שתף קטע נבחר

אבו מאזן: אין מנוס מפנייה לאו"ם. חמאס: זו סכנה

האמריקנים מנסים למצוא דרך חזרה למשא ומתן, קלינטון מדגישה ש"הדרך למדינה עוברת בירושלים ולא בניו-יורק", אבל המנהיג הפלסטיני בשלו. אחרי פגישה עם שרי החוץ של הליגה הערבית הוא הזכיר: 126 מדינות תומכות בנו

העולם המערבי מחזר על פתחו, אבל אבו מאזן מציג לפחות כלפי חוץ קו קשוח - ולא מוותר על מה שנראה כצעד היסטורי בדרך להקמת פלסטין. המהלך להשגת הכרה במדינה פלסטינית באו"ם הוא "בלתי הפיך" - כך אמר אמש (יום ג') הנשיא הפלסטיני, אחרי פגישה עם שרי החוץ של הליגה הערבית בקהיר.

 

סערה מדינית באופק - הידיעות והפרשנויות:

 

אבו מאזן שוחח עם עורכי עיתונים, והדגיש שהמהלך החד-צדדי שלו - שזוכה לתמיכה בינלאומית רחבה - אין משמעותו ויתור על המשא ומתן עם ישראל.

 

במקביל לביקור ראש הממשלה הטורקי ארדואן בקהיר, הליגה הערבית דנה אתמול ביוזמה הפלסטינית באו"ם, שאמורה להגיע לשיא בשבוע הבא. שרי החוץ הביעו תמיכה במהלך, אך הדגישו שאבו מאזן יהיה זה שיחליט על אופיו -

 אם יפנה למועצת הביטחון בבקשה להתקבל כחברה מלאה באו"ם, או לעצרת הכללית, שלהחלטותיה אין משמעות מעשית ישירה.

 

בעצרת הכללית, הזכיר אתמול אבו מאזן, יש לו כבר 126 מדינות שהבטיחו תמיכה. לטענתו אין מדובר בצעד סמלי, אלא כזה שיחזק את עמדתו במשא ומתן המדיני מול ישראל.

 

ארדואן נואם בפתיחת כינוס שרי החוץ הערבים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ארדואן נואם בפתיחת כינוס שרי החוץ הערבים(צילום: EPA)

 

ביום רביעי בשבוע הבא ייפתח הדיון הכללי בעצרת, בנאומי נשיאת ברזיל ונשיא ארה"ב, על פי מסורת האו"ם. ביום שישי בבוקר (שעון מקומי) ינאם אבו מאזן, ושלושה נאומים אחריו יעלה לבימה נציג ישראלי שזהותו טרם נקבעה - ראש הממשלה בנימין נתניהו או הנשיא שמעון פרס.

 

לחץ אירופי, לחץ אמריקני

גורם מדיני פלסטיני אמר אמש ל-ynet כי ההנהגה חשה שכבר עברה את נקודת האל-חזור: "הנטייה כרגע היא ללכת קודם כל למועצת הביטחון. אנחנו לא סוגרים אף דלת, אבל אנחנו חושבים שמאוחר מדי להגיע עם הצעות".

 

עם זאת, גורמים המקורבים להנהגה הפלסטינית סיפרו כי נמשכים המגעים עם האירופים, על מנת להגיע לנוסח מוסכם באשר להכרזה באו"ם. ב-ynet פורסם לפני שבועות אחדים על אותן שיחות, שנועדו לרכך את ההכרזה. במקרה כזה, יכלול הנוסח קריאה לחידוש המשא ומתן, דבר שיאפשר למדינות אירופה להצביע בעד ההכרזה הפלסטינית, ובכך "הרוב המוסרי" כפי שהוא מוגדר בישראל, יקטן עוד יותר.

 

בינתיים, גם בחמאס מתנגדים לפנייה לאו"ם. בכיר הארגון בעזה, סלאח ברדוויל הסביר כי עצם הפנייה מהווה סכנה לתנועות ההתנגדות. "תוכנית ספטמבר לא נשנענת על עקרונות הגיוניים והיא חלק מתהליך המשא ומתן", אמר ברדוויל, "אם היא תצליח, זה אומר כי ישנה הכרה פלסטינית בזכותה של ישראל להתקיים".

 

לדבריו, חמאס עלול למצוא את עצמו במצוקה מול הקהילה הבינלאומית. הוא גם הדגיש כי הפנייה הפלסטינית לאו"ם היא תוכנית פרטית שהגו אבו-מאזן ומקורביו, מבלי שהתייעצו עם הפלגים ופנו לעם הפלסטיני.

 

על רקע הניסיונות האירופיים והאמריקניים למנוע צעד חד-צדדי, תיפגש הבוקר שרת החוץ האירופית, קתרין אשטון, עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ששוחח אמש עם שליח הקוורטט טוני בלייר. השבוע יגיעו לאזור גם השליחים האמריקנים דיוויד הייל ודניס רוס, בניסיון אחרון כנראה לשנות את מהלך העניינים הצפוי.

 

במסיבת עיתונאים בוושינגטון אמרה אמש מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון כי הדרך למדינה פלסטינית עוברת בירושלים ורמאללה, ולא בניו-יורק - מקום מושבו של מטה האו"ם.

 קלינטון אמרה כי על הפלסטינים להימנע מבקשת חברות מלאה באו"ם בהמשך החודש, ובמקום זאת לחדש את השיחות הישירות.

 

ומה עושים בישראל? ממשיכים לקרוא למשא ומתן, ובמקביל מגבירים את האיומים כלפי הרשות, אם לא תבטל את הפנייה לאו"ם. גורמים מדיניים אמרו ל-ynet כי בירושלים שוקלים לפגוע משמעותית בכלכלה הפלסטינית, וסגן שר החוץ, דני אילון, אמר אתמול שבמקרה של צעד חד-צדדי כל ההסכמים הקודמים יבוטלו, וישראל תוכל גם לספח גושי התנחלויות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן. סופר עד 126
צילום: רויטרס
אשטון. היום בירושלים
צילום: AP
נתניהו. יספח גושים?
צילום: AFP
מומלצים