שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

נאום אבו מאזן: אנחנו הולכים למועצת הביטחון

בנאום דרמטי ברמאללה, הסביר הנשיא הפלסטיני שהוא פונה למועצת הביטחון כדי לממש את זכות העם הפלסטיני למדינה עצמאית, שבירתה ירושלים. הוא הסביר שהפנייה לאו"ם לא נועדה לבודד את ישראל וקרא להימנע מאלימות בהפגנות

הפלסטינים דורשים מדינה עצמאית שבירתה ירושלים - והולכים למועצת הביטחון: הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, התייצב הערב (יום ו') מול המצלמות ונשא נאום דרמטי לאומה, שבו הציג את חזונו להקמת מדינה פלסטינית, שתוכר באו"ם: "אנחנו הולכים למועצת הביטחון. אני הולך לאו"ם כדי להשיג חברות מלאה של מדינת פלסטין בארגון הזה". אבו מאזן ציין כי יעביר את בקשתו למועצת הביטחון באמצעות מזכ"ל האו"ם, ואחר כך "כל האופציות יהיו פתוחות". הוא קרא לפלסטינים להימנע מאלימות.

 

בנאום, שנמשך כחצי שעה, שהפלסטינים נחושים להשיג חברות מלאה באו"ם, אך הוסיף שאסור לטפח ציפיות שווא ויש לפעול באופן מציאותי: "אנו עומדים מול משימה היסטורית קשה. זה לא יהיה טיול. אין לזלזל בסנקציות ובמכשולים שניצבים לפנינו". הוא הסביר שאחרי החלטה במועצת הביטחון, ישוב וינהל משא ומתן עם ישראל על כל הסוגיות במחלוקת - פליטים וההתנחלויות - במעמד של מדינה כבושה שזכתה להכרה בינלאומית על כל סוגיות הסדר הקבע.

 

מתקרבים להצבעה באו"ם - כתבות אחרונות:

 

אבו מאזן נכנס לאולם במוקטעה ברמאללה מעט אחרי השעה 18:00. הנוכחים עמדו לשירת ההמנון "בילאדי" ואחר כך עמד אבו מאזן לדקת דומיה "לזכר השהידים". בכיר הרשות, טייב עבד אל-רחים, בירך את הנוכחים, בהם גם נציגי ערביי ישראל. "אחים יקרים בני העם הפלסטיני במולדת ובפזורה. אני פונה אליכם בברכות, ערב פנייתנו לאו"ם כדי להביא למוסדות האלו שוב את הסבל והרצונות של הפלסטינים, הסובלים מזה 63 שנים", פתח אבו מאזן את נאומו. 

 

המשלחת הפלסטינית, אמר אבו מאזן, תביא לאו"ם את תקוות העם הפלסטיני, "כדי להשיג עצמאות בגבולות 67' ובירתה ירושלים הקדושה". הוא הזכיר את קודמו, יאסר ערפאת, שגם הוא הגיע לאו"ם עם ענף של זית, וזכה למחיאות כפיים.

 

לא רוצים לבודד את ישראל   

הוא הבהיר כי הפלסטינים אינם רוצים לבודד את ישראל או לעשות לה דה-לגיטימציה: "איש אינו יכול לבטל את הלגיטימציה של ישראל היא מדינה מוכרת, איש אינו יכול לבודד אותה. אנו רוצים לבודד את המדיניות של ישראל ולא את ישראל. אנחנו רוצים לבודד את הלגיטימציה של הכיבוש אבל לא של ישראל". הוא אמר כי מדיניות הכיבוש היא "האסון והסיוט" של הפלסטינים, והזכיר את המעצרים ואת התקיפות מצד המתנחלים: "ראיתם? אימון כלבים כדי שיתקפו אותנו, ושליחת חזירי בר. הם תוקפים אותנו באמצעות מתנחלים, כלבים שאומנו היטב ואפילו חזירים. כמובן, פרט לטנקים ולדברים האחרים".

 

כן למדינה, לא לאלימות. נאום אבו מאזן (צילום: AP) (צילום: AP)
כן למדינה, לא לאלימות. נאום אבו מאזן(צילום: AP)

  

הנשיא הפלסטיני נתון תחת לחץ כבד של האמריקנים והאירופים לזנוח את המהלך החד-צדדי, וגם מצד חמאס, שאותו עקץ בנאום: "אנו תקווה שנשיג חברות מלאה. אנו הנציג הלגיטימי היחידי של העם הפלסטיני ובכוונתנו להמשיך בדרך עד להשגת עצמאות מלאה ופתרון כל הסוגיות הסדר הקבע ובראשם סוגיית הפליטים". בנקודה הזו, זכה לתשואות הקהל. "כפי שאתם יודעים, אש"ף הוא השלטון העליון של העם הפלסטיני והרשות הפלסטינית יצאה מתוכו ותחת חסותו".

   

עוד בערוץ החדשות:

 

בישראל נערכים בכל הרצינות גם לתרחיש של הפגנות אלימות. אבו מאזן אמר בהקשר זה: "בימים הללו אנו נמצאים לפני הישג, לפני צעד היסטורי חשוב. עמנו יוכיח שהוא מסוגל לעמוד במבחן הזה באופן מכובד ולפעול בדרכים לא-אלימות. כל הצעדות, התהלוכות, עליהן להיות לא אלימות. הישראלים אומרים 'אף פעם אבו מאזן לא השתמש בביטוי לא-אלים', הנה, אני אומר - לא אלים. כל צעדה צריכה להיות לא אלימה. עלינו להימנע מכוח, שלא יגררו אותנו לשם, לאן שהם רוצים. זה מה שהם רוצים. אל תתנו להם תירוץ. אנחנו רוצים מדינה וזהו. רוצים מושב באו"ם, רוצים דגל. לא יותר מזה. כל חריגה מהפגנות לא אלימות תפגע בנו".

 

הפלסטינים - כך אמר - הם העם היחיד בעולם שנותר תחת כיבוש. "לא נותר שום עם פרט לעם הפלסטיני שאין לו מושב באו"ם". הוא הסביר שהפלסטינים "דבקים בזכויות האדם, בזכויות האשה, בעקרונות שלטון החוק, הדמוקרטיה - הכל נמצא אצלנו, יש אצלנו דמוקרטיה, חירות, ריבוי דעות".

 

בנאום, גולל אבו מאזן את ניסיונותיו להגיע לסיום הכיבוש בדרך של משא ומתן, אך זה הגיע למבוי סתום בשל המדיניות של ממשלת ישראל, לדבריו: "מדיניות עקשנית, הדוחה את הדבקות בהחלטות הבינלאומיות ובהסכמים שנחתמו בין אש"ף ובשל המשך הישראלים בבניית ההתנחלויות, בייהוד ירושלים כדי לשנות את המציאות הדמוגרפית כדי למנוע פתרון של שתי מדינות על גובלות 67'".

 

אבו מאזן הסביר שהחליט על ספטמבר "משום שאובמה אמר שהוא רוצה לראות מדינה פלסטינית. התחייבנו שהמוסדות יהיו מוכנים בספטמבר, מוסדותיה של המדינה הפלסטינית העתידית יהיו בספטמבר לשם הקמת מדינה". בהקשר זה, ציין בשביעות רצון את דו"ח הבנק העולמי, שהצביע על התקדמות בבניית המוסדות לקראת מדינה. לדבריו, 126 מדינות מכירות בחברות של מדינה פלסטינית. "זהו סממן ברור להזדהות ולרצונו של העם הפלסטיני לחירות ולעצמאות. רוב מדינות העולם - שני שלישים מהן - מכירות בכך, והשליש האחר מכיר בכך גם אם אינו מצביע כך".

 

בחמאס תוקפים

בחמאס מתחו ביקורת חריפה נגד אבו מאזן. יוסף רזקה, יועצו המדיני של ראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה, אמר כי "אינו מבין איך אבו מאזן טוען שהתוכנית הפלסטינית לא תשפיע על סוגיית הפליטים ועל הלגיטימיות של אש"ף כנציג העם הפלסטיני". דובר חמאס בעזה, פאוזי ברהום, ציין כי נאומו של אבו מאזן לא היה יותר מ"אקט שיווקי" לקראת חזרה למשא ומתן עם ישראל.

 

גורמים מדיניים בכירים העריכו אמש כי השליחים האמריקניים, דניס רוס ודיוויד הייל, ושרת החוץ האירופית קתרין אשטון, מנסים להביא את הפלסטינים להסכים על הצהרה מרוככת באו"ם, לא תתייחס לקווי 67' או לירושלים, ורק תדבר על זכותם למדינה.

 בתמורה, הרביעייה הבינלאומית למזרח התיכון (הקוורטט) תספק לפלסטינים מסמך שמאגד את עיקרי נאומיו של הנשיא האמריקני אובמה - המתייחסים להקמתה של מדינה פלסטינית בגבולות 67' תוך חילופי שטחים

 

בישראל מתמקדים בעיקר בסוגיית אפשרות הפלסטינים להצטרף לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג - מה שעלול להוביל לגל תביעות נגד אנשי צבא ובכירים ישראלים - שתיחסם במקרה של פשרה כזו. ומה תיתן ישראל בתמורה להורדת אבו מאזן מהעץ? גורמים בירושלים אמרו כי ישראל תהיה מוכנה כנראה לדבר על חילופי שטחים, ומשמעות הדבר - הסכמה לבסיס קווי 67', גם אם לא מוצהרת. במקביל ידרשו בירושלים אזכור של ישראל כמדינה יהודית, בניסוח זה או אחר - נושא שעליו ניטש מאבק.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסור לטפח ציפיות שווא. אבו-מאזן
צילום: רויטרס
"אסון הכיבוש". בתמונה: אריאל
צילום: AFP
מומלצים