל-ynet מהרשות כי הם יכולים להתייחס לקטע רק לאחר שידורו. כן, באופן אבסורדי ממש, הטיפול בנושאים מסוג זה הוא רק בדיעבד.

 

מהרשות השנייה נמסר: "הרשות נמנעת מהתערבות מראש בתכני השידור, ואינה משמשת כצנזורה לתוכניות. כאשר נמצאת הפרה של הכללים הרשות אוכפת בהתאם. במקרה זה, הרשות פנתה לזכיין להבהרות ובעקבות זאת הזכיין הקפיד בהמשך לשבץ את התוכנית לאחר השעה 22:00, פרט לשני פרקים שנבדקו ונמצאו מתאימים לשידור מוקדם יותר".

 

יש להדגיש כי על אף הציפייה מהגוף האחראי על הסדרת השידורים, הרשות השנייה במקרה זה לא הורתה לזכיין לשנות את שעת השידור, אלא ערוץ 10 הוא שבחר לשדר את הפרקים בשעה הנקובה.

 

מקרה נוסף התרחש בעת שידור תוכניתם של שי ודרור ברדיו האזורי, תחום שגם עליו אחראית הרשות. בעקבות מותו של שדר הרדיו הוותיק, עדי טלמור, החליטו השניים להתקשר לארגון "דיגניטס" השוויצרי במסגרת הפינה "שיחת טלפון מפתיעה". תוך שהם מציגים את עצמם כזוג הומוסקסואלים ביקשו השניים ממזכירה המומה שענתה לטלפון: "עזרי לנו בבקשה לצאת מהחיים האלה, אנחנו יותר מדי גייז ואיך אומרים, הותשנו". כשנשאלו מה בעייתם הרפואית ענה שי גולדשטיין: "אנחנו יותר מדי גייז".

 

בעקבות תלונות רבות שהגיעו ל-ynet הועברה פנייה לרשות השנייה, שזכתה למענה רק עם פרסום כתבה זו, שלושה שבועות לאחר המקרה: "אכן מדובר בהתבטאות מכוערת שעדיף היה שלא תשמע מעל גלי האתר, ובכלל. לראייתנו במסגרת שבה שודרה, המוכרת כפינה סאטירית והומוריסטית, בעלת מאפייני 'נונסנס', יש לשקול בכובד ראש התערבות של הרגולטור. עם זאת הרשות החליטה במקרה זה לפתוח בהליך הפרה לכאורה נגד הזכיין".

 

הבהרות ב"כוכב נולד": עכשיו באים?

נחזור לעניין מרגול. לפני כשבוע, טרם הגשת כתב האישום, כאשר עלו החשדות להטיית ההצבעות ב"כוכב נולד", החליטה הרשות להתערב. מנכ"ל הרשות השנייה מנשה סמירה פנה לזכיינית ערוץ 2 "קשת" וביקש לבדוק שוב ולפרסם הבהרות והתייחסות לפרסומים בדבר חשש להשפעה על תוצאות התוכנית.

 

תמר יהלומי. איפה הכסף של הצופים? ואיפה הרשות השנייה? (צילום: רונן אקרמן) (צילום: רונן אקרמן)
תמר יהלומי. איפה הכסף של הצופים? ואיפה הרשות השנייה?(צילום: רונן אקרמן)

 

"בכל מקרה יש להמתין לתוצאות החקירה המשטרתית ולהבהרות הזכיין ולהיזהר מלשפוך את התינוק עם המים", מסר סמירה. לצד זה עולה השאלה, מדוע לא ביקשה הרשות הבהרות מסוג זה גם בפרשת תמר יהלומי.

 

אלפים רבים של מסרונים הלכו לאיבוד לכאורה, בעת שהצופים סימסו למתמודד המועדף עליהם, אך בשל כמות המסרונים הרבה והלא חוקית שנשלחה עבור יהלומי, הודחו אחרים. הם אמנם הוחזרו לתוכנית - אך עלות המסרונים שנשלחו לא הוחזרה לשולחיהם.

 

מהרשות השנייה נמסר: "נושא ההצבעות באמצעות מסרונים נמצא בבחינה וישנה אף הצעת חוק בכנסת בעניין זה. כמו כן, מנכ"ל הרשות בוחן עם מנכ"ל 'קשת' את אופן הטיפול בכספי המסרונים שנשלחו ובוטלו בפרשת יהלומי".

 

טוב שיש רשות שנייה

מלבד בעיות התוכן בהן נתקלת הרשות, היא גם מחויבת לקידום היצירה הישראלית, טיפוח אזרחות טובה, קביעת כללים בנושא אתיקה בתכניות ועוד. "יושבים שם 15 חברי מועצה ולא ברור מה בדיוק הם עושים. לרוב, הם ישמיעו את קולם בשערוריות שזוכות להדים תקשורתיים", מסכם את המצב בכיר בתקשורת.

 

"הרשות בעיקר נהנית מכספי התמלוגים. אין לה באמת יכולת להשפיע, אין מי שיפקח עליה, ולכן היא תמשיך להיות כמו זבוב טורדן, שבמכה אפשר למחוץ אותו. 

אבל אין מה לדאוג. מי שלא עשתה את עבודתה בשנים האחרונות בתחום הזה, תמשיך לא לעשות כלום, ולכן כל הפרשיות האלה יתפוגגו בעזרת מערכת משומנת של יחסי ציבור. ממש טוב שיש רשות שנייה".

 
עוד מוסיפים ברשות השנייה בתגובה לכתבה: "ככלל, היחס הרגולטורי צריך שיהיה מקצועי, מידתי ומאוזן. טיפול הרשות לאורך הזמן הולם גישה זו. גישת הדיאלוג המקצועי עדיפה על פני הגישה הצנזוריאלית, שכן היא מאפשרת להם לשאת באחריות הנדרשת. בכל מקרה הרשות השנייה פועלת על פי החוק, הכללים והתקנות ולא באופן יצרי, רגשי או אישי. קולה של הרשות השנייה נשמע בהקשר ענייני ומקצועי. הרשות כגוף ציבורי אינה יכולה להגיב באופן בלתי אחראי לשמועות ולדברים שנמצאים בשלבי בדיקה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנשה סמירה. איפה הסנקציות?
באדיבות הרשות השנייה
צילום: באדיבות הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו
אילן אבישר, יו"ר הרשות השנייה. אוהב את "כוכב נולד"
צילום: באדיבות הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו
הרשות השנייה. איפה הפיקוח?
לאתר ההטבות
מומלצים